Dieta mediteraneana nu este o alta modalitate prin care sa scapi de kilogramele in plus, iar apoi sa revii la vechile obiceiuri alimentare, ci un stil de viata. Este recomandata de nutritionisti si se bazeaza pe hrana consumata de oamenii care locuiesc la Marea Mediterana. Este vorba despre o dieta ce include fructe, legume, cereale integrale, peste, fructe de mare, ulei de masline, grasimi sanatoase si cantitati moderate de vin.
Beneficiile dietei mediteraneene pentru sanatate si longevitate
Locuitorii Italiei, Spaniei si Greciei au o speranta de viata mai mare datorita regimului alimentar pe care il adopta. Nu unul restrictiv, ci din contra, unul care se bazeaza pe niste reguli generale foarte usor de urmat. Dieta mediteraneana te ajuta sa ajungi la greutatea corporala pe care ti-o doresti, sa o mentii si sa te simti mai energic.
Este recunoscuta pentru cantitatea mare de fibre care iti regleaza digestia si combate balonarea si constipatia, dar si de grasimi sanatoase si antioxidanti. Datorita aportului insemnat de antioxidanti, vei fi protejat impotriva imbatranirii premature, a bolilor de inima, iar pielea ta va avea mereu un aspect tanar. Dieta mediteraneana include miscarea fizica realizata zilnic si mesele luate alaturi de prieteni si familie.
Piramida dietei mediteraneene
- fructe si legume: avocado, portocale, grapefruit, pomelo, lime, curmale, pepene rosu sau galben, kiwi, mere, pere, fructe de padure, prune, smochine, struguri, capsuni, piersici; rosii, castraveti, ridichi, dovlecei, broccoli, spanac, conopida, morcovi, cartofi dulci, fasole, naut, linte, vinete, ciuperci, varza, ceapa.
- cereale integrale (orez brun, ovaz, quinoa, bulgur, hrisca, orz)
- nuci si seminte: migdale, caju, seminte de in, chia, floarea-soarelui, dovleac, alune de padure, nuci pecan, susan, fistic (crude si hidratate, nu prajite)
- condimente si verdeturi proaspete: oregano, busuioc, rozmarin, chimen, usturoi, patrunjel, menta, coriandru
- peste proaspat
- fructe de mare: stridii, midii, calamar, creveti, homari, languste, caracatita, crabi
- carne de pui si carne rosie (in cantitati mici)
- ulei de masline extravirgin
- vin rosu
Mareste cantitatea de legume, fructe si cereale integrale. Limiteaza consumul de carne rosie (de 1-2 ori pe luna sau inlocuieste-o de cate ori ai pofta cu carnea de pasare sau paste), de lactate, fast food si alimente procesate. Indulceste cafeaua sau dulciurile cu miere, nu cu zahar. Bea un pahar de vin rosu la masa, dar nu mai mult, o cantitate suficienta de apa si ceaiuri. Obisnuieste-te sa consumi fructe proaspete, nuci sau seminte in loc de gustare sau desert.
Iata cateva idei de preparate specifice dietei mediteraneene:
- pita calda cu hummus si patrunjel proaspat
- spaghete cu sos pesto si creveti
- supa minestrone
- somon la cuptor cu rucola
- cuscus cu sparanghel si parmezan
- vinete la gratar cu parmezan
- vita cu sos de ansoa (vitello tonnato)
- creveti la gratar cu piper
- salata verde cu ridichi, nuci si masline
- piept de pui mediteranean
- focaccia
- dorada la cuptor cu sos de iaurt
- tarta cu spanac si rosii deshidratate
- pasta de masline kalamata
- placinta mediteraneana cu branza de capra
- pizza cu blat integral, sos de rosii si ansoa
- caracatita in stil mediteranean
- salata mediteraneana
- linguine cu rosii si busuioc proaspat
Adopta dieta mediteraneana si un stil de viata sanatos!
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager