Cum combat antreprenorii stresul

Stresul face parte din viata fiecaruia, intr-o masura mai mare sau mai mica. Daca esti antreprenor, esti mai predispus stresului si efectelor negative pe care le are asupra ta. De aceea, invata sa il combati si sa gestionezi eficient situatiile stresante la locul de munca.

Cum te afecteaza stresul

Necontrolat, stresul iti afecteaza atat viata profesionala, cat si cea personala. Atunci cand esti stresat, apar probleme de concentrare si memorare deoarece capacitatea de functionare a sistemului nervos este afectata. Esti mereu obosita, epuizata, experimentezi stari de irascibilitate si ai tendinta sa acumulezi numai ganduri negative.

Calitatea somnului este afectata si poti ajunge sa suferi de insomnii. Obiceiurile zilnice se pot modifica – poti incepe sa bei mai multa cafea care te face sa devii agitata, sa mananci pe baza de stres, sa eviti socializarea cu prietenii sau familia.

Exista studii care au demonstrat ca stresul pe o perioada lunga are efecte permanante asupra capacitatii de memorare si face creierul sa imbatraneasca prematur.

Stresul iti afecteaza viata, iar pentru un antreprenor pot deveni modalitatea prin care afacerea lui sa aiba de suferit. De aceea, un antreprenor bun trebuie sa invete cum sa combata stresul si cum sa se relaxeze.

Modalitati eficiente de relaxare pentru antreprenori

Atunci cand iti incepi propria afacere este mult mai stresant decat atunci cand lucrezi pentru altcineva. Ai multe responsabilitati, cele mai importante fiind reusita afacerii tale, obtinerea independentei financiare si garantarea locurilor de munca pentru membrii echipei tale.

La inceput, in primii 1-2 ani, este posibil sa nu obtii rezultatele asteptate (aceasta este perioada in care cei mai multi antreprenori renunta). Sa ai propria afacere este stresant deoarece nu mai esti un simplu angajat, ci un lider care isi urmeaza visul si trebuie sa isi convinga echipa sa il urmeze si sa ii impartaseasca valorile si obiectivele.

Fii un antreprenor eficient si scapa de stres

1. Imparte responsabilitatile la locul de munca

Daca vrei ca afacerea ta sa aiba succes, este necesar sa ai alaturi de tine o echipa unita care sa te ajute sa iti indeplinesti scopurile si obiectivele. Pentru asta, trebuie sa delegi responsabilitatile fiecarui membru in parte, iar tu sa ii supervizezi. In acest mod, nu te vei supraaglomera cu munca si vei evita aparitia stresului.

2. Nu esti perfect

Nimeni nu este perfect, nici macar antreprenorii care au afaceri de milioane de euro. Si ei au avut parte de esecuri. Important este sa inveti sa treci peste situatiile dificile, sa ai incredere in tine si in ideea ta de afacere, sa iti asumi greselile, sa inveti din ele si sa mergi mai departe.

3. Apeleaza la ajutor specializat

Daca nu reusesti sa faci fata stresului si te simti coplesit de task-urile zilnice, nu iti fie teama sa ceri ajutor. Poti apela la un terapeut, la un business coach, un consilier de dezvoltare personala, chiar si la un nutritionist sau la sedinte de meditatie.

4. Fa miscare

Atunci cand faci sport, creierul tau elibereaza endorfine, care combat cu succes stresul si starile depresive. Elibereaza-ti agenda si fa sport macar de 3 ori pe saptamana. Iesi la alergat, mergi la inot sau la sala, fa yoga, pilates, chiar si cateva minute de stretching la birou. Miscarea iti da o stare de buna dispozitie si trebuie sa faca parte din rutina ta.

5. Identifica factorii de stres

Se intampla de multe ori sa te simti stresat si sa nu stii de ce. Pentru a combate cu succes stresul, trebuie sa stii care e cauza. Daca e volumul mare de munca, imparte responsabilitatile, daca ai probleme cu furnizorii, schimba-i, daca angajatii nu iti impartasesc viziunea, incearca sa o implementezi mai bine. Descopera ce te streseaza, ia lucrurile pas cu pas si rezolva-le.

6. Ia pauze regulate

Faptul ca te afunzi in munca nu te ajuta sa combati stresul, ci din contra. Atunci cand esti la birou, nu sari peste pauza de masa, nu iti verifica email-ul o data la 2 minute, uita de Facebook pentru ceva timp, inchide ochii 5 minute si relaxeaza-te. Daca nu inveti sa te relaxezi, poti ajunge la sindromul burnout, cunoscut si ca boala epuizarii profesionale. Tot in categoria pauze se incadreaza si concediile lungi sau city break-urile.

7. Adopta o dieta sanatoasa

Daca duci un stil de viata sanatos, ai mai multe sanse ca stresul sa nu te afecteze, iar daca o face, sa il combati mult mai usor. Adopta o dieta echilibrata si variata, bogata in fructe, legume, nuci, cereale, carne slaba si limiteaza consumul de grasimi nesanatoase, prajeli si mancare tip fast-food.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *