Dieta vegana a crescut in popularitate exponential in ultimii ani. Acest lucru s-a intamplat in mare parte datorita beneficiilor pe care le are pentru sanatate: mai multa energie, o greutate normala, sanatatea inimii, cresterea longevitatii si nu numai.
Cele mai comune deficiente nutritionale pot aparea atat intr-o dieta vegana, cat si in cele vegetariene sau omnivore.
Ianuarie mai este numita si Veganuary. O luna in care sa constientizam efectele benefice ale alimentatiei vegane, dar si in care (poate) sa facem primii pasi spre o astfel de dieta si stil de viata.
Poate ca deja ai facut saltul catre o forma de vegetarianism sau veganism complet. Daca ai adoptat sau vrei sa adopti aceste diete, trebuie sa te asiguri ca ii furnizezi organismului toti nutrientii de care are nevoie.
Dar, mai intai, hai sa vedem care este diferenta dintre dieta vegana, vegetariana si plant-based.
Veganismul, pe langa faptul ca este o dieta, este si o forma de activism. Adoptarea unei diete si a unui stil de viata vegan inseamna eliminarea produselor de origine animala din toate aspectele vietii tale din motive etice – nu doar din farfurie.
Veganii sunt preocupati de bunastarea animalelor, dar multi aleg acest stil de viata din cauza preocuparilor cu privire la impactul asupra mediului al agriculturii industriale. Dar si al efectelor pe termen lung asupra sanatatii individuale ale consumului de alimente de origine animala in loc de plante.
Dieta plant based (pe baza de plante) inseamna pur si simplu sa mananci mai ales, ei bine, plante. Cu toate acestea, dietele pe baza de plante nu elimina neaparat produsele de origine animala.
In schimb, dieta plant based este axata pe sanatate, in timp ce veganii au acest stil de viata in primul rand pentru bunastarea animalelor. Desi exista cu siguranta un punct comun, cele doua nu sunt exact la fel.
Dietele vegane sunt pe baza de plante, dar dietele pe baza de plante nu sunt intotdeauna vegane.
In ceea ce priveste vegetarienii, ei nu consuma carne, insa pot fi: lacto-vegetarieni (care consuma lactate), lacto-ovo-vegetarieni (care consuma atat lactate, cât și oua), lacto-ovo-pescaterieni (care consuma atat lactate, oua, cat si peste).
Dieta vegana, vegetariana sau plant-based: cele mai comune deficiente nutritionale
Daca elimini produsele de origine animala din dieta ta – partial sau in totalitate – s-ar putea sa ai deficiente de cativa micronutrienti. Totusi, nu exista niciun motiv pentru care sa nu-ti poti satisface nevoile nutritionale cu o planificare intentionata.
Anumiti micronutrienti, cum ar fi vitamina B12 esentiala sau iodul mineral esential, se gasesc aproape exclusiv in produsele de origine animala.
Vitamina B12 se regaseste in anumite alimente vegetale (alge nori, tempeh, drojdie nutritiva si ciuperci shiitake). Insa nu intr-o cantitate suficienta incat sa iti indepinesti doza zilnica recomandata.
De aceea, este recomandat ca persoanele vegane sa ia zilnic un supliment de vitamina B12. Poti citi mai multe despre importanta ei, AICI.
Iata cateva schimbari pe care le poti face in alimentatia vegana pentru a obtine nutrientii necesari:
- Seleniu: inlocuieste carnea cu nuci de Brazilia
- Calciu: consuma tofu si lapte vegetal fortifiat in loc de produse lactate
- Zinc: manca nuci, seminte si leguminoase in loc de carne si fructe de mare
- Fier: cereale, leguminoase, spanac in loc de ficat, oua sau fructe de mare
Suplimentele alimentare salveaza situatia
Adaugarea unui supliment vegan in alimentatie este o modalitate de a-ti garanta ca vei obtine micronutrientii care iti lipsesc din dieta.
Iti recomandam:
Magic SuperFood, 37 de nutrienti esentiali intr-o singura tableta, un amestec de plante, aminoacizi, enzime, uleiuri si bioflavonoide.
O combinatie excelenta care suplimenteaza aportul zilnic necesar de proteine, minerale, fosfor, calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, fibre alimentare, vitaminele A, B2, B5, B6, B12, C, D, E, K, Omega 3, 6, 9 si alti antioxidanti, ce ajuta organismul in mentinerea starii naturale de sanatate
Magic SuperFood, 37 de nutrienti esentiali, Life Care® are o reteta bogata si complexa. Contine ingrediente pure, fara adaos de excipienti, presate la rece la o temperatura sub 40 de grade, astfel mentinand principiile active ale ingredientelor.
Smoothie Vegan – Green Smoothie, pentru vitaminizare. Este o combinatie unica cu un amestec verde 100% natural, din spanac BIO, moringa, urzica, orz verde si spirulina.
Acest amestec de ingrediente bio poate fi benefic la intarirea sistemului imunitar, osos si cardiovascular. Spanacul este excelent in imbunatatirea vederii, este antiinflamator si antioxidant, iar clorofila lupta impotriva infectiilor si contribuie la formarea hemoglobinei.
Iti recomandam sa bei un smoothie pe zi si sa te bucuri de o portie de vitamine, rapid si sanatos!
Algele verzi, ca spirulina, chlorella si moringa, sunt de asemenea importante in alimentatia vegana.
Spirulina are de 5 ori mai multe betacaroten decat morcovii si un continut de 60-70% proteine pure. Este bogata in fier, vitaminele din complexul B (mai ales B12, care se gaseste mai ales in produsele de origine animala) si E, minerale si acizi grasi esentiali.
Chlorella are o cantitate mai mare de clorofila decat spirulina. Contine vitaminele A, C, complexul B, E, K, minerale (calciu, iod, fier, magneziu, potasiu, zinc s.a.). De asemenea, biotina, acid folic, inositol, toti aminoacizii esentiali, acizi nucleici ADN si ARN si proteine.
Poti citi mai multe despre aceste alge AICI.
Moringa mai este denumita si „planta care poate inlocui carnea”. Asigura organismului toti aminoacizii si grasimile esentiale, Omega 3, 6 si 9, dar si vitamine si minerale.
Moringa are de 4 ori mai mult calciu decat laptele, de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele, de 3 ori mai mult potasiu decat bananele, de 9 ori mai mult fier decat spanacul, de 10 ori mai multa vitamina A decat morcovii si de 4 ori mai multe fibre decat ovazul.
Citeste mai multe despre beneficiile moringai AICI.
Intr-o dieta vegana, iti recomandam:
Spirulina Ecologica, Life Care®. Contine 60% proteina vegetala, creste rezistenta corpului la diverse bacterii, contine peste 50 de principii bioactive si 18 aminoacizi dintre care 8 aminoacizi esentiali.
Chlorella Ecologica, Life Care®. O sursa importanta de nutrienti, vitamine si minerale, continut foarte mare de clorofila, bun detoxifiant la nivel celular.
Pure Moringa Ecologica, Life Care®. Contine 18 aminoacizi si 46 de antioxidanti, minerale si vitamine esentiale organismului, elimina radicalii liberi si sustine longevitatea.
Zincul este un oligomineral si un micronutrient esential. Este probabil cel mai cunoscut pentru rolul esential pe care il joaca in buna functionare a sistemului nostru imunitar.
Zincul este disponibil in anumite alimente, cum ar fi stridii, carne rosie, pasari de curte, cereale fortificate pentru micul dejun, fasole, nuci, cereale integrale si produse lactate.
Acestea fiind spuse, exista un decalaj alimentar de zinc, in special pentru vegetarieni si vegani. Poti citi mai multe despre zinc, AICI.
Descopera produsul Zinc, Life Care®: intareste sistemul imunitar, imbunatateste circulatia sanguina, mentine sanatatea parului, a pielii si a unghiilor.
Adaugarea mai multor alimente pe baza de plante in dieta ta este o alegere inteleapta pentru sanatate. Dar trebuie sa te asiguri ca iti satisfaci si nevoile nutritionale. De aceea, apeleaza cu incredere la suplimente naturale, vegane, care iti mentin starea de bine si de sanatate.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing