Importanta vitaminei D pe timpul iernii

Iarna, marea majoritate a oamenilor sufera de carente de vitamina D. Principalul motiv este expunerea limitata la razele soarelui. Vitamina D se obtine intr-o cantitate extrem de mica, aproape insuficienta, din alimentatie.

In schimb, ea este produsa de organismul nostru atunci cand suntem expusi la lumina solara. Carentele pot duce la afectiuni grave, asa ca asigura-te ca obtii necesarul zilnic de vitamina D chiar si pe timp de iarna.

vitamina D iarna

Stiai ca 15-20 minute de expunere a bratelor si a fetei la lumina solara iti asigura cantitatea necesara de vitamina D intr-o zi?

Afectiuni provocate de carentele de vitamina D

Primul lucru pe care il cauzeaza carenta de vitamina D este scaderea imunitatii si aparitia gripei, racelilor sau infectiilor respiratorii. Insa exista si afectiuni mai grave.

Femeile sunt mai afectate, astfel incat cele care au intrat la menopauza si au o carenta mare de vitamina D, prezinta dureri articulare si au un risc crescut de a suferi fracturi.

La copii, poate aparea rahitismul si dezvoltarea incompleta a oaselor. Carentele sunt asociate si cu bolile cardiovasculare, ca infarctul miocardic, palpitatiile sau tahicardia, cu diabetul de tip 2 si osteoporoza.

Lipsa de vitamina D din organism mai este asociata cu depresia, cancerul si scleroza multipla.

Acorda atentie urmatoarelor semne: dureri de oase, slabiciune musculara, oboseala in timpul zilei, senzatie de epuizare chiar daca nu ai facut efort, probleme cu vederea, senzatie de sete continua.

Cum poti obtine vitamina D pe timpul iernii

Chiar daca afara este frig si nu ai expusa decat fata, incearca sa petreci timp in aer liber. Nu baga de seama daca ninge sau este innorat, pentru ca razele soarelui trec prin nori si te „incarca” cu vitamina D, chiar daca intr-o cantitate mult mai mica decat vara.

surse vitamina DSuplimenteaza-ti dieta cu alimente bogate in vitamina D, pe care trebuie sa le consumi zilnic. Pentru ca ele nu se gasesc intr-o cantitate mare, o alta posibilitate este sa recurgi la administrarea de suplimente alimentare.

Acestea sunt de doua feluri: ergocalciferol (vitamina D2, acelasi tip care se gaseste si in alimente) si cholecalciferol (vitamina D3, tipul care se obtine prin expunerea la soare).

Singurul benefic pentru organismul este al doilea tip, asa ca alege-ti suplimentul potrivit nevoilor organismului tau.

Alimente bogate in vitamina D sunt: pestele gras (somon, macrou, sardine, hering), ficatul de vita, ulei de peste (in special de cod), cereale integrale, nuci, galbenus de ou, lactate.

Din pacate, cantitatea de vitamina D din aceste alimente este destul de mica si nu este suficienta pentru a atinge necesarul zilnic.

Nu este recomandat mersul la solar, pentru ca poate cauza arsuri ale pielii sau chiar cancer de piele.

De cata vitamina D am nevoie?

Cantitatea zilnica necesara se calculeaza in functie de zona in care locuiesti si de expunerea naturala la razele soarelui pe timpul zilei. Asa ca, in Europa, cantitatea zilnica recomandata de vitamina D este de:

  • Nou-nascuti: 20-25 microgr/zi          vitamina D
  • Copii 1-3 ani: 10 microgr/zi
  • Copii 4-12 ani: 5 microgr/zi
  • Adolescenti: 5 microgr/zi
  • Adulti:5 microgr/zi
  • Varstnici 51-69 ani: 10 microgr/zi
  • Varstnici peste 70 de ani: 15 microgr/zi
  • Gravide si femei care alapteaza: 10 microgr/zi

O alta modalitate de a masura doza zilnica necesara de vitamina D este de:

  • 400 UI (unitati internationale) pentru sugari
  • 400-600 UI pentru adolescenti
  • 600 UI pentru adultii cu varsta de pana la 70 ani
  • 800 UI pentru cei cu varsta peste 70 ani

Specialistii recomanda ca pe timpul iernii cantitatea sa fie marita. Acest lucru nu se poate obtine decat prin administrarea de suplimente alimentare. Femeile gravide sau care alapteaza au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D.

Iti recomandam:

Life Impulse® D3 Complex este un supliment alimentar benefic intregului organism ce contine vitamina D3, K2 și Omega 3 vegetalaContribuie la:

  • mentinerea sanatatii oaselor
  • imbunatatirea starii de spirit
  • sustinerea functionarii sistemului imunitar
  • sustinerea buna functionarii sistemului cardiovascular

Life Impulse® D3 Complex este un supliment alimentar ce contine vitamina D3, K2 si Omega 3 vegetala.

Vitamina D este produsa la nivelul pielii dupa expunerea la razele soarelui, astfel in contact cu razele ultraviolete B (UVB) ea este transformata in vitamina D3.

  • ajuta la absorbtia mai rapida a calciului in organism: astfel la persoanele invarsta impiedica fragilizarea oaselor si previne fracturile
  • previne rahitismul la copii si ajuta la o dezvoltare mai armonioasa a sistemului osos.

Tu cum obtii vitamina D pe timpul iernii?

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *