Folate si acid folic – diferente si beneficii

Folate si acid folic – sunt doi nutrienti benefici pentru bunastarea organismului nostru. Daca stii care este diferenta dintre ei, ii poti folosi mai usor si eficient pentru a-ti mentine starea de sanatate. Pe scurt, folate este o denumire a vitaminei B9, iar acidul folic este forma sintetica a B9. Descopera mai multe:

folate

Folate vs. acid folic

B9 (sau folate) este o vitamina hidrosolubila care face parte din complexul B. Hidrosolubilitatea inseamna ca vitamina B9 nu poate fi stocata de organism pentru utilizare ulterioara, ci ca este dizolvata si eliminata prin urina.

De aceea, la fel ca in cazul tuturor vitaminelor hidrosolubile, este recomandat sa consumi zilnic surse naturale de folate. In unele cazuri, pentru a preintampina carentele nutritionale, trebuie sa apelezi la administrarea de suplimente alimentare.

Dupa cum am mai spus, folate are doua forme:

  • cea naturala, care se regaseste in alimente
  • cea sintetica, adica acidul folic (care se regaseste in suplimentele alimentare si in unele produse fortifiate).

Folate – beneficii pentru sanatate

  1. Sprijina sanatatea inimii
  2. Mentine creierul sanatos (imbunatateste functia cognitiva, scade riscul aparitiei Alzheimer-ului)
  3. Ajuta la dezvoltarea armonioasa a fatului
  4. Previne aparitia bolilor oseo-articulare
  5. Creste nivelul de dopamina si serotonina
  6. Are efecte anti-aging
  7. Sustine buna functionare a ficatului
  8. Intareste sistemul imunitar
  9. Imbunatateste fertilitatea
  10. Poate preveni aparitia cancerului.
Acidul folic si folatele

Acidul folic se gaseste in mod normal in alimente precum: fasole uscata, mazare, linte, portocale, produse din grau integral, ficat, sparanghel, sfecla, broccoli, varza de peri si spanac.

El ajuta corpul sa produca celule noi, este utilizat pentru a trata deficienta de acid folic si anumite tipuri de anemie. Acidul folic este forma creata in laborator de folate, care se gaseste in mod natural in anumite fructe, legume si nuci.

Ambele forme ale vitaminei B9 ajuta organismul sa creeze noi globule rosii sanatoase. Daca corpul tau nu creeaza suficiente globule rosii, poate aparea anemia.

Carenta de folate – cauze si simptome

Principala cauza a deficientei nutritionale de vitamina B9 (folate) este dieta saraca in alimente care o contin (fasole, sfecla, sparanghel, conopida, varza de Bruxelles, morcovi, dovleac, spanac, banane, broccoli, citrice, avocado, oua, nuci, alune, linte, mazare, varza, capsuni, zmeura etc.)

carenta B9O alta cauza este malabsorbtia vitaminei B9 in tractul intestinal. Acest lucru poate fi cauzat de intoleranta la gluten, probleme la nivelul rinichilor sau boala Crohn.

Simptome ale deficientei de folate:
  • oboseala
  • afte bucale
  • palpitatii, tahicardie
  • tulburari de tranzit intestinal
  • paloare
  • tulburari de memorie
  • astenie
  • anemie.

Doza zilnica recomandata si precautii

Cel mai simplu mod in care sa te asiguri ca ai un aport optim de folate este sa consumi zilnic alimente bogate in acest nutrient. Iata care este DZR pentru fiecare categorie de varsta:

  • 0 – 6 luni: 65 mcg
  • 7 – 12 luni: 60 mcg
  • 1 – 3 ani: 150 mcg
  • 4 – 8 ani: 200 mcg
  • 9 – 13 ani: 300 mcg
  • >14 ani: 400 mcg
  • adulti: 400 mcg
  • femei insarcinate: 600 mcg
  • femei care alapteaza: 500 mcg, unde mcg = micrograme = μg

Pentru ca este o vitamina hidrosolubila, nu exista riscul supradozarii cu folate. Insa, trebuie sa ai grija atunci cand iti suplimentezi dieta cu forma sintetica de folate (acid folic).

El nu poate fi metabolizat in totalitate de organism, asa ca exista riscul sa ramana in corp intr-un nivel ridicat. Ce inseamna asta? Ca poate masca o carenta de vitamina B12, care poate duce la anemie.

Iti recomandam:

Life Impulse® MultiPlusVit contine vitamine si minerale esentiale in mentinerea sanatatii. Confera organismului forta si energie, ajuta in diminuarea starilor de oboseala, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, osos, muscular si a celui imunitar.

Acerola poate ajuta si in preventia problemelor aparatului cardiovascular, hipercolesterolemie, reumatismului, infectiilor respiratorii, celor din sfera ORL, carentelor de calciu, convalescentelor, anemiilor, sau chiar litiazei renale.

Vitamina C este un antioxidant important, care protejeaza celule impotriva radicalilor liberi. Calciul mentine oasele si dintii puternici si controleaza functia celulelor nervoase si musculare.

Vitamina D stimuleaza absorbtia de calciu si fosfati. Vitamina B6 sustine functia nervoasa si protejeaza epiderma, parul, unghiile si tesutul osos. Magneziul regleaza contractiile musculare si functiile nervoase.

Life Impulse® MultiPlusVit contine 100% din DZR de vitamina B9.

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *