Zincul este un oligomineral si un micronutrient esential, care este probabil cel mai cunoscut pentru rolul esential pe care il joaca in buna functionare a sistemului nostru imunitar.
Pe langa vitamina C, D3, quercetina si alte suplimente naturale pentru mentinerea sanatatii, zincul este indispensabil.
Iata ce spune specialistul nostru, Adina Cirjan, Terapeut Biofeedback & Formator de Consilier de Stil de Viata Sanatos, despre beneficiile zincului:
„De mai bine de 50 de ani, se stie ca deficitul de zinc compromite functia imuna. In acest timp, cunostintele despre biochimia zincului au continuat sa creasca, ultimii ani oferind informatii moleculare aprofundate asupra multiplelor aspecte ale zincului ca regulator al imunitatii.
Practic toate aspectele imunitatii innascute si adaptive sunt afectate de zinc. Ionii de zinc sunt un al doilea mesager care reglementeaza transductia semnalului in diferite tipuri de celule imune. Deficienta de zinc modifica numarul si functia granulocitelor neutrofile, monocitelor, natural killer (NK) -, T- si celulelor B (celule ale sistemului imunitar).”
Poti citi mai multe despre zinc, AICI.
Zincul: doza zilnica recomandata
Pentru a satisface nevoile de baza, recomandarea zilnica medie de zinc pentru femeile adulte este de 9 miligrame, in timp ce barbatii adulti ar trebui sa obtina 13 miligrame, numarul crescand usor pentru femeile care sunt insarcinate si alapteaza.
Zincul este disponibil in anumite alimente, cum ar fi stridii, carne rosie, pasari de curte, cereale fortificate pentru micul dejun, fasole, nuci, cereale integrale si produse lactate.
Acestea fiind spuse, exista un decalaj alimentar de zinc, in special pentru vegetarieni si vegani. Un studiu arata ca, avand in vedere exclusiv sursele de hrana, 15% dintre adultii din SUA nu primesc suficient zinc.
Deoarece aceasta statistica provine din date reprezentative la nivel national, asta inseamna ca aproximativ 50 de milioane de americani au un deficit de zinc.
Daca intrati in categoria persoanelor care trebuie sa ia un supliment de zinc, veti dori sa va asigurati ca profitati la maximum de acesta. In plus fata de alegerea formei optime de zinc, este important sa luati in considerare momentul din zi in care il ingerati, cat de des sa il luati si ce contraindicatii exista.
Cand ar trebui sa luati zinc: dimineata sau seara?
Nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare. Totul depinde de organismul vostru si de stilul de viata. Indiferent de ora, organismul metabolizeaza zincul exact in acelasi mod. Cu mici exceptii:
Pentru unele persoane, administrarea de zinc pe stomacul gol poate provoca greata. Daca iei zinc dimineata si nu te simti bine, incearca sa il iei seara. Poate avea chiar si un beneficiu extra.
Exista cateva date care sugereaza ca administrarea de zinc pe timp de noapte poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.
Cat de des trebuie sa luam zinc?
Decizia de a lua un supliment de zinc sau un complex care contine zinc depinde de nevoile individului. Pentru asigurarea suficientei nutritionale a acestui mineral esential si pentru sprijinul intentionat si directionat pentru functia imunitara, aportul zilnic de zinc este foarte indicat.
Atata timp cat respectati doza recomandata, zincul este sigur pentru a fi consumat zilnic, fara efecte secundare.
Zincul este indicat si pentru:
- Persoanele care au probleme de sanatate precum reducerea capacitatii naturale de absorbtie a mineralelor in intestin
- Vegetarieni si vegani, avand in vedere ca multe dintre cele mai importante surse dietetice de zinc sunt pe baza de carne
- Persoane care consuma in mod regulat alcool in exces, deoarece alcoolul scade cantitatea de zinc pe care o absoarbe organismul.
Zincul si doza zilnica recomandata
Pe langa acele minime doze zilnice recomandate pe care trebuie sa le atingem (cel putin 9 pentru femei si respectiv 13 miligrame pentru barbati), femeile insarcinate necesita cel putin 11 miligrame, in timp ce mamele care alapteaza ar trebui sa vizeze 12 miligrame in fiecare zi.
Dozarea corecta se face foarte usor, pe baza stilului de viata si a unei analize de sange care arata daca exista sau nu un deficit al acestui mineral. In cazul in care deficitul este prezent, medicul va poate prescrie doza ideala.
ATENTIE! Nivelul maxim de aport zilnic este de 45 de miligrame, desi medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati mai mult daca aveti anumite motive medicale.
Ce nu trebuie sa luati cu zinc?
Anumite alimente si alte minerale administrate in doze mari pot interfera cu absorbtia zincului, inclusiv urmatoarele:
- tarate
- fibre
- Calciu
- Fosfor
- Cupru
- Fier
Daca consumati aceste alimente si minerale, ar trebui sa incercati sa luati suplimentul de zinc cu cel putin doua ore inainte sau dupa ce le administrati/ consumati.
Pentru posibile interactiuni medicamentoase (de exemplu, antibiotice, diuretice etc.), cel mai bine este sa va adresati direct medicului
Zincul este un nutrient important care va poate ajuta, printre altele, sa va sprijiniti imunitatea corpului. Mai ales in perioada rece a anului, in care virozele sunt foarte comune. Iti recomandam:
Zinc, Life Care® – activeaza functiile celulare
Are rol in buna functionare a sistemului imunitar si a metabolismului celular cu rolul de a respinge agentii patogeni, reducand astfel severitatea si durata virozelor sau a racelilor.
Ajuta la mentinerea simturilor active cum ar fi gustul si mirosul, la absorbtia calciului in oase, mentinand astfel sanatatea lor dar si refacearea in caz de fracturi. Imbunatateste circulatia sanguina si functiile cognitive – zincul mentine echilibrul functiilor cerebrale si este esential in dezvoltarea creierului.
Se recomanda 1 tableta pe zi. Se recomanda doar persoanelor incepand de la varsta de 16 ani. Nu depasiti portia zilnica recomandata.
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager