Câteva sfaturi pentru a influența copiii spre o viață sănătoasă!

shutterstock_64244359
1. Adoptă tu însuți o dietă sănătoasă! Părinții trebuie să fiu un exemplu și să fie ”pe aceeași lungime de undă”: dietă sănătoasă pentru ei și copiii lor. Explicați copiilor de ce este bine să fie atenți la hrana lor, vă asigur că sunt mai inteligenți decât par!

2. Obișnuiește-ți copii cu mâncare crudă și verde de la vârste fragede. Chiar dacă se va strâmba la prima porție de spanac, asta nu înseamnă că data viitoare va fi la fel, încet va accepta și va fi încântat de această hrană. Dacă le vei oferi în mod repetat copiilor un anumit tip de hrană, cu timpul se vor obișnui cu ea, cu gustul ei, chiar dacă la început au refuzat-o. Perseverența noastră este de ajutor.

3. Nu cumpăra și nu ține în casă alimente nesănătoase, gustări procesate, sucuri acidulate și alte dulciuri. Copii fac cumpărături sau adulții? Cine pune alimentele în coș? Părintele controlează cea mai mare parte din alimentația copiilor, de noi depinde și modelarea lor spre un anumit tip de hrană.

4. Este bine să lăsăm copii să aleagă, dar cu limitarea opțiunilor către cele sănătoase. Putem să le facem lasagna – este mâncarea lui preferată!-, însă, o putem face cu legume și spanac, din făină integrală, iată cum trensformăm ceva greu și nesănătos în ceva gustos și hrănitor. Apoi, dacă-i mai implicăm și pe ei în pregătirea mesei, cu atât mai gustos va fi totul!

5. Nu le da copiilor desert până nu au terminat de consumat toate legumele sănătoase. Să fie regulă că alimentele sănătoase trebuie consumate înaintea celor nesănătoase.

6. Legumele neconsumate de la o masă, rămân puse în frigider, iar următoarea masă începe obligatoriu chiar cu acestea. Urmează și felul mesei respective, doar că, întotdeauna după legumele neconsumate la masa anterioară. Și așa, toate se vor echilibra, cu răbdare și respectarea strictă a regulilor!

Cu multă atenție, copii vor deveni parteneri și nu adversari, atunci când vine vorba despre alegerile alimentare.

Bibliografie: Planul dietetic Campbell – Dr. Thomas Campbell

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *