Raceala sau gripa? Afla care sunt diferentele

Raceala sau gripa? De cate ori nu te-ai intrebat aest lucru? Daca ai inceput sa ai primele simptome, trebuie sa te tratezi imediat. Desi gripa si raceala au manifestari comune, exista anumite lucruri care le diferentiaza, in special debutul.

De aceea este important sa stii de ce suferi, pentru a lua tratamentul corespunzator.

raceala sau gripa

Gripa sau raceala? Simptome si debut

Raceala obisnuita dureaza o perioada mai scurta si actioneaza asupra organismului mai putin agresiv decat gripa, care poate dura chiar si o saptamana sau mai mult si poate necesita spitalizare (in cazurile mai grave).

Raceala debuteaza usor, in cateva zile, cu stari de oboseala, dureri de cap, stranut, dureri de cap si de gat.

Apoi, apar mucozitatile nazale si paloarea pielii. Este cauzata de rinovirusuri (peste 200 de tipuri) care ataca caile respiratorii superioare si gatul. Poate aparea pe tot parcursul anului, dar in special vara.

Gripa debuteaza brusc cu:

  • stari de oboseala atenuante
  • cefalee (dureri de cap sau migrene)
  • dureri musculare si articulare (ai senzatia ca nu te poti ridica din pat)
  • febra (38,5-40 grade)
  • tuse neproductiva
  • frisoane urmate de transpiratii abundente
  • dureri oculare
  • inflamarea gatului.

Tusea poate dura pana la o luna dupa vindecare. Febra poate persista 3-5 zile si va fi insotita de senzatia de usturime a ochilor si frisoane care pot cauza dureri abdominale si ale oaselor.

In cazul gripei, apare si senzatia de greata si voma. Alte simptome: nas infundat, secretii nazale, lacrimarea ochilor.

raceala sau gripa

Gripa este cauzata de virusi gripali (3 tipuri, cu mai multe tulpini) care afecteaza sistemul respirator mult mai puternic decat rinovirusii. Poate aparea mai ales in timpul sezonului rece, in lunile noiembrie-februarie, atunci cand sistemul imunitar este slabit.

In ambele cazuri, pofta de mancare dispare, iar bolnavul se va simti apatic. Este recomandat ca, pe langa tratamentul medicamentos, sa iti ajuti corpul sa lupte cu raceala sau gripa printr-o alimentatie bogata in vitamine si minerale.

De asemenea, este indicat sa te hidratezi mai mult decat de obicei deoarece vei pierde o cantitate mare de fluide si saruri in caz de febra. Bea cat mai multa apa si ceaiuri terapeutice (pentru intarirea imunitatii, pentru raceala sau combinatii de ghimbir si lamaie).

In cazuri mai grave, pot aparea infectiile cu bacterii care provoaca inflamatii puternice in zona gatului (ca infectia cu streptococ sau aparitia puroiului in gat). Din pacate, acestea nu se pot trata decat cu ajutorul antibioticelor.

Fii atenta la urmatoarele simptome:

  • inflamarea gatului (rosu in gat) si a ganglionilor
  • dificultati la inghitire (saliva, lichide sau mancare solida)
  • senzatie puternica de durere
  • observarea puroiului.

Actioneaza inca de la primele simptome de raceala

Apeleaza la sfatul unui medic daca nu te simti mai bine in 2-3 zile de la administrarea tratamentului sau in caz de gripa ori infectii in gat. Afla mai multe despre cum sa combati rapid raceala si gripa.

Dupa ce te-ai recuperat, reintareste-ti imunitatea pentru a preveni aparitia racelii sau gripei in viitor. Descopera aici care sunt cei 3 pasi pentru o imunitate mai puternica si aici care sunt aliatii tai naturali in lupta cu gripa si raceala.

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *