Creativitatea si succesul in antreprenoriat

Creativitatea si succesul in antreprenoriat

Creativitatea si succesul in antreprenoriat sunt strans legate intre ele. Oamenii creativi sunt dispusi sa isi asume riscurile asociate cu incercarea de idei noi. Pentru ei, toate ideile reprezinta ceva cu potential. Chiar daca esueaza, ele servesc ca o lectie despre cum sa faca mai bine in viitor. Creativitatea este o abilitate valoroasa pentru orice antreprenor, deoarece poate fi un instrument util pentru dezvoltarea de noi idei, cresterea eficientei si gasirea de solutii la probleme complexe.

Exista mai multe tipuri de creativitate, conform mai multor psihologi si specialisti in domeniu. Una dintre clasificari, conform The Rise of the Creative Class, New York, Basic Books, 2002, este: creativitatea tehnologica (inventia), creativitatea economica (antreprenoriat), creativitatea artistica/cultural. Un antreprenor de succes trebuie sa le stapaneasca pe toate pentru a-si indeplini scopurile.

CREATIVITATEA este o abilitate care poate fi invatata si dezvoltata in timp.

Recupereaza-ti creativitatea! In timpul dezvoltarii noastre, de la copil la adult, poate din cauza socializarii si a educatiei formale, multi dintre noi incepem sa ne inabusim impulsurile creative. Invatam sa fim mai precauti, mai analitici sau se ne fie teama de esec. Lumea pare sa se imparta in „creativi” si „noncreativi” si prea multi oameni se resemneaza constient sau inconstient cu cea din urma categorie.

Si, totusi, stim ca creativitatea este esentiala pentru succesul in orice disciplina sau industrie. Si mai ales in antreprenoriat. Nimeni nu poate nega ca gandirea creativa a permis cresterea si succesul continuu a nenumarate companii. Asa ca, orice antreprenor trebuie sa isi asume capacitatea naturala de a veni cu idei noi si curajul de a le incerca. De aceea trebuie sa renunte la mai multe frici: frica de necunoscut, frica de a fi judecat, frica de a face primul pas, frica de a pierde controlul.

Stim ca este posibil ca oamenii sa depaseasca chiar si temerile lor cele mai adanci. Creativitatea este ceva ce exersezi, nu doar un talent cu care te-ai nascut. Gandirea creativa in afaceri incepe cu a avea empatie pentru clientii tai (fie ca sunt interni sau externi). Trebuie sa te confrunti cu constatari neasteptate, cu incertitudine si cu oameni irationali care spun lucruri pe care nu vrei sa le auzi. Dar aici gasesti perspective si descoperiri creative. Sa te aventurezi in cautarea invatarii, chiar si fara o ipoteza, te poate deschide catre noi informatii si te poate ajuta sa descoperi nevoi la care nu te asteptai. Altfel, risti sa reconfirmi pur si simplu ideile pe care le-ai avut deja sau sa astepti ca altii – clientii tai sau chiar concurentii tai – sa-ti spuna ce sa faci.

Creativitatea iti deschide mintea.

Repet, creativitatea este ceva ce exersezi, nu doar un talent cu care te-ai nascut. Daca un antreprenor nu isi exerseaza creativitatea, poate ramane blocat in solutii sau sugestii „sigure”. Poate amana unele decizii, permitand altora sa-si asume riscuri si sa castige. Nu poti fi creativ daca te cenzurezi in mod constant. Daca poti sa-ti asculti propria intuitie si sa imbratisezi mai multe dintre ideile tale (bune si rele), esti deja pe calea cea buna de a depasi fricile si de a-ti exersa creativitatea.

Eforturile creative sunt mai grele la inceput. Pentru a depasi aceasta inertie, ideile bune nu sunt suficiente. Trebuie sa incetezi sa planifici si sa incepi – si cel mai bun mod de a face asta este sa nu te concentrezi asupra intregii sarcini, ci sa gasesti o mica parte pe care sa o poti aborda imediat.

Cand abandonezi status quo-ul si lucrezi in colaborare cu alti oameni, cumva „sacrifici” controlul asupra echipei si afacerii tale. Dar castigurile creative pot compensa acest fapt si iti pot ajuta afacerea. Cauta oportunitati de a ceda controlul si de a folosi perspective diferite. Oamenii creativi au mai multe sanse sa foloseasca in mod fructuos timpul inactiv, lasand o idee sa conduca la alta. Creativitatea ne permite sa vedem si sa rezolvam problemele mai deschis si cu inovatie. Unul dintre cele mai importante moduri de a declansa creativitatea este sa va cultivati impulsul intern pentru a veni cu idei noi sau inovatoare.

Creativitatea nu este o trasatura misterioasa sau transmisa prin genetica. Creativitatea este un proces care poate fi invatat, perfectionat si stapanit.

Tu ce parere ai despre creativitatea si succesul in antreprenoriat?

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *