Traditii si obiceiuri de Florii

Cu o saptamana inainte de Paste, se sarbatoreste duminica Floriilor, in semn de comemorare a intrarii lui Iisus Hristos in cetatea Ierusalimului. Initial, sarbatoarea a fost dedicata zeitei romane Flora, asociata cu vegetatia, primavara si ciclul vietii, in serbarile numite Floralia.

Se obisnuieste ca oamenii sa mearga la Biserica cu ramuri de salcie sau cu „matisori” impletiti in coronite pentru a fi sfintite de catre preot. Dupa aceea, se asaza la icoane, deasupra usilor si la ferestre pentru a apara membrii familiei de rele si pentru a le aduce noroc. In unele zone, la sate, ramurile de salcie sunt legate de pomii fructiferi, pentru a fi rodnici si feriti de boli.

In trecut, fetele care voiau sa isi gaseasca alesul si sa se marite trebuiau sa isi scoata zestrea la soare pentru a-si ademeni jumatatea. Alta traditie spune ca tinerele nemaritate obisnuiau sa puna sub un par altoit o oglinda si o camasa pentru a avea noroc in dragoste. Tot in seara de Florii, ele fierbeau busuioc proaspat in apa, iar dimineata, inainte de ivirea zorilor, se spalau cu fiertura obtinuta pentru a avea un par des, bogat si stralucitor.

Superstitia spune ca cine va inghiti trei matisori de salcie sfintita va fi ferit de durerile de gat tot anul, iar cine isi va pune salcie sfintita la brau nu va suferi de dureri de spate. Daca cineva voia sa vanda un animal la targ, trebuia atins inainte cu o ramura de salcie, pentru a fi vandut repede si la un pret bun.

De Florii, trebuie sa te odihnesti si sa ai masa pusa tot timpul. Este dezlegare la peste, asa ca iti poti imbogati masa cu peste si preparate din peste. Daca vremea este frumoasa in duminica Floriilor, asa va fi si de Paste.

Stiai ca Floriile mai sunt numite si „Nunta urzicilor”? In aceasta zi, urzicile, atat de apreciate in timpul postului, infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Nu in ultimul rand, de Florii se sarbatoresc toti cei care au nume de flori. Nu uita sa le spui „La multi ani” si sa le urezi o zi minunata. Fie ca viata voastra sa fie ca un buchet de flori: colorata si plina de esente frumoase.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *