Cum iti dai seama ca suferi de deficit de enzime!

Enzimele sunt substante proteice complexe ce regleaza procesele biochimice din organism. Fara enzime, hrana nu poate fi descompusa in nutrienti (vitamine, minerale, lipide, proteine, carbohidrati etc.), enzimele fiind necesare si pentru alte activitati celulare metabolice.

Enzimele digestive – de cate tipuri sunt si ce rol au in organism?

Enzimele digestive sunt secretate la nivelul intregului tract digestiv (stomac, pancreas, intestin subtire, intestin gros, glandele salivare).

Un anumit tip de enzime actioneaza numai asupra unui tip de nutrient. Spre exemplu, bromelaina ajuta la desfacerea proteinelor din alimente, dar nu poate actiona asupra amidonului (ca amilaza).

Asadar, fiecare enzima are un rol prestabilit in organism. Ele se clasifica in functie de nutrientii pe care ii descompun:

  • proteaza – descompune proteinele
  • amilaza – descompune amidonul
  • gelatinaza – descompune gelatina si colagenul
  • lipaza – descompune grasimile.

Enzimele se clasifica si in functie de provenienta:

  • enzime produse de organismul uman
  • enzime preluate din alimentatie (bromelaina – din ananas; papaina – din papaya etc.)

Alte surse externe de enzime sunt: avocado (contine lipaza), kiwi (contine actinidina, care ajuta la digestia carnii rosii si pestelui), semintele germinate (ajuta corpul sa digere proteinele si glucidele), telina, sfecla rosie, mierea, ciuperci Shiitake, mango, brocoli s.a.

O alta clasificare este in functie de nivelul la care actioneaza:

  • intestinal
  • gastric.

Cum imi dau seama ca sufar de deficit de enzime?

Lipsa unui nivel optim de enzime duce la dezechilibrarea intregului organism. Acorda atentie urmatoarelor aspecte care pot aparea in caz de deficit enzimatic: balonare, flatulenta, senzatia de „plin” dupa masa, crampe, diaree, mancare nedigerata in scaun.

Ca urmare, afectiunile care apar in urma deficitului enzimatic sunt: malabsorbtie a nutrientilor din alimente, intoleranta la lactoza, obezitate, alergii alimentare, pancreatita, probleme la nivelul ficatului sau vezicii biliare.

1. Lipaza

Este o enzima care, in prezenta sarurilor biliare si a colipazei, transforma grasimile in trigliceride si glicerol, astfel incat sa poata fi absorbite la nivel intestinal.

Lipaza este secretata in primul rand de pancreas, dar si de stomac si cavitatea bucala. Rolul ei este de a mentine permeabilitatea membranei celulare, astfel incat nutrientii sa intre in celula, iar toxinele sa fie eliminate cu succes.

Deficitul de lipaza poate duce la probleme in asimilarea vitaminelor liposolubile (A, E, D), dar si la afectiuni precum: diabet, varice, hipertensiune, hipercolesterolemie etc.

2. Amilaza

Este o enzima produsa in pancreas si glandele salivare care descompune amidonul, glicogenul si polizaharidele (este responsabila in procesarea carbohidratilor in zaharuri simple).

Amilaza imbunatateste digestia, ajuta organismul sa foloseasca amidonul din alimentele ingerate ca si combustibil (iti da energie), mai ales din paine, cereale, orez, fasole, cartofi, paste etc.

In plus, mentine nivelul glucozei din sange in limite normale (poate preveni diabetul zaharat), ajuta la detoxifierea organismului, corectarea dezechilibrelor sistemului nervos si sustinerea sistemului imunitar.

3. Proteazele

Sunt enzime secretate de pancreas care actioneaza la nivel digestiv si descompun peptidele la nivel de aminoacizi.

4. Lactaza

Transforma lactoza in glucoza si galactoza care pot trece bariera intestinala. Mai exact, lactaza este o enzima secretata de mucoasa intestinala ce permite asimilarea lactozei de organism.

Se estimeaza ca 75% din adultii din intreaga lume sufera o scadere a cantitatii de lactaza produse de organism la varsta adulta.

Daca nivelul de lactaza este insuficient, atunci cand consumi produse lactate pot aparea: crampele abdominale, starea de greata, balonarea, diareea si ameteala.

Suplimentarea alimentatiei cu lactaza este indicata persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza sau care au probleme digestive.

5. Bromelaina

Activeaza fiziologia nutritionala a enzimelor digestive ale organismului si stimuleaza metabolismul celular.

Contribuie la desfacerea rapida a proteinelor din alimente, grabeste procesul de digestie si poate actiona pe post de suc gastric.

Bromelaina a fost izolata pentru prima data in secolul al XIX-lea, din fructele de ananas, mai exact din sucul acestora.

Ajuta in caz de balonare, gaze ori constipatie. Combate cu succes indigestia, calmeaza arsurile stomacale si indeparteaza senzatia de greutate pe care o ai dupa ce mananci prea mult.

In plus, normalizeaza flora microbiana a colonului (regleaza pH-ul),  factor esential in mentinerea unei digestii optime.

6. Papaina

Este una dintre cele mai importante enzime. Aceasta intervine in descompunerea alimentelor, fiind responsabila de digestia fibrelor si proteinelor din carne.  In acelasi timp, are efect digestiv, usor laxativ si depurativ pentru sange.

Papaina se gaseste mai ales in fructele de papaya, dar si in frunze si radacini. Are rolul de a usura digestia si de a facilita absorbtia nutrientilor proveniti din surse animale. Ea activeaza la nivel digestiv, pancreatic si intestinal.

Iti recomandam:

Life Impulse® NO.1 Digestive Enzyme stimuleaza, stabilizeaza si optimizeaza perfect tractul digestiv, iar datorita biodisponibilitatii crescute, enzimele sunt absorbite optim si rapid de catre organism.

Formula unica din acest complex multienzimatic contribuie la optimizarea digestiei, la echilibrarea metabolica, la procesul de pierdere in greutate si creste toleranta la gluten si lactoza.

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *