Cum scapi rapid de astenia de toamna

Toamna, racirea temperaturii, venirea ploilor si scurtarea zilei pot cauza neplacuta astenie. Daca te simti mereu obosita, lipsita de vlaga, iti este greu sa te concentrezi, activitatile care iti faceau placere incep sa te plictiseasca sau daca ai o pofta constanta de dulciuri si fast-food, este posibil sa te afecteze astenia de toamna. Afla cum sa o combati:

De ce apare astenia de toamna?

Principala cauza a asteniei de toamna este expunerea redusa la lumina naturala, de care organismul tau are nevoie pentru a-si regla ceasul biologic.

Alte cauze sunt: imunitatea slaba, schimbarea brusca de temperatura si cantitatea de melatonina crescuta produsa de creier.

Simptomele asteniei de toamna sau a depresiei sezoniere
  • stari depresive: apatie, neincredere in sine, nefericire
  • modificari bruste de comportament: schimbari ale starii de spirit, de la fericire la apatie
  • tulburari de somn: somn nelinistit, nevoia de a dormi foarte mult, dificultati in a sta treaz pe timpul zilei
  • apetit crescut: pofta excesiva de mancare
  • scaderea libidoului
  • stare de letargie
  • incapacitatea de a face fata activitatilor zilnice
  • tendinta de a evita socializarea
  • pierderea energiei si a concentrarii
Metode eficiente de prevenire sau combatere a asteniei de toamna

Desi daca pare dificil, incearca sa petreci cat mai mult timp afara, sa respiri aer curat si sa stai in lumina naturala, care iti va imbunatati starea de spirit si iti va da energie.

Fa miscare. Chiar daca nu mergi la sala, asigura-te ca faci miscare in fiecare zi, cel putin 30 de minute. Activitatea fizica iti pune organismul in miscare si iti da o stare de bine.

Incearca sa faci toate activitatile pe care le faceai inainte, chiar si unele in plus. Iesi cu prietenii, socializeaza, mergi la film sau la teatru, ia cina in oras. Nu te interioriza si nu evita contactul cu cei din jur.

Adopta o dieta echilibrata si variata si nu te abate de la ea. Daca ai pofta de ceva dulce, invata cum sa o combati. Toamna, organismul tau are nevoie de vitamine si minerale care sa il ajute sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor. Asa ca, adopta o alimentatie bogata in fructe si legume de sezon.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *