Tot ce trebuie sa stii despre deficienta de vitamina B12

Deficienta de vitamina B12 este des intalnita in randul adultilor, studiile realizate concluzionand ca aproximativ 40% din persoanele cu varste cuprinse intre 26-83 de ani sufera de aceasta carenta. De aceea, este important sa iti suplimentezi dieta cu alimente bogate in vitamina B12 si sa iti faci o data pe an un test de sange care sa iti arate nivelul de vitamina B12 din sange.

Importanta vitaminei B12 si simptomele deficientei

B12 este esentiala pentru functionarea normala a tuturor celulelor din organism, in special cele ale maduvei, tractului intestinal si sistemului nervos si cardiovascular, fiind necesara pentru formarea celulelor rosii din sange si pentru transportarea oxigenului la celule.

Vitamina B12 este hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa. Ea nu poate fi stocata in organismul uman pentru utilizare ulterioara, asadar avem nevoie in fiecare zi de un aport de B12.

Simptomele deficientei de B12 sunt comune, ca durerea de cap si oboseala, insa se pot agrava daca deficienta nu este tratata. Pot aparea anemia, pierderi de memorie, probleme neurologice.

Poti citi mai multe despre importanta vitaminei B12 in alimentatie AICI.

Vegetarienii si veganii trebuie sa acorde o atentie deosebita vitaminei B12

Studiile arata ca aproximativ 50% din persoanele cu o dieta vegetariana si 80% dintre cele cu o dieta vegana sufera de deficit de vitamina B12. De ce? B12 este singura vitamina care contine oligoelementul cobalt, de aceea se mai numeste si cobalmina.

Cobalamina se produce in mod natural in intestinul animalelor, de aceea produsele de origine animala sunt principala sursa de B12. Se gaseste in cantitati mari in oua, ficat, carne, produse lactate (in afara de unt), stridii, crustacee, fructe de mare, crabi.

Insa, exista si cateva alimente vegetale care contin vitamina B12, insa in cantitati mai mici. Efectul lor asupra organismului inca este dezbatut de oamenii de stiinta, care nu au ajuns la un acord comun. Si in cazul produselor animale este o controversa, pentru ca cele procesate care se afla in comert nu contin B12.

Acestea sunt: drojdia de bere (inclusiv fulgii de drojdie de bere care se folosesc des in prepararea mancarurilor vegane si vegetariene), varza murata, polenul crud, pastura, borsul, algelu marine (chlorella, spirulina).

Cine este mai predispus deficientei de B12?
  • persoanele cu o dieta vegana sau vegetariana
  • varstnicii peste 60 de ani
  • diabeticii
  • persoanele care sufera de ulcer, boala Crohn sau colita

Life Impulse® B Magnific are la baza un complex de Vitamina B, important in reglarea metabolismului celular si in prevenirea bolilor cardiace.Poate stimula functionarea sistemului nervos, poate creste capacitatea de concentrare si poate imbunatati memoria.

Vitamina B1 contribuie in formarea celulelor sangvine, la functionarea normala a sistemului muscular, a sistemului nervos, a sistemului digestiv dar mai ales a inimii.

Vitamina B2 sustine sistemul imunitar la formarea de anticorpi, fiind extrem de necesara in cresterea si dezvoltarea de tesuturi, in special a parului si a pielii.

Vitamina B3 sustine producerea de energie in organism, Vitamina B5 contribuie la formarea hormonilor antistres, fiind totodata o vitamina creatoare de energie in organism.

Vitamina B6 actioneaza ca un antioxidant puternic, fiind importanta in procesele de coordonare nervoasa de la nivelul creierului.

Vitamina B12 actioneaza ca cel mai eficient antianemic in organism si ajuta la formarea globulelor rosii. Impiedica depunerea grasimilor in ficat si are un rol benefic asupra tractului gastrointestinal.

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *