Vitamina B12 – importanta in alimentatie

Vitamina B12 joaca un rol esential in multe aspecte ale sanatatii noastre. Ea poate sprijini sanatatea oaselor, formarea globulelor rosii, nivelul de energie si starea de spirit. Este o vitamina esentiala de care organismul are nevoie, dar pe care nu o poate produce singur.

Se gaseste in mod natural in produsele de origine animala, iar prezenta sa in alimentele pe baza de plante este limitata. Suplimentele de vitamina B12 pot ajuta la compensarea lipsurilor care ar putea rezulta din urmarea unei diete vegetariene sau vegane.

Aceasta vitamina se gaseste si in anumite alimente fortificate, precum lapte vegetal, branzeturi, cereale si nu numai.

Vitamina B12 joaca un rol vital in dezvoltarea si functionarea sistemului nervos central al organismului. Sustinand formarea globulelor rosii – care transporta oxigenul in tot corpul – vitamina B12 are un impact asupra nivelului de energie.

Care sunt cele patru tipuri de vitamina B12?

vitamina B12

Desi este cunoscuta in mod obisnuit ca „Vitamina B12”, ea exista in patru forme chimice foarte asemanatoare, si anume:

  • Metilcobalamina
  • Adenosilcobalamina
  • Cianocobalamina
  • Hidroxocobalamina

Metilcobalamina si adenosilcobalamina sunt coenzime care se gasesc in sursele alimentare. Ele functioneaza sinergic in moduri usor diferite pentru a acoperi majoritatea necesarului de vitamina B12.

Metilcobalamina este cel mai biodisponibil tip de vitamina B12, ceea ce inseamna ca organismul o absoarbe mai usor. Se gaseste in mod natural in alimentele de origine animala, cum ar fi carnea, pestele, laptele si ouale. Este utilizata in principal in ficat, creier si sistemul nervos.

Cianocobalamina este o forma sintetica a vitaminei B12 pe care organismul o transforma in adenosilcobalamina si metilcobalamina inainte de a putea fi utilizata. Cea mai comuna si cea mai rentabila forma de vitamina B12, cianocobalamina se gaseste cel mai adesea in suplimente si unele alimente fortificate.

Hidroxocobalamina este o forma foarte biodisponibila de vitamina B12, care este utilizata pentru a trata persoanele cu deficiente grave. Este disponibila numai pe baza de reteta medicala si este de obicei administrata prin injectare intramusculara sau cu ajutorul unei perfuzii.

Deficitul de B12 – cum il recunoastem

deficit vitamina B12

Deficienta de vitamina B-12 este destul de comuna. Persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana ar putea fi predispuse la deficienta.

Adultii in varsta si persoanele cu afectiuni ale tractului digestiv care afecteaza absorbtia nutrientilor sunt, de asemenea, susceptibile la deficienta de vitamina B-12.

Lasata netratata, o deficienta de vitamina B-12 poate duce la anemie, oboseala, slabiciune musculara, probleme intestinale, leziuni ale nervilor si tulburari de dispozitie.

Cine este expus riscului de deficit de vitamina B12?

Deficitul de vitamina B12 poate aparea in unul din doua moduri. Fie dieta ta nu contine cantitati adecvate din aceasta vitamina, fie corpul tau nu poate sa o absoarba pe deplin din alimentele sau suplimentele pe care le consumi. Trebuie sa acorde o atentie deosebita:

  • varstnicii
  • persoanele cu tulburari gastro-intestinale, precum boala Crohn sau boala celiaca
  • persoanele care au suferit interventii chirurgicale gastrointestinale
  • persoanele care urmeaza o dieta vegana.

Vitamina B12 – principalele beneficii pentru organism

1. Ajuta la formarea globulelor rosii si la prevenirea anemiei

Nivelurile scazute de vitamina B12 determina o reducere a formarii globulelor rosii si le impiedica sa se dezvolte corect. Globulele rosii sanatoase au o forma rotunda, iar in cazurile de deficienta de B12 ele devin ovale si se maresc.

Din cauza acestei forme mai mari si neregulate, celulele rosii din sange nu se pot deplasa din maduva osoasa in fluxul sanguin intr-un ritm adecvat, provocand anemie megaloblastica.

Pentru ca oxigenul catre organele tale vitale nu mai circula corespunzator, acest lucru poate provoca simptome precum oboseala si slabiciune.

2. Poate sustine sanatatea oaselor si preveni osteoporoza

Un studiu efectuat pe 110 persoane cu boala celiaca a constatat ca nivelurile scazute de vitamina B12 au fost legate de scaderea densitatii minerale osoase la femur si solduri la barbati.

Oasele cu densitate minerala scazuta pot deveni delicate si fragile in timp, ceea ce duce la un risc crescut de osteoporoza.

3. Poate imbunatati starea de spirit si simptomele depresiei

vitamina B12 si depresia

Efectul B12 asupra starii de spirit nu este inca pe deplin inteles. Cu toate acestea, aceasta vitamina joaca un rol vital in sintetizarea si metabolizarea serotoninei, o substanta chimica responsabila pentru reglarea starii de spirit.

Prin urmare, deficienta poate duce la scaderea productiei de serotonina, ceea ce poate provoca o stare depresiva.

4. Mentine sanatatea creierului

Deficienta de vitamina B12 a fost asociata cu pierderea memoriei, in special la adultii in varsta.

S-a demonstrat ca aceasta vitamina poate juca un rol important in prevenirea atrofiei creierului, care este adesea asociata cu distrugerea neuronilor si dementa.

Un studiu realizat pe un esantion de persoane care sufereau de dementa in stadiu incipient a aratat ca o combinatie de suplimente de vitamina B12 si acizi grasi omega-3 a incetinit declinul mental.

5. Esentiala pentru combaterea stresului

vitamina B12 si stresul

Stresul interfereaza enorm cu viata ta – iti afecteaza sanatatea, locul de munca si relatiile cu cei din jur. Vestea buna este ca exista o multime de suplimente sigure si eficiente care iti pot veni in ajutor, printre care si B12.

Un aport adecvat de B12 poate contribui la reducerea stresului. Respectarea recomandarilor zilnice pentru acest nutrient esential prin dieta si suplimente poate, de asemenea, sa diminueze stresul general.

Iti recomandam sa citesti mai multe despre acest subiect in articolul de blog Anxietate si stres? Iata ce suplimente naturale te pot ajuta!

Doza si contraindicatii

Atunci cand sunt luate in doze adecvate, suplimentele de vitamina B-12 sunt in general considerate sigure. Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B-12 pentru adulti este de 2,4 micrograme.

Dozele mai mari s-au dovedit a fi sigure. Corpul tau absoarbe doar atat cat are nevoie, iar orice exces trece prin urina.

Totusi, dozele mult prea mari de vitamina B-12, cum ar fi cele utilizate pentru a trata o deficienta, pot provoca: durere de cap, greata si varsaturi, diaree, oboseala sau slabiciune musculara, senzatie de furnicaturi in maini si picioare.

Vitamina B12 Methylcobalamin 1000 mcg

Vitamina B12 Methylcobalamin 1000 mcg

Vitamina B12 Methylcobalamin 1000 mcg, Life Care® sustine functia metabolica si a sistemului nervos pentru a contribui la imbunatatirea energiei si a starii de bine.

De asemenea, contribuie la imbunatatirea functiei cognitive, a memoriei si a concentrarii. In plus, este o sursa excelenta de antioxidanti, care va poate ajuta sa va protejati celulele de deteriorare.

  • functionarea normala a sistemului nervos si mentinerea sanatatii psihice
  • metabolismul energetic normal, reducerea oboselii si a extenuarii
  • metabolismul normal al homocisteinei
  • formarea normala a globulelor rosii
  • functionarea normala a sistemului imunitar
  • procesul de diviziune celulara

*Comprimate vegetale, ce pot fi administrate si in dietele vegetariene/vegane.

Se recomanda 1 tableta/zi, doar persoanelor incepand de la varsta de 18 ani.

Fabricat in Germania

30 tablete

Metilcobalamina este cel mai biodisponibil tip de vitamina B12, ceea ce inseamna absorbtie si eficienta crescuta pentru organism.

Completati-va rutina zilnica cu sprijinul nutrientilor esentiali din acest supliment alimentar!

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *