Omega-3 si Omega-6 sunt acizi grasi esentiali, care nu pot fi sintetizati de organism, ci trebuie procurati prin alimentatie. Sunt un tip de grasime sanatoasa care se gaseste in fiecare celula a corpului. Mai ales creierul si inima au nevoie de un aport suficient de Omega 3 pentru a functiona normal. Afla ce efecte au asupra organismului tau si din ce alimente ii poti obtine.
Omega 3, 6 si 9 – beneficii si diferente
Cei mai benefici acizi grasi esentiali sunt Omega-3, care se gasesc sub denumirile EPA, DHA si ALA. Au rol in mentinerea sanatatii creierului, cresterea elasticitatii vaselor de sange, prevenirea imbatranirii premature, a starilor depresive, scad si regleaza nivelul de colesterol si de trigliceride din sange, reduc riscul de atac de cord si de accidente vasculare cerebrale.
Acizii grasi Omega-6 se obtin mult mai usor din alimentatie, fata de Omega-3. Atunci cand sunt consumati in exces, au efect proinflamator. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa existe un echilibru in alimentatie: incearca sa respecti regula de maxim 1:4 (ideal este 1:2), adica la o parte de acizi grasi Omega-3 sa consumi maxim 4 parti de Omega-6.
Consumat in mod echilibrat, Omega-6 regleaza tensiunea arteriala, imbunatateste functia de coagulare a sangelui si intareste sistemul imunitar.
Incearca sa eviti consumul de ulei de floarea soarelui. Referitor la echilibrul despre care vorbeam anterior, raportul dintre Omega-3 si Omega-6 in acest caz este de 1:126, depasind cu mult limita maxima recomandata. Orienteaza-te spre alte tipuri de uleiuri vegetale atunci cand gatesti, ca cel de canepa, care are un raport de acizi grasi esentiali de 1:2.
Atunci cand echilibrul nu este respectat, nivelul total de colesterol creste (cel „bun” – HDL – scade, iar cel „rau” – LDL – se mareste). Printre semnalele de alarma se numara si hipertensiunea arteriala si starile depresive.
In timp, se poate ajunge la declansarea diabetului de tip II, bolilor cardiovasculare, obezitatii, bolilor neurodegenerative ca Alzheimer sau Parkinson, cancerului sau reumatismului.
Omega-9 sau acidul oleic se gaseste in uleiul de masline, de rapita si in cel de canepa. Este un acid gras mononesaturat care are un rol esential in buna functionare a sistemului cardiovascular, reduce riscul aparitiei cancerului la san si a accidentelor vasculare cerebrale. Spre deosebire de Omega-3 si Omega-6, poate fi produs de catre organism, dar numai in cantitati mici.
Alimente bogate in acizi grasi:
- peste gras (somon, macrou, hering, ton, sardine, cod)
- uleiuri vegetale (de in, rapita, soia)
- nuci
- alune
- seminte de in
- seminte de chia
Omega-6
- uleiuri vegetale (floarea-soarelui, soia, sofran, porumb)
- nuci
- seminte
- oua
- germeni de grau
- porumb
- carne de pui
Omega-9
- ulei de canola
- ulei de fistic
- ulei de sofran
- avocado
- nuci (romanesti, Macadamia, Pecan)
- migdale
- alune
Echilibrul dintre acizii grasi esentiali poate fi mentinut si prin administrarea suplimentelor alimentare, atunci cand nu obtii un aport zilnic necesar din dieta. Alege suplimentele provenite din ulei de peste din zone nepoluate (in caz contrar, poate fi contaminat cu mercur si alte metale grele care iti afecteaza sanatatea).
Alte beneficii ale consumului recomandat de Omega-3, 6 si 9: ajuta la mentinerea sanatatii parului, unghiilor si pielii (reduc ridurile, previn imbatranirea prematura si protejeaza impotriva radiatiilor UV), contribuie la asimilarea vitaminelor solubile (A, D, E, K) in grasimi, echilibreaza si controleaza productia de hormoni.
Life Impulse® Omega 3 Bio Fish Oil este o sursa naturala de acizii grasi esentiali EPA si DHA. Acizii grasi esentiali diminueaza aparitia problemelor cardiovasculare, ajutand la mentinerea functionalitatii aparatului circulator. Poate avea efecte benefice in cazul unor probleme cardiace si in controlul tensiunii arteriale, cu un rol important in dezvoltarea structurii si functiilor creierului si a inimii.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing