Pozitia corecta la birou: fara posturi nesanatoase

De cate ori nu te-ai ales cu dureri de spate, umeri sau de gat dupa ce te-ai ridicat de la birou? Sau cu dureri de cap, oculare ori de coloana? Totul e cauzat de pozitia incorecta pe care o adopti. Din pacate, cele mai multe persoane care lucreaza la birou sau petrec multe ore in fata calculatorului nu stiu sau nu pot sa urmeze niste reguli simple care asigura o postura corecta in timpul orelor de lucru.

1. Alege biroul si scaunul potrivite

Degeaba te chinui sa ai o pozitie corecta daca biroul si scaunul nu iti permit asta. Cele mai bune scaune de birou sunt cele ergonomice, care iti ofera un confort sporit, combat tensiunea care se acumuleaza in muschi atunci cand stai asezat mai multe ore fara sa te ridici si iti mentin spatele drept.

Este important sa ajustezi inaltimea si inclinarea spatarului in functie de inaltimea ta si de cea a biroului la care lucrezi. Spatarul trebuie sa iti sustina mijlocul, iar inaltimea scaunului sa nu o depaseasca pe cea a umerilor tai atunci cand stai asezat. Biroul trebuie sa fie destul de mare astfel incat sa iti ofere spatiul necesar in care sa iti desfasori activitatile.

2. Pozitia ideala a corpului

Mijlocul si spatele trebuie sa fie lipite de spatarul scaunului. Nu sta picior peste picior sau cu un picior sub tine – ambele talpi trebuie sa atinga podeaua. Tine mainile si picioarele la un unghi de 90º. Nu tine coatele sprijite pe birou sau pe spatarul scaunului!

Intre monitorul laptopului sau calculatorului si ochii tai trebuie sa existe o distanta de 70 centimetri. Mousepad-ul trebuie sa fie pozitionat aproape de marginea biroului astfel incat sa iti mentii tot timpul coatele la un unghi de 90º.

3. Schimba-ti pozitia o data la 30 minute

Chiar daca ai o postura corecta la birou, nu este de ajuns. Ca sa eviti durerile de spate, gat si umeri, trebuie sa te ridici de pe scaun cel putin o data la 30 de minute. Ia o pauza de cafea, vorbeste la telefon in timp ce stai in picioare sau pur si simplu ridica-te si fa cateva exercitii de stretching care iti pun sangele in miscare si te dezmortesc.

Citeste AICI mai multe despre efectele negative ale statului jos si cum poti sa le combati.

Ti-am pregatit 5 exercitii simple de facut la birou. Descopera-le AICI.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *