Senzatia de foame constanta – ce e de facut?

Senzatia de foame constanta nu iti mai da pace? Indiferent ca e vorba de o fluctuatie hormonala, de schimbarea sezonului sau de o dieta noua – cu totii am trecut prin perioade in care ne era foame tot timpul.

senzatia de foame

Desigur, nu e indicat sa mananci orice si oricand. Dar nu este bine nici sa te abtii si sa iti ignori poftele. Ce trebuie sa faci, in primul rand, este sa descoperi de ce nu te saturi. Unde gresesti in alimentatie? De ce nu obtii senzatia de satietate?

De cele mai multe ori, dietele drastice de slabit nu functioneaza: iti dau organismul peste cap si exista riscul ca dupa ce le termini, sa te ingrasi (efectul yo-yo).

Raspunsul este sa consumi alimente bogate in nutrienti, care trimit creierului semnale ca esti satula. Asa ca, daca tocmai te-ai rasfatat cu o masa sanatoasa, dar tot simti senzatia de foame, incearca urmatoarele lucruri:

Consuma proteine din surse diverse

Proteinele sunt primele care iti dau senzatia de „plin”. Alege proteine animale (oua, carne slaba), dar si proteine din surse vegetale, care sunt perfecte ca gustare intre mese si nu numai (nuci, migdale, caju, seminte, soia, fasole, naut etc.) Descopera AICI care sunt principalele surse vegetale de proteine.

bruschette cu somon

Mananca mai mult peste

Pestele contine proteine de calitate inalta si acizi grasi Omega-3, care iti dau senzatia de satietate, adica de „stomac plin”. Unele studii au aratat chiar ca proteinele din peste sunt cele mai indicate in obtinerea satietatii.

Adauga in dieta cereale si pseudocereale

Sunt bogate in fibre, care au un rol important in mentinerea starii de satietate pe tot parcursul zilei. Quinoa este o alegere perfecta: este o pseudocereala versatila, cu un continut ridicat de fibre si proteine. Poate fi consumata ca salata, in chiftele sau burgeri vegetali.

Mai poti consuma: fulgi de ovaz, amaranth, bulgur, grau, mei.

Mai multe verdeturi si legume, mai multa sanatate

O salata usoara inainte sa iei o masa principala poate reduce senzatia de foame. Verdeturile ca spanacul proaspat reduc nivelul de grelina, cunoscut si ca „hormonul foamei”. In acelasi timp, creste nivelul de glucagon, asociat cu senzatia de satietate.

spanac proaspat

Iata ce alte beneficii au verdeturile pentru sanatatea ta: previn carentele de fier, diminueaza apetitul, reduc poftele alimentare care apar intre mese, regleaza nivelul de zahar din sange.

Acelasi lucru se intampla si in cazul legumelor si boabelor (mazare, fasole, linte, naut). Sunt bogate in fibre si proteine care stapanesc senzatia de foame constanta.

Alege grasimile sanatoase

Daca vrei sa slabesti sau sa iti mentii greutatea, stii ca trebuie sa eviti pe cat posibil grasimile animale. Pentru ca grasimile sunt necesare in buna functionare a organismului, consuma-le pe cele vegetale.

Poti alege: avocado, ulei de cocos, ulei de masline, seminte de in macinate, peste gras, seminte de dovleac, fructe oleaginoase, alimente fortificate, unt de arahide.

Ce mai poti face daca te confrunti constant cu senzatia de foame:
  • bea multa apa (deshidratarea poate provoca o pofta de mancare falsa)
  • consuma fructe ca rubarba, portocale, mere, ananas sau pepene rosu (sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si multa apa)
  • mananca incet, mesteca mancarea suficient si savureaza fiecare masa
  • incearca sa ai 3 mese principale si 2 gustari pe zi
  • consuma smoothie-uri si shake-uri care iti dau senzatia de satietate timp de cateva ore.

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *