Ce culori pui in farfurie? (1)

Te-ai intrebat vreodata de ce alimentele naturale au o anumita culoare? Ei bine, specialistii au facut-o si, mai mult decat atat, au studiat in amanunt beneficiile nutritionale ale fructelor si legumelor care impart aceeasi culoare. Descoperirea a fost uimitoare: culoarea este semnul unei game comune de pentru sanatatea organismului.

galbene

Asadar, ce au in comun fructe precum portocala, lamaia, banana, caisa, piersica, ananasul sau papaya sau legume precum morcovul, dolvleacul sau porumbul? Putem spune, fara sa gresim, ca toate au un aspect imbietor si un gust absolut delicios! Pana aici, insa, ele nu se deosebesc atat de mult de alte alimente naturale. Cu toate acestea, toate fructele si legumele galbene sau portocalii contin o serie de nutrienti specifici, de la zeaxantina (care se regaseste si in gabenusul de ou), flavonoide (care au efect antioxidant si antitumoral) la potasiu, vitamina C si betacaroten (vitamina A).

Cum ne ajuta acestea sa fim mai sanatosi ? Iata, mai jos, cateva exemple concrete. Pe scurt, fructele si legumele galbene si portocalii:

  1. Sustin sanatatea ochilor si incetinesc deteriorarea vederii. Pe parcursul vietii, majoritatea persoanelor se confrunta cu probleme de vedere – in timp, muschii isi pierd din rezistenta si chiar si modul in care se formeaza imaginile in interiorul globului ocular poate suferi modificari odata cu varsta. In aceste conditii, alimentele bogate in vitamina A protejeaza sanatatea corneei si a retinei si ajuta la imbunatatirea vederii chiar si in conditii de luminozitate slaba.
  2. Reduc riscul aparitiei cancerului. Mai multe studii de specialitate au dovedit faptul ca citricele previn sau reduc ritmul de dezvoltare a cancerului. Ele actioneaza ca un detoxifiant pentru tractul digestiv, gura, gat si colon. In plus, continutul bogat in vitamina C intareste sistemul imunitar, ajutandu-l in lupta impotriva cancerului.
  3. Previn imbatranirea prematura a pielii. Multe dintre alimentele mentionate mai sus sunt prezente, sub forma de extracte, in componenta a numeroase produse cosmetice. Acest fapt se datoreaza abilitatii lor de a sustine sinteza de colagen si a proteja membranele celulelor, mentinand textura hidratata si catifelata a pielii pentru mai mult timp.
  4. Protejeaza sanatatea inimii. In timp, radicalii liberi produsi in urma proceselor de la nivel celular pot duce la ingrosarea peretilor vaselor de sange. Vitamina C neutralizeaza insa actiunea acestora, reducand astfel riscul aparitiei bolilor inimii.
  5. Previn constipatia. Alimentele galbene si portocalii sunt toate bogate in fibre solubile si insolubile care previn aparitia inflamatiilor la nivelul intestinelor si reduc timpul necesar tranzitului intestinal.
  6. Te ajuta sa-ti mentii silueta. Aceleasi fibre ajuta si la inducerea senzatiei de satietate, ceea ce inseamna ca aceste fructe si legume sunt un ajutor excelent in lupta cu kilogramele in plus.
  7. Alunga insomnia. Daca ti se intampla adesea sa adormi greu, consuma un pahar de suc de dovleac cu o ora inainte de culcare. Senzatia de somn va aparea cat ai zice…”noapte buna!”

Pe final, un gand vesel din partea lui Frank Sinatra, cantaretul american care nu mai are nevoie de nicio prezentare: „Portocaliul este cea mai fericita culoare.”

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *