Cu siguranta ai auzit de alimente alcaline si acide si de pH-ul organismului. Dar ce inseamna asta mai exact? Specialistii afirma ca cele mai multe afectiuni (printre care si cancerul) nu se pot dezvolta intr-un mediu alcalin, ci doar intr-unul acid. De aceea, este important sa mentii echilibrul pH-ului, care se obtine in primul rand prin alimentatie.
Despre pH si echilibrul alcalin – acid
pH-ul este un parametru de masurare a aciditatii sau bazicitatii unei substante care se masoara pe o scara de la 0 la 14. Daca are o valoare de 7 este considerat neutru, sub 7 este acid, iar daca se incadreaza in valorile 7 – 14 este bazic (sau alcalin). Spre exemplu, o persoana sanatoasa ar trebui sa aiba pH-ul sangelui cuprins intre 7,35 – 7,45.
Din pacate, alimentatia moderna este bogata in grasimi nesanatoase, zaharuri si alte substante daunatoare care cresc aciditatea in organism si duc la o multime de afectiuni, de la unele uzuale la cele mai grave.
Daca aciditatea din organism este mare, te poti confrunta cu: nivel de energie scazut, acnee, dureri de cap, unghii fragile, par lipsit de stralucire, arsuri stomacale, senzatia de reflux gastric, stari de irascibilitate si anxietate, piele uscata si crapata, digestie lenta.
Daca aciditatea nu este tratata, simptomele se pot manifesta si prin: alergii (rinite alergice), pierderea capacitatii de concentrare, stari depresive, tulburari de miros si gust, cresterea in greutate, caderea excesiva a parului, infectii urinare frecvente, nisip sau pietre la rinichi, imunitate scazuta, dureri de stomac, tulburari hormonale.
In cazurile mai grave, dezechilibrul acido-bazic poate duce la aparitia anumitor tipuri de cancer, sclerozei multiple, osteoporozei sau altor boli degenerative ori cronice.
Alimente alcaline vs. acide
O dieta preponderent acida te imbatraneste prematur si te expune riscului aparitiei multor boli. Ca sa pastrezi echilibrul alcalin – acid, este recomandat sa consumi zilnic aproximativ 80% alimente alcaline (cel putin jumatate sa fie in stare cruda deoarece prin preparare termica isi pierd din calitatile alcalinizante) si 20% alimente acide.
Alimente alcaline
- legume si verdeturi: conopida, varza, kale, broccoli, gulie, rucola, varza de Bruxelles, salata verde, stevie, spanac, loboda, urzici, ridichi, nap, hrean, leustean, tarhon, patrunjel, marar, sparanghel, morcov, sfecla, castraveti, pastarnac, dovleac, zucchini, usturoi, ceapa, rosii, vinete
- fructe: pepene (rosu si galben), avocado, ananas, banane, piersici, kiwi, cirese, mere, capsuni, papaya, mango, fructe de padure, smochine, pere
- citrice: lamai, lime, grapefruit, mandarine, clementine, pomelo (chiar daca sunt acide, atunci cand sunt digerate de sucul gastric din stomac devin alcaline. Sucul lor, combinat cu apa plata, devin un adevarat elixir alcalinizat pentru organism. Citeste mai multe despre apa calda cu lamaie aici.)
- seminte: seminte de in, de dovleac, susan si floarea-soarelui
- cereale: hrisca, mei, quinoa, fonio
- alte alimente alcaline: sucuri din legume si fructe proaspete, spirulina, alge marine, smoothie-uri, apa pura ionizata, limonada cu menta fara zahar (cu putina miere ca indulcitor), apa vitaminizanta, lapte de migdale, ceai verde, ulei de masline sau de avocado, ciuperci.
Alimente acide
- carne si toate derivatele de origine animala (oua, lapte si produse lactate: branzeturi, iaurt, smantana, inghetata etc.)
- preparatele din faina alba (paine alba, produse de patiserie si aluaturi)
- zaharul alb
- orezul alb si brun
- nucile
- ciocolata
- alimentele prajite
- uleiurile vegetale (exceptand uleiul de masline si de avocado presate la rece)
- fructele uscate si zaharisite
- gemurile si dulceturile
- alimentele la conserva
- fasole si linte (cu exceptia celor germinate)
- alimentele procesate industrial
- sucurile carbogazoase
- alcoolul
- cafeaua
Descopera mai multe alimente alcaline, neutre si acide in tabelul urmator.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing