Retentia de apa – cauze si remedii

Ai picioarele si gleznele umflate, dureri articulare, nu reusesti sa scapi de celulita si pielea pufoasa? Atunci e posibil sa suferi de retentie de apa, care apare atunci cand fluidele se acumuleaza in exces in tesuturi si nu sunt eliminate. Pe langa aspectele estetice, retentia de apa poate cauza senzatia de picioare grele si dureroase. Afla care sunt cauzele, simptomele si cum poate fi combatuta retentia de apa.

17888770_10210694080640925_975779969_nCe este retentia de apa (edemul)

Reprezinta un dezechilibru intre lichidele pe care le consumam si cele pe care le eliminam prin transpiratie si urina. Lichidele care se acumuleaza in exces in tesuturi impiedica circulatia normala a sangelui si afecteaza sistemul limfatic, care in mod normal trebuie sa elimine din corp apa in exces si toxinele. Poate fi generalizata (se instaleaza in tot corpul) sau localizata (picioare, brate, plamani).

Cauzele retentiei de apa

Sarea

Este inamicul principal al retentiei de apa deoarece sodiul favorizeaza acumularea de fluide in tesuturi. Incearca sa folosesti cat mai putina sare atunci cand gatesti si orienteaza-te spre alternative mai sanatoase, ca sarea de Himalaya. Evita produsele cu cantitati mari de sare – fast-food, chipsuri, mezeluri, patiserie, amestecurile uscate de legume etc.

Deshidratarea

Scapa de retentia de apa… cu apa! Da, ai citit corect. Corpul retine fluidele si le depoziteaza in celule atunci cand este deshidratat ca metoda de supravietuire. Apa te ajuta sa drenezi fluidele in exces si sa scapi de picioarele umflate. Bea minim 8-10 pahare cu apa pe zi si vei vedea schimbarile.

Sedentarismul

Daca nu faci miscare in mod regulat, sistemul limfatic nu va functiona la parametri optimi. Daca nu practici un sport sau nu ai timp sa mergi la sala, iesi la plimbare in fiecare seara, alearga, mergi la inot sau fa exercitii la tine acasa. Daca vrei sa faci o schimbare, cu siguranta vei gasi solutii.

Probleme de sanatate

Persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului, varice, dereglari hormonale (sindrom premenstrual, menopauza), varice, insuficienta cardiaca sau renala sunt mai predispuse la aparitia retentiei de apa. De asemenea, edemul este des intalnit la femeile aflate in ultimele saptamani de sarcina si la cele care iau anticonceptionale.

Caldura excesiva si hainele stramte

Atunci cand faci dus, nu folosi apa fierbinte, ci alterneaza jeturile de apa calda cu apa rece. Pantalonii, fustele, cureaua sau incaltamintea stramta impiedica circulatia sangelui si favorizeaza retentia de apa.

dreamstime_m_32449750Cum combati retentia de apa

Schimba-ti stilul de viata si incepe sa mananci mai sanatos. Renunta la prajeli, carbohidrati, sucuri carbogazoase, limiteaza consumul de sare si grasimi. Adauga in dieta cat mai multe legume, fructe si verdeturi si nu uita sa bei minim 8 pahare cu apa pe zi. Fa miscare regulat – gaseste o activitate care iti face placere si adopta un stil de viata activ.

Mergi la masaj specializat sau la sauna – iti stimuleaza sistemul limfatic, iar lichidul in exces va fi eliminat. Evita sa stai prea mult timp in picioare. Atunci cand ajungi acasa, stai cu picioarele ridicate pentru a le odihni.

Bea ceaiuri cu efect diuretic – de papadie, ceai verde, cozi de cirese, fenicul sau rozmarin. Obtine cat mai multi nutrienti din alimentatie. De multe ori, deficientele de vitamine si minerale agraveaza simptomele retentiei de apa. Consuma cat mai multe radacinoase si crucifere, peste gras, patrunjel, avocado, ciuperci, seminte de dovleac, banane sau pepene rosu.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *