3 pasi pentru o imunitate mai puternica

In sezonul rece, o imunitate slaba inseamna ca organismul tau nu se va putea apara de virusurile si bacteriile din mediu si te vei imbolnavi mai usor. Ca sa previi raceala, gripa si infectiile respiratorii trebuie sa iti construiesti o imunitate puternica. Cum faci asta in 3 pasi?

1. Schimba-ti dieta si consuma alimente care iti intaresc imunitatea

O alimentatie nesanatoasa si saraca in nutrenti iti slabeste imunitatea – consuma cat mai multe fructe, legume, cereale si limiteaza sau evita proteinele animale si grasimile nesanatoase.

Pe masura ce vremea incepe sa se raceasca si frunzele incep sa-si schimbe culorile, multi dintre noi incepem sa ne gandim la binecunoscutul dovleac, merele zemoase in culori tomnatice, chiar si filme infricosatoare si decoratiuni de Halloween.

Acesta este momentul perfect pentru a ne gandi, de asemenea, la modul in care putem adauga mai multe legume de toamna in dieta noastra zilnica. Cu sezonul de raceala si gripa la colt, acum este momentul sa incepem sa consumam alimente sezoniere, dense in nutrienti cu proprietati de stimulare a imunitatii.

Protejeaza-ti organismul impotriva racelii si gripei cu:

2. Fa miscare

Un stil de viata activ iti mentine organismul sanatos – imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular, reduce stresul si intareste imunitatea. Poate te-ai plictisit sa auzi ca sportul e bun la toate, dar e adevarat. Chiar si atunci cand esti racit, putina miscare te ajuta sa te vindeci mai repede. Asigura-te ca faci miscare cel putin 30 de minute pe zi. Nu uita ca omul nu este facut sa stea zilnic 8 ore pe scaun la birou.

Sportul este de asemenea extrem de important in viata de zi cu zi si nu trebuie sa lipseasca. Nu numai ca te ajuta sa te mentii in forma, insa iti da si o stare de bine, te ajuta sa ai energie si sa te relaxezi. Si totusi,  50% dintre romani nu fac niciodata sport/miscare.

Barbatii, odata cu inaintarea in varsta practica mai putin sport. Femeile: intre 30 si 39 de ani practica mai mult sport decat cele mai tinere (sub 30 de ani), insa dupa varsta de 40 de ani procentul celor care practica sport scade din nou, reducandu-se si mai mult dupa 50 de ani.

3. Combate stresul

Fiind cea mai mare problema a secolului, stresul ne poate acapara foarte usor. Printre problemele pe care le provoaca se numara si scaderea imunitatii. Citeste, practica mindfulness, petrece-ti timp cu cei dragi, deconecteaza-te de la probleme, mergi la un mesaj relaxant sau incearca aromaterapia.

Care sunt factorii stresanti pe care ii intalnim la tot pasul?

  • Expunerea prelungita la caldura sau frig
  • Privarea absoluta de somn
  • Exercitiul fizic sau munca pana la epuizare
  • Durerea sau frica prelungita

Alte surse frecvente de stres:

  • O munca dificila si neplacuta
  • Expunerea prelungita la zgomot intens
  • Pierderea unei slujbe
  • Pierderea partenerului de viata
  • Necesitatea de a schimba locuinta

Factorii de stres pot fi insotiti de schimbari ale sistemului hormonal si nervos, care pot agrava problemele de sanatate. Suntem de foarte multe ori stresati iar stresul pe termen lung ne slabeste sistemul imunitar. De asemenea, daca devenim stresati atunci cand racim, simptomele se inrautatesc si ele. In medie, un adult raceste Intre 1-3 ori intr-un sezon, iar raceala dureaza 3-4 zile. Daca racesti mai des de atat, inseamna ca rezistenta ta la imbolnavire este scazuta si ar trebui sa te gandesti la solutii pentru intarirea imunitatii.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *