Avem cu totii momente in care simtim nevoia imperioasa sa ne rasfatam chiar atunci cue „ceva bun”, ceea ce, de obicei, se traduce printr-un desert dulce, cu continut ridicat de zahar. Desi, pe moment, ne-am satisfacut pofta, pe termen lung, organismul nostru are mult de suferit din cauza zaharului, acesta putand sa ne puna in pericol sanatatea.
In ziua de astazi, zaharul este prezent in majoritatea produselor pe care le regasim in supermarket-uri si poate parea din ce in ce mai dificil sa-l ocolesti, mai ales atunci cand incerci sa alegi o gustare delicioasa pentru perioada dintre mese. Nu este, insa, imposibil, iar specialistii ne asigura ca merita efortul. Incercand, treptat, sa reduci cantitatea de zahar din alimentatia zilnica, vei observa ca rezultatele vin mai rapid decat credeai, iar ele te vor convinge sa pastrezi acest obicei ca principiu al unui stil alimentar asumat pe termen lung. Iata 4 dintre efectele care iti vor face viata mai buna:
Vei scapa de dominatia poftelor. Dorinta aceea de „ceva bun si dulce” este alimentata de consumul frecvent de zahar, care determina o dependenta de dulciuri procesate. Adesea, dorinta de a manca ceva bun este atat de puternica incat nu poti rezista impusului. Insa studiile de specialitate ne arata ca, daca reusesti sa controlezi aceasta pofta pentru cel putin 21 de zile consecutive (perioada medie despre care se spune ca este necesara pentru ca un gest sa devina o obisnuinta), forta poftei scade considerabil. In plus, satisfactia pe care o resimti stiind ca ai invins tentatia iti va da o putere interioara mai mare si-ti va confirma, inca o data, ca poti reusi in tot ceea ce iti propui.
Vei avea o memorie mai buna. Consumul ridicat de zahar afecteaza nu doar organele direct legate de procesarea mancarii in organism, ci chiar si sistemul nervos. Prea mult zahar poate conduce la incetinirea proceselor mentale si poate afecta centrul memoriei. Solutia: mai putin zahar si mai multe grasimi naturale, care hranesc nervii si protejeaza memoria.
Simtul gustului se va imbunatati considerabil. Este dovedit faptul ca substantele din zahar sau tutun amortesc, in timp, papilele gustative. Acestea devin mai putin sensibile la diferite arome naturale, care-ti vor parea mai putin intense si bogate decat sunt in realitate. Odata diminuat sau eliminat factorul perturbant, in acest caz zaharul, calitatile papilelor gustative se normalizeaza, iar tu vei putea inca o data sa apreciezi gustul deplin natural al alimentelor.
Vei avea un tonus general mult mai bun. Zaharul are actiune inflamatoare, ingreunand adesea procesele din intregul organism. Evitand zaharul poti sa eliberezi organismul de acest stres. Rezultatul: te simti plina de energie si vitalitate si esti gata sa te bucuri de momentele frumoase din fiecare zi si sa faci fata cu brio pana si celor mai solicitante provocari.
Alege un stil alimentar sanatos si ajuta-ți organismul sa se simta bine zi de zi!