Serotonina – Mood Boster – luminează mintea și detoxifică corpul!

„Ce e bun pentru minte este bun și pentru organism”, a spus Hipocrate, acum mai bine de 2000 de ani. Iar de aici ne putem gândi că tot ce este o nutriție optimă pentru creier este și o nutriție optimă pentru întregul organism.

shutterstock_105910181Mintea și corpul împreună…

De-a lungul ultimelor decenii, a devenit foarte clar că nu se poate separa mintea de corp..

  • În anii 80, cercetările vremii au arătat cum un aport optim de vitamine și minerale ar putea ridica IQ-ul unui copil cu 10 puncte
  • În anii ’90 s-a găsit o corelație directă între aportul de grăsimi esențiale omega-3 si riscul pentru depresie, suicid, rata de crimă sau agresiune
  • Mai recent, am descoperit că nivelul de homocisteină a unei persoane, determinată de vitaminele B, prezice rezultatele unui copil la un examen, riscul unui adolescent de boli mintale, precum și riscul persoanelor de a face odată cu înaintarea în vârstă, boala Alzheimer.

Toate acestea ne spun acum faptul că o atenție și o cercetare asupra dietei de zi cu zi, reprezintă un factor esențial a puterii personale asupra stării de sănătate, fizică și emoțională.

Exerciții și obiceiuri care ne cresc serotonina.

Există seminarii la nivel mondial unde suntem învățați unele exerciții și strategii de bază non-nutriționale care afectează în mod direct modul în care ne simțim.

Putem influența nivelul serotoninei prin ceea ce privim, auzim, gustăm sau mirosim. Dacă nu mă credeți, ascultați sau vizionați câteva secvențe dintr-un film iubit, sau dintr-un colaj cu îndemnuri motivaționale. Cum ne vom simți, în cele din urmă? Starea de bine și bucurie vine prin stimularea proprie de secreție a serotoninei, și cât de simplu este! Este important cum alegem să trăim, prin ce lentile să vedem viață, roz sau gri! Alegerile personajelor, activităților și derularea programului personal este o opțiune ce poate fi zi de zi îmbunătățită!

E bine să fim conștienți de această interacțiune uimitoare între zonele chimice, psihologice și fizice care ne schimbă întreaga experiență de viață. Suntem ființe chimice, fizice, psihologice și spirituale, care trăiesc într-un mediu de viață ca un tot unitar. Sănătatea noastră depinde de fiecare dintre aceste domenii, de echilibrul dobândit între toate cele. Atunci când acest lucru este realizat, suntem în mod natural plini de energie, fără durere, și fericiți.

Lumina soarelui, exercițiul fizic, starea de acțiune fizică și de flexibilitate a corpului declanșează chimia ce aduce starea de bine. Optimismul și pofta de viață din anotimpul cald este o certitudine față de starea mai închisă, introspectă a vremii friguroase.

Triptofanul, constituentul proteic – un aminoacid –  care este precursorul secreției de serotonină, ne face să ne gândim că proteina ar fi cea mai bună sursă nutrițională pentru a ne aduce starea de bine, odată cu secreția de serotonină. Dar, oare noi ce ne dorim să mâncăm atunci când suntem căzuți psihic sau deprimați?! Cârnați sau ciocolată? Ceva dulce ne dorim, sigur!

Exista un medicament care crește foarte eficient nivelul de  serotonină. Se numește MDMA (ecstasy). Timp de câteva ore, te simți atât de euforic și în imposibilitatea de a mânca. Aceasta este puterea dată de serotonină… Libertatea de a nu-ți dori nimic, a fi bine tu cu tine, fără altceva, un exercițiu ce poate fi învățat și asumat și fără MDMA, evident…

Oare vă amintiți starea pe care o aveați atunci când ați fost îndrăgostiți ultima dată? Cum era? Vă era foame mereu sau uitați de mâncare, cu totul? Nevoia de hrană nu erau simțită, chimia internă reușea să facă rost de toate cele, ca starea psihică și fizică să fie excepționale. Uimitor, dar așa e! A fost demult și nu vă amintiți cum era? Asta se poate îndrepta…

Controlul de zahăr din sânge printr-o dietă cu conținut scăzut de zahăr (alimente cu un IG mic), suplimentarea dietei cu triptofan pot ridica direct secreția de serotonină.

Dar, cel mai important amănunt care schimbă toate planurile vieții este legat de starea de a fi îndrăgostit. Și nu trebuie să ne pornim cu gândul aiurea, doar până acolo în a ne imagina cum ar fi să ne îndrăgostim de fiecare nouă zi ce vine, de fiecare lucru pe care-l săvârșim? Cum ar fi să plantăm sămânța bucuriei în fiecare acțiune a vieții noastre? Serotonina și ceilalți hormoni ai fericirii vor rodi, alături de aceste noi obiceiuri aducătoare de alchimia transformărilor conștiente și inteligente ale vieții.

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *