Din pacate, sezonul rece vine la pachet, pentru multi dintre noi, cu gripa, raceala sau viroze respiratorii. Un sistem imunitar puternic te ajuta sa lupti impotriva virusurilor si bacteriilor, de aceea este recomandat ca toamna si iarna sa ii acorzi o atentie deosebita.
Dar, de ce este imunitatea mai scazuta in lunile reci ale anului? De ce racim mai des?
Descopera in articolul de mai jos:
Ce este si cum functioneaza sistemul imunitar?
Sistemul imunitar nu este un sistem in adevaratul sens al cuvantului, ci un ansamblu de conexiuni intre organe, celule si molecule care are rolul de a proteja organismul impotriva factorilor patogeni.
Sistemul imunitar se imparte in doua categorii: sistem imunitar natural si sistem imunitar adaptativ. Primul se mai numeste si imunitate innascuta, adica imunitatea cu care te nasti.
Rolul lui este sa impiedice patrunderea germenilor in corp si sa ii distruga atunci cand au reusit sa invadeze gazda (este vorba despre virusuri, bacterii, fungi, paraziti etc.)
Sistemul imunitar adaptativ (dobandit, imunitatea castigata sau specifica) este caracterizat de memorie imunologica (organismul invata sa se apere singur de factorii patogeni).
Pe parcursul vietii, daca ai fost expus la un anumit patogen, atunci cand te intalnesti din nou cu el, sistemul imunitar adaptativ are un raspuns mai puternic in fata lui.
Acest principiu sta si la baza vaccinurilor. Mai mult, prin sistemul imunitar dobandit, organismul este pregatit in fata viitoarelor provocari.
Sistemul imunitar joaca un rol esential in sanatatea noastra. El este cel care identifica elementele daunatoare din corpul nostru si le neutralizeaza sau distruge. Tot de el depinde si vindecarea organismului, de la o simpla taietura la tratarea unei raceli sau la raspunsul in fata unor tratamente pentru boli mai grave.
Am sistemul imunitar slabit?
Acorda atentie urmatoarelor aspecte:
- stare continua de oboseala sau epuizare
- procese inflamatorii in organism (cronice sau nu)
- alergii
- infectii repetate (raceli frecvente, infectii urinare recurente, herpes etc.)
- apatie
- lipsa somnului (sau un somn necalitativ si insuficient)
Unele dintre cauzele care slabesc sistemul imunitar sunt: stresul, sedentarismul, alimentatia bogata in grasimi, aditivi, coloranti alimentari (si saraca in vitamine, minerale si antioxidanti), antibioticele luate in exces, poluarea din mediul inconjurator, fumatul, consumul excesiv de alcool.
De ce racim mai des toamna si iarna
Desi gripa si raceala au manifestari comune, exista anumite lucruri care le diferentiaza, ca tipul de patogen care le provoaca si debutul. De aceea este important sa stii de ce suferi, ca sa actionezi corect inca de la primele simptome. Descopera care sunt diferentele AICI.
Sistemul imunitar incetineste atunci cand temperatura scade. Mai exact, raspunsul sistemului imunitar in fata factorilor patogeni este mai lent toamna si iarna, atunci cand e frig afara, decat primavara si vara.
Virusul gripal este mai puternic iarna. Pentru ca virusul devine mai rezistent la temperaturi scazute, iar sistemul imunitar nu functioneaza la cote maxime, este mult mai probabil sa te imbolnavesti de gripa iarna.
O alta explicatie ar fi ca virusul gripal se transmite mai usor in incaperile inchise, neaerisite si in locurile aglomerate ca mijloacele de transport in comun, mall-uri etc.
Ce sa faci ca sa iti intaresti imunitatea
Evita pe cat posibil zonele aglomerate, spala-te des pe maini, odihneste-te corespunzator, evita tratamentele repetate cu antibiotice, fa cat mai multa miscare (stimuleaza productia de limfocite, care au un rol esential in apararea organismului), expune-te la soare (chiar daca e printre nori) si obtine necesarul zilnic de vitamina D.
Consuma proteine de calitate, grasimi sanatoase cu rol cardio-protector (nuci, seminte, avocado, canepa), fibre (ovaz, mere, fasole, seminte de in), multe fructe, legume si verdeturi crude, probiotice, ceapa si usturoi (sunt antibiotice naturale).
Iti recomandam:
Quercetin Plus Vitamin C, 500 mg, Life Care® – contine 500 mg quercetina extrasa din coaja de ceapa rosie, iar impreuna cu Vitamina C fac combinatia ideala pentru un sistem imunitar puternic.
Mentine functionarea normala a sistemului imunitar si a metabolismului energetic, poate reduce simptomele de sensibilitate a organismului la agenti patogeni si protejeaza organismul de stresul oxidativ si radicalii liberi.
Life Impulse® MultiPlusVit – Multivitamine si minerale contine peste 20 de vitamine si minerale, printre care calciu, vitamina C, magneziu, vitaminele A, D, B3, B6, B9, fier, mangan, biotina etc.
Confera organismului forta si energie, ajuta in diminuarea starilor de oboseala, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, osos, muscular si a celui imunitar.
Life Impulse® Vitamina C 1000mg – Eliberare prelungita contribuie la mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ.
Are rol de distrugere a toxinelor acumulate in organism, previne uzura celulara, intervine in buna functionare a tesuturilor si a diferitelor organe, participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si glucidelor si diminueaza perioadele de convalescenta.
Life Impulse® UltimateImmuno pe baza de acerola BIO, salcie BIO si citrat de magneziu ajuta in ameliorarea simptomelor neplacute ale gripei si racelii, cum sunt febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare.
Life Impulse® EchinaPlus cu echinaceea, propolis si vitamina C – solutie naturala impotriva racelilor si gripei, sustine sistemul imunitar, are efect rapid si poate fi folosit de intreaga familie.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing