Planificarea strategiei de afaceri include o multime de lucruri, iar mediul online este unul esential. Ca sa ai succes, modelul de afaceri va trebui actualizat avand in vedere solutiile digitale. Daca nu esti in pas cu evolutiile pietei, afacerea ta va avea de suferit.
Pentru ca traim intr-o lume tehnologizata si digitalizata, ca antreprenor e necesar sa evoluezi odata cu ea. Ti-am pregatit cateva sfaturi utile care speram sa te ajute.
1. Redefineste-ti afacerea
Prin redefinirea afacerii se intelege o abordare noua, diferita pentru a furniza bunuri si servicii, in timp ce rezolvi problemele pietei si satisfaci nevoile consumatorilor.
Acest lucru este mai usor de realizat atunci cand abia incepi procesul de deschidere a unei companii. Este mai dificil atunci cand afacerea este cladita deja de cativa ani. Insa nu trebuie sa te descurajezi. Iata ce poti face:
- Focalizeaza-ti obiectivul spre cercetarea potentialului pietei
- Reconsidera geografia si varstele demografice vizate ale clientilor tai
- Examina-ti performantele si afla ce a functionat si ce nu a functionat in trecut
- Cerceteaza-ti concurentii din industrie (intreaba-te cum se adapteaza ei schimbarilor pietei?)
- Nu pierde din vedere un lucru important: De ce vrei sa fii antreprenor? De ce ai inceput o afacere?
2. Instruieste-te sau angajeaza oameni competenti
Cand adopti o strategie de afacere digitala, ar putea fi esential sa schimbi forta de munca. Cu noile tale obiective de afaceri, va trebui sa incorporezi talentul potrivit pentru a te ajuta sa atingi succesul.
Va trebui sa colaborezi cu persoane competente, care sa-ti poata executa strategiile si sa-si foloseasca expertiza relevanta pentru a-ti avansa planurile de afaceri.
In plus, te poti educa pe aceasta tema. Un antreprenor nu se opreste niciodata din invatat, asa ca luarea unui mentor sau parcurgerea unor traininguri nu ar trebui sa iti fie straine. Citeste carti de specialitate, mergi la cursuri, workshop-uri si devino o versiune mai buna a ta.
3. Analiza SWOT – importanta in planificarea strategiei de afaceri
Fiecare companie trebuie sa finalizeze o analiza SWOT ocazional. Acest lucru te face sa intelegi structura afacerii tale si modul in care aceasta functioneaza in diferite tipuri de piete.
De asemenea, serveste ca un excelent memento pentru angajatii care ar fi putut pierde din vedere obiectivele si valorile afacerii tale.
Analiza SWOT este o tehnica de planificare utilizata in luarea unor decizii bazate pe informatii clare, detaliate si documentate.
SWOT sunt acronime de la Strengths (Puncte tari), Weaknesses (Puncte slabe), Opportunities (Oportunitati) si Threats (Amenintari).
- Puncte forte: la ce este excelenta afacerea ta; ce particularitati are; care sunt elementele care te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele; elemente diferentiatoare pe piata; unicitate; flexibilitate; calitatea angajatilor; calitatea serviciilor si produselor oferite
- Puncte slabe: ceea ce organizatia nu face bine; ce trebuie sa se schimbe cat mai rapid; lipsa unei strategii bine puse la punct; lipsa obiectivelor pe termen lung; ce impiedica productivitatea firmei; activitati consumatoare de timp ce pot fi eficientizate
- Oportunitati: ce se intampla in restul pietei si cum poate profita firma ta?; gasirea unei noi piete de desfacere; atragerea noilor clienti; parteneriate noi; introducerea produselor noi
- Amenintari: evenimente externe sau interne care ar putea ameninta afacerea ta; fluctuatia personalului; esecul in a stabili relatii sanatoase la locul de munca; lipsa personalului specializat; rezistenta la schimbare in concordanta cu piata.
4. Utilizeaza instrumente digitale
Marketingul digital este imperativ. Este timpul sa iti revizuiesti bugetul de marketing si sa transferi resurse in SEO, social media, marketing de continut si tot felul de tactici pentru a aduna mai multa atentie asupra afacerii tale.
Noua economie i-a invatat pe antreprenori ca exista o lista lunga de instrumente digitale care pot spori productivitatea si pot stimula o atmosfera mai colaborativa, chiar daca lucratul efectiv are loc la distanta.
Include in desfasurarea business-ului tau: pachetul Office, platforma Zoom, retelele de socializare etc.
5. Identifica indicatorii cheie de performanta
Companiile folosesc indicatori cheie de performanta (KPI – Key Performance Indicators) pentru a aprecia daca ceea ce fac functioneaza sau nu.
Acestea sunt masuratori specifice pentru anumite parti ale afacerii tale. Gandeste-te la ea ca la o caracatita si tentaculele sale. Ce KPI-uri ar fi relevante pentru afacerea ta?
- Vanzari pe regiune: unde va atingeti obiectivele de vanzari?
- Rata de abandon a clientilor: procentul de clienti care nu au mai cumparat serviciile/ produsele tale
- EBITDA: profitul inainte de a scadea amortizarea, dobanzile si cheltuielile cu impozitul pe profit
- Cheltuieli pentru inovare: daca inovatia este o tactica strategica, cheltuielile pentru inovare pot fi un KPI grozav.
- Cheltuieli anuale medii pentru deservirea unui client: suma medie necesara pentru deservirea unui client.
In cele din urma, pentru a reusi ca antreprenor, ai nevoie de adaptabilitate si flexibilitate. Altfel, nu vei putea niciodata sa profiti de numeroasele oportunitati pe care le poate genera, de exemplu, o recesiune.
Comert, divertisment, comunicare si multa munca – exista multe moduri prin care economia digitala a tinut oamenii informati si lantul de aprovizionare strans. Trebuie doar sa iti cunosti foarte bine afacerea, sa vrei sa evoluezi si sa profiti de oportunitatile pietei.
Iti recomandam sa citesti si urmatoarele articole de blog:
Organizarea cu ajutorul calendarului creste productivitatea
„Este imposibil”: cele mai periculoase cuvinte din antreprenoriat
7 greseli de antreprenoriat pe care trebuie sa le eviti
Care este planificarea strategiei de afaceri pe care o adopti? Lasa-ne un comentariu!
Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist