Otetul de mere, un adevarat miracol pentru sanatate

Poate il consideri banal, dar stii ca otetul de mere are o multime de beneficii pentru sanatate? Este un remediu natural cunoscut de sute de ani, bogat in minerale, enzime si oligoelemente. Poate fi folosit atat pentru tratarea anumitor afectiuni, cat si pentru a obtine un par rezistent si un ten curat.

Specialistii recomanda sa folosim numai otetul de mere nerafinat, fara conservanti artificiali adaugati sau sa il preparam chiar noi acasa. Atunci cand il achizitionezi din comert, verifica cu atentie eticheta produsului si alege-l numai pe acela care are un pH cuprins intre 5 si 7. Daca otetul de mere nu este calitativ, nu va avea efect terapeutic sau, din contra, poate avea efecte negative asupra organismului.

Otetul de mere, aliat in gripa si raceala

Otetul de mere are proprietati antibacteriene si antivirale remarcabile. De aceea, poate calma tusea, combate febra si ameliora durerile in gat. In cazul tusei si al durerilor in gat, pune intr-o ceasca de miere 6 linguri de otet si consuma cate 2 lingurite de 3 ori pe zi.

Otetul de mere poate fi folosit ca adjuvant in reglarea temperaturii si reducerea febrei: foloseste comprese cu otet de mere aplicate pe talpi si frectii cu otet de mere diluat in apa si incalzit (1 parte otet, 1 parte apa).

Ajuta sistemul digestiv

Otetul de mere poate preveni indigestia atunci cand este consumat cu 30 de minute inaintea unei mese bogate. Datorita continutului bogat de probiotice, poate combate dereglarile de tranzit intestinal, ca diareea sau constipatia. Mai mult, pectina din mere diminueaza crampele stomacale.

Accelereaza arderea grasimilor si ajuta in curele de slabire

Atunci cand este consumat inaintea meselor principale, si mai ales dimineata, pe stomacul gol, otetul de mere diminueaza pofta de mancare. Mai mult, acidul acetic din compozitia lui combate retentia de apa din organism, reduce aspectul celulitei si topeste grasimea nesanatoasa.

Otetul se consuma diluat in apa (maxim 2 lingurite de otet la un pahar cu apa), de trei ori pe zi.

Combate problemele scalpului si intareste firul de par

Chiar si atunci cand este utilizat extern, otetul de mere da rezultate spectaculoase. In cazul parului gras, este indicat ca dupa samponare sa te clatesti cu o solutia formata dintr-o parte otet si o parte apa. Astfel, vei regla functia glandelor sebacee, care vor secreta mai putin sebum, iar parul tau se va ingrasa mai greu.

Otetul de mere poate fi folosit cu succes si in combaterea matretii. Pentru rezultate eficiente, e recomandat sa faci un detox pentru scalp, apoi sa aplici pe pielea curata otet de mere diluat intr-o cantitate egala de apa.

Lasa sa actioneze 20 de minute, apoi clateste parul. Repeta procesul de 2 ori pe saptamana, si vei vedea ca, pe langa indepartarea matretii, parul tau va deveni mai rezistent si stralucitor.

Imbunatateste aspectul tenului

Datorita proprietatilor antibacteriene, este indicat persoanelor cu tenul mixt, gras sau afectat de acnee. Il poti utiliza sub forma de comprese (nu uita sa il diluezi in apa) si pentru echilibrarea pH-ului pielii, prevenirea imbatranii premature, reducerea liniilor fine, de expresie si indepartarea excesului de sebum.

Alte beneficii ale consumului de otet de mere: previne respiratia urat mirositoare (halena), alcalinizeaza urina (adjuvant in infectii urinare recurente), echilibreaza nivelul de colesterol din sange, scade tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune).

Mai mult, previne oboseala musculara care poate aparea in urma efortului fizic (amestecat cu miere, are efect tonic si energizant), intareste sistemul imunitar, previne constipatia, previne litiaza renala („nisipul la rinichi”).

Sfat! Atunci cand este consumat cu moderatie, otetul de mere nu are efecte secundare negative. Daca il consumi prea des, poti avea probleme cu smaltul dentar, care se deterioreaza din cauza aciditatii otetului. De aceea, trebuie sa diluezi otetul de mere in apa (cu sau fara putin bicarbonat de sodiu) sau sa il consumi in combinatie cu miere.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *