Ameliorarea sindromului premenstrual prin alimentație
Problemele premenstruale, cunoscute sub numele de sindrom premenstrual (SPM), sunt considerate – încă de multe dintre noi – ca fiind poate normale, adică ne-am obișnuit cu ele și le acceptăm ca fâcănd parte din desfășurarea acestei perioade. Totuși, este bine să ne gândim că aceste simptome ce caracterizează SPM nu sunt firești și ele vorbesc despre unele carențe de elemente ale organismului, de un dezechilibru la nivel hormonal. Iar aceste situații ar fi bine să căutăm a le trata în timp, cu cea mai mare seriozitate. Firesc este să avem ciclul lunar, la 28 de zile, însă nu este firesc să avem:
- stări de tensiune psihică accentuate;
- depresii;
- dureri puternice de cap sau de burtă;
- sensibilitate și tensiune crescută la nivelul sânilor;
- retenție masivă de lichide;
- balonare;
- pierdere de energie și nervozitate.
Toate aceste manifestări ale SPM ar fi bine să nu le tratăm printr-un aport suplimentar de hormoni sintetici (cum ar fi anticoncepționalele), acestea având un risc în plus în apariția cancerului.
Și atunci, vă veți întreba: ”cum să prevenim sau să ameliorăm toate aceste simptome?”
Iar eu vă voi răspunde simplu: printr-o alimentație controlată, plină de elemente nutriționale necesare bunului mers al întregului nostru organism!
Vitamina B6 s-a dovedit eficientă în 70 % din cazuri, iar combnația acesteia cu zincul, care transformă B6 în formă activă, este și mai eficientă.
Magneziul este și el esențial (de aici și pofta nebună de ciocolată din această perioadă, datorită unei deficiențe a Mg!), în reducerea simptomelor menționate, în special în sensibilitatea sânilor și a edemelor.
Un aport controlat din toate aceste elemente, Mg, Zn și B6 s-a dovedit extreme de eficient, deoarece stimulează producția de prostaglandine, de aici și probabilitatea de a fi folositoare în SPM.
SPM poate aduce modificări hormonale ce tulbură controlul zahărului din sânge, determinând schimbări la fel ca și simptomele de oboseală și nervozitate.
Cum aducem schimbare și o mai bună stare?
- Urmând o dietă din care să lipsească stimulentele și zaharurile sintetice;
- Printr-o dietă bogată în hidrați de carbon complecși sau fructe;
- Prin folosirea unor suplimente nutriționale cu Mg, Zn și B6;
- Printr-o monitorizare atentă a alimentației, în vederea unui aport echilibrat de nutrienți.
Există și cazuri de dezechilibre hormonale care nu pot fi corectate numai prin dietă sau suplimente. Aici estrogenul este dominant și progesteronul este deficitar, iar tratamentul este bine să fie atent monitorizat, urmărind echilibrarea internă, în paralel cu manifestările exterioare.
Să învățăm a corecta din dezechilibre, pentru a putea să evităm apariția altor disfuncții mai grave în timp. Corpul fizic ne dă semnale, iar noi am face tare bine să le ascultăm și să corectăm cât mai repede, spre obținerea unei stări de bine, sănătate și prosperitate, pe toate planurile.
Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist Clina Brol Timișoara
Fitoterapeut, Formator, Consilier de dezvoltare personală
ww.lavi-enrose.com
0749 194 944