Prelungirea telomerilor și longevitatea noastră…

Procesul prin care se construiește o nouă celulă în corpul nostru, începe prin copierea unei hărți, care este conținută într-un pachet de ADN, numit cromozom. Cromozomul se împarte în două, dând un nou set de instrucțiuni pentru noua celulă. La capătul cromozomului se găsesc telomerii, care devin tot mai scurți cu fiecare copie de celule nou formate, până când sunt prea scurți iar ADN-ul nu mai este protejat. Îmbătrânirea rapidă se inițiază atunci când celulele se opresc din divizare, prin urmare nu vor mai fi înlocuite…

Prelungirea telomerilor În același timp, există o enzimă, numită telemorază, care poate proteja lungimea telomerilor. Cercetătorii au descoperit că soluţia unei vieți lungi și sănătoase se află în terminaţiile cromozomilor, numite telomeri, şi într-o enzimă care le formează, telomeraza. Această enzimă ar putea ajuta la stoparea îmbătrânirii celulelor, jucând totodată un rol major în cancerizarea celulară.

Lungimea telomerilor noștri este un predictor foarte bun de viață lungă și sănătoasă. De asemenea, persoanele care au boli cardiovasculare, artrită sau cancer tind să aibe o activitate tot mai redusă a telomerazei și o lungime tot mai scurtă a telomerilor. În acest moment nu cunoaștem exact cum se pot întreține acești telomeri, sau cum se poate stimula secreția enzimatică a telomerazei. Putem doar să amintim câteva dintre sfaturile primite din laboratoarele de cercetare genetică, care ne atrag atenția asupra:

  • Reducerea stresului! – multe studii au descoperit că oamenii în situații de stres prelungit, cum ar fi îngrijirea unui copil bolnav sau al unui părinte cu demență, diminuează activitatea telemorazei și lungimea telomerilor. În schimb, există unele studii care arată cum meditația este asociată cu telomeri lungi și viață sănătoasă.
  • Dormiți bine! – Cu cât dormim mai bine, cu atât se prelungește lungimea telomerilor, iar în ceea ce privește longevitatea, este bine să avem 7 ore de somn pe noapte.
  • Nu fumați! – Atât obezitatea cât si fumatul sunt asociate cu o lungime scurtă a telomerilor, într-un studiu realizat pe femei. Tutunul dăunează sănătății, frumuseții și longevității!
  • Un aport de omega 3 și vitamina D – Un studiu de anul trecut, a constatat că DHA si EPA sunt formele cele mai puternice de Omega-3 găsite în uleiul de pește, ce împiedică scurtarea telomerilor. Tot aici se spune, cu cât este mai bun aportul de Omega 3 și Vitamina D în organism, cu atât lungimea telomerilor este mai mare.
  • Alimente antiinflamatoare – Cu cât consumăm mai multe alimente vii, colorate – în special verzi -, precum și consumul de tisane de plante cu efect antiinflamator, cu atât mai bine facem și telomerilor noștri. Se pare că orice proces inflamator dăunează și lungimii telomerilor.
  • Nivelul de vitamine și minerale din organism, precum și nivelul homeocisteinei sunt în strânsă corelație și au o puternică informație asupra lungimii telomerilor.

Dacă s-ar găsi o metodă de introducere a telomerazei în toate celulele corpului uman s-ar ajunge, cel puţin în teorie, la tinereţea veşnică. Să avem grijă de noi și de telomeri – un indicator de viață lungă -, ce ne conduc spre longevitate și sănătate.

Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *