Este fireasca balonarea? Cauze, simptome, prevenire.

este fireasca balonarea

Este fireasca balonarea? Raspunsul este: depinde. Senzatia de balonare poate fi normala dupa ce consumam o masa imbelsugata sau daca suferim de constipatie. Totusi, daca balonarea nu trece intr-un timp relativ scurt, revine constant, sau sa agraveaza, atunci nu este normal. Balonarea este de obicei o problema digestiva, desi hormonii si stresul pot juca un rol in aparitia ei. Tine minte ca, in termeni medicali, balonarea se numeste meteorism abdominal.

Simptomele si cauze ale balonarii

Daca va confruntati cu balonare in mod regulat, este indicat sa acordati mai multa atentie dietei si exercitiilor fizice. Balonarea se defineste ca o senzatie de presiune sau plinatate la nivel abdominal. Ea apare ca urmare a acumularii gazelor in intestine. Poate fi sau nu insotita de un abdomen vizibil destins (umflat). Senzatia poate varia de la usor inconfortabila la intens dureroasa.

In orice caz, balonarea da o senzatie generala de disconfort, care poate interfera cu activitatile tale de zi cu zi sau poate cauza un somn intrerupt, neodihnitor.

Cauze comune ale balonarii

Cea mai frecventa cauza a durerilor de stomac si a balonarii este excesul de gaze intestinale. Un om obisnuit are in tractul digestiv un volum de 100-200 ml de gaz, ce poate creste cu pana la 65% dupa ce mancam. Problemele de balonare incep atunci cand organismul nostru nu poate procesa anumite alimente sau scapa de excesul de gaze. Aici putem vorbi despre intolerante alimentare sau boala celiaca.

Ciclul menstrual este o alta cauza comuna a balonarii temporare. De asemenea, sarcina, menopauza, dar si stresul. Toate acestea influenteaza microflora intestinala si pot duce foarte usor la balonare.

O flora intestinala sanatoasa se obtine atunci cand numarul de bacterii „bune” este mai mare decat al celor „rele”. Daca mentinem echilibrul florei intestinale, atunci suntem protejati de aparitia infectiilor, constipatiei, balonarii si dereglarilor de tranzit. Te invitam sa citesti mai multe informatii utile despre acest subiect in articolul nostru, Cum iti mentii flora intestinala sanatoasa.

Anumite obiceiuri de dieta si stil de viata iti pot impacta negativ sanatatea si pot provoca aparitia balonarii. Printre aceastea amintim: ingerarea rapida a mancarii, mestecatul rapid (in urma caruia bolul alimentar care ajunge in stomac este mai greu de digerat), consumarea bauturilor carbogazoase sau alcoolice, un aport insuficient de fibre alimentare sau lichide (in special apa), consumul de varza, fasole, cereale, lactate, linte, usturoi, ceapa.

Cat de frecventa este balonarea?

cauze balonare

10%-25% dintre persoanele sanatoase se plang de balonare abdominala ocazionala. Pana la 75% isi descriu simptomele ca fiind moderate pana la severe. Aproximativ 10% spun ca o experimenteaza in mod regulat. Printre cei diagnosticati cu sindrom de colon iritabil (SCI), procentul poate fi de pana la 90%. Pana la 75% dintre femei se confrunta cu balonare inainte si in timpul menstruatiei. Doar 50% dintre persoanele care sufera de balonare raporteaza senzatia de abdomen destins.

Cercetatorii au descoperit ca balonarea este foarte raspandita. Ea afecteaza femeile mai frecvent decat barbatii. Este un efect secundar frecvent la persoanele care se confrunta cu afectiuni digestive, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului, sindromul colonului iritabil, boala celiaca (cauzata de intoleranta la gluten) sau constipatia cronica. Femeile care sufera de endometrioza se pot confrunta, de asemenea, cu balonari frecvente, dureroase.

Unele cauze ale balonarii includ modificari ale microbiomului intestinal, unde trilioane de bacterii ne populeaza intestinele. De aceea, este extrem de important sa ne asiguram ca includem in dieta zilnica suficiente fibre (prebiotice) si probiotice. Citeste mai multe despre efectele lor in articolul nostru, AICI.

Fibrele alimentare – ajutor ideal impotriva balonarii

Fibrele alimentare sunt recunoscute in primul rand pentru capacitatea lor de a preveni sau ameliora constipatia. Spre deosebire de alte componente alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii – pe care corpul le descompune si le absoarbe – fibrele nu sunt digerate. Ele trec relativ intacte prin stomac, intestinul subtire si colon, apoi sunt eliminate prin scaun.

este fireasca balonarea

Super Colon Cleanse, cu tarate BIO de Psyllium – detoxifiant intestinal

Este o combinatie de fibre vegetale, frunze de siminichie, seminte de fenicul, frunze de menta, cel mai important fiind Psyllinum Huks BIO.

Fiecare dintre aceste ingrediente au caracteristici ce pot ajuta la detoxifierea colonului si, implicit, al intregului organism. Adaosul de fier si vitamine poate face din acest produs unul special pentru curatarea activa a colonului.

Psyllinum Huks, sunt tarate bogate in fibre spongioase, cu efect prebiotic, care imbunatatesc digestia si poate diminua senzatia de balonare.

Glucomannan Extract – absorbe substantele toxice si reduce apetitul

Glucomannanul este o fibra dietetica solubila în apa. Aceasta se extrage din radacina plantei Konjac, planta originara din Japonia. Are un continut caloric foarte scazut. Se digera foarte greu în intestinul subtire, prin urmare ocupa mult spatiu în stomac si ofera senzatia de satietate.

Atunci cand extractul de glucomannan intra in contact cu lichidele, acesta poate fi absorbit pana la 100 de ori greutatea sa, marindu-si astfel volumul.

ProbioLife, cu complex de germeni – peste 5 miliarde de bacterii prietenoase organismului

Echilibrul florei bacteriene intestinale este foarte sensibil. Numerosi factori pot perturba nivelul bacteriilor intestinale: medicamente precum antibioticele, anticonceptionalele, unele boli digestive, stresul.

ProbioLife are in compozitia sa un complex de patru germeni: lactobacillus acidophilus, enterococcus, thermophillus si lactobacillus rhamnousus, care contin peste 5 miliarde de bacterii prietenoase cu organismul nostru. Toate acestea ajuta la reconstruirea florei intestinale si la functionarea normala a metabolismului.

Cand trebuie sa cer ajutorul medicului specialist?

Nu este fireasca balonarea atunci cand persista. Este important sa faceti diferenta dintre balonarea considerata normala, de zi cu zi, si tipul de balonare care poate fi asociata cu o afectiune de sanatate, astfel incat sa puteti beneficia de tratamentul potrivit.

Afectiunile de sanatate mai grave care pot duce la o zona abdominala umflata, includ: chisturi ovariene, fibroame uterine, umflarea ficatului, splinei, rinichilor sau a glandelor limfatice.

Apeleaza la medicul specialist daca:

  • senzatia de balonare si simptomele specifice se inrautatesc progresiv
  • balonarea persista mai mult de o saptamana
  • ai simptome precum: febra, varsaturi sau sangerari.

Ce poate ameliora balonarea?

Daca balonarea este fireasca, din cauze pe care le putem identifica usor, atunci se va rezolva cu ajustari ale stilului de viata. Totusi, daca balonarea persista si credeti ca ar putea fi un simptom al unei afectiuni mai grave, trebuie sa consultati medicul specialist. Dar, ca indicatii generale, puteti face urmatoarele lucruri ca sa ameliorati balonarea (nu in locul unui tratament adecvat si recomandat de medicul specialist, ci ca adjuvant):

  • consumati ceaiuri din plante care contin ghimbir, menta, musetel sau fenicul (iti recomandam Ceai Ecologic din fructe si plante, pentru tranzit usor, pe baza de macese, menta, fenicul si galbenele)
  • menta are un efect antispastic natural, care ajuta muschii intestinali sa se relaxeze. Astfel, puteti elimina gazele mai usor. (iti recomandam NauseaSTOP, pastile pentru miscare libera; contin ulei de menta, cu efect de ameliorare al durerilor si calmarea tractului digestiv)
  • magneziul ajuta la neutralizarea acidului stomacal si are un efect laxativ natural (iti recomandam MagneBeHappy, cu magneziu si vitamina B6)
  • probioticele
  • fibrele alimentare
  • un aport suficient de apa (incurajeaza motilitatea de-a lungul intregului tract digestiv)
  • exercitii regulate – un stil de viata sedentar poate cauza balonarea
  • evitati alimentele procesate sunt sarace in fibre, dar bogate in sare si grasimi nesanatoase; sarea provoaca retentia apei, iar grasimea incetineste procesul digestiv, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru digestia ei. Toate aceste lucruri pot duce la constipatie si balonare.
  • nu mancati pana ajungeti la senzatia de stomac prea plin.


Tine minte ca nu este fireasca balonarea constanta. Daca faci schimbari pozitive in stilul tau de viata si alimentatie si, cu toate acestea, balonarea nu dispare, cauzele ei pot fi de natura medicala. Consuma fibre, probiotice si suficiente lichide! Fa miscare in fiecare zi! Obiceiurile sanatoase duc la o viata sanatoasa!

Surse:

my.clevelandclinic.org, cnet.com, everydayhealth.com

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *