Tractul respirator: pasi prin care ii imbunatatesti sanatatea

Tractul respirator si sanatatea lui au o importanta majora pentru starea de bine a intregului organism. Un om poate rezista fara sa manance cateva saptamani, fara apa, cateva zile, dar fara sa respire – doar cateva minute.

Constientizeaza si tu cat de importanta este mentinerea in parametri optimi a functionalitatii tractului respirator. Noi te ajutam sa incepi cu cateva sfaturi utile, care abia asteapta sa fie puse in practica.

tractul respirator

Cu ce afectiuni se poate confrunta tractul respirator?

Sistemul respirator dispune de bariere de protectie impotriva virusurilor, bacteriilor, prafului si poluarii din aer. Rolul lor este sa impiedice acesti agenti patogeni sa ajunga la plamani.

Afectiunile sistemului respirator apar atunci cand prin bariera naturala de aparare reusesc sa treaca anumiti patogeni si substante straine. Iar daca imunitatea ta nu este puternica, pot aparea:

Infectii acute:

  • viroze respiratorii, gripa (cauzate de virusuri)
  • laringita, bronsita, pneumonie, faringita (cauzate de bacterii, tuberculoza)

Infectii cronice:

  • bronsita cronica, astm bronsic, BPOC.

5 pasi prin care sa iti imbunatatesti sanatatea tractului respirator

1. Exercitiile cardio

exercitii cardio

Stii deja ca miscarea este indicata, dar stiai ca iti poate impacta direct modul in care respiri?

Fie ca inoti, faci jogging, aerobic, mergi pe bicicleta, joci tenis sau fotbal, ideea unui antrenament cardio este sa iti puna sangele in miscare.

Exercitiile cardio ajuta plamanii sa functioneze mai eficient, pun sangele in miscare si cresc aportul de oxigen la celule.

2. Renunta la fumatul activ si pasiv

Cand vine vorba de fumatul activ si sanatatea plamanilor, statisticile sunt ingrijoratoare:

  • OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a declarat ca fumatul este una din principalele cauze de mortalitate globala
  • se estimeaza ca in prezent exista peste 1.1 miliarde de fumatori activi in intreaga lume
  • 1 fumator din 4 are ca si cauza de deces o afectiune cauzata de tutun
  • fumatul ucide 6 persoane pe minut (in intreaga lume)
  • fumatul este cauza a 90% din decesele survenite in urma cancerului pulmonar.
stop fumatului

In cazul fumatului pasiv, s-au desfasurat foarte multe studii care au ajuns la o concluzie unanima.

Chiar daca nu tragi direct in plamani fumul de la o tigara, faptul ca il inspiri din aer iti poate cauza aceleasi probleme ca fumatorilor activi.

De aceea, spune-le oamenilor cu care interactionezi ca nu doresti sa fumeze langa tine, iar daca o fac, nu iti fie rusine sa te indepartezi. Gandeste-te la sanatatea ta!

Life Impulse® Smoker’s Aid Detox cu anghinare ajuta la detoxifierea pulmonara, fiind un adjuvant natural in restabilirea sanatatii plamanilor.

3. Include in dieta alimente care iti imbunatatesc functia plamanilor

alimente benefice pentru tractul respirator

Cele bogate in vitaminele A, C si E, precum si in mineralele ca zinc, potasiu, seleniu si magneziu promoveaza starea generala de sanatate si pot preveni anumite afectiuni pulmonare.

Fructele, legumele si verdeturile contin o cantitate mare de antioxidanti care iti protejeaza sistemul respirator in fata infectiilor si toxinelor.

Mai sunt recomandate:

  • pestele gras (bogat in acizi grasi esentiali Omega-3, care pot imbunatati respiratia si unele simptome astmatice)
  • supele (poate indeparta mucusul ce blocheaza oxigenul atunci cand inspiri)
  • alimentele cu continut mare de probiotice (iaurt, sana, kefir, kimchi, varza murata): 70% din sistemul tau imunitar are legatura cu intestinele, de aceea trebuie sa le mentii sanatoase. Citeste AICI mai multe despre beneficiile probioticelor
  • usturoiul (contine alicina, cu efect antiviral si antibacterian natural, care ajuta sistemul respirator sa lupte impotriva patogenilor din aer)

4. Mentine-ti o greutate optima

greutate optima

Atunci cand acumulezi kilograme in plus, sistemul respirator este afectat in mod direct. Va functiona mai greu si mai putin eficient.

Acest lucru iti creste vulnerabilitatea in fata afectiunilor pulmonare, dar iti va da si o stare de oboseala, dureri de cap si chiar irascibilitate.

De aceea, este important sa iti mentii greutatea in parametri optimi si sa te bucuri de o stare de bine si un organism care functioneaza normal.

5. Hidrateaza-te

sanatatea tractului respirator

Atunci cand suntem deshidratati, mucusul care exista in tractul respirator se poate ingrosa, ceea ce duce la slabirea barierei naturale de protectie impotriva agentilor externi, dar si la dificultati in respiratie.

Pe langa apa, si ceaiurile din plante au un rol important, ca cel verde, bogat in antioxidanti si care fluidifica mucusul.

In caz de raceala sau gripa, iti recomandam Ceaiul ECO impotriva tusei si pentru expectoratii Meal Balance®.

Are proprietati emoliente, cicatrizante si antimicrobiene datorita mucilagiilor, saponinelor si uleiurilor esentiale ce se regasesc in patlagina.

Este un bun expectorant si antitusiv, datorita cimbrului, folosit cu succes in: bronsite, gripa, raceli, tuse convulsiva, laringita, traheita, stari febrile. Actiunea calmanta, antialergica, antispasmodica si antiinflamatorie este data de musetel.

Stiai ca?

tractul respirator

Un adult respira de 15-20 de ori pe minut, adica de aproximativ 20 000 de ori pe zi?

Stranutul este o reactie de aparare in fata factorilor iritanti sau cu potential alergen (microbi, particule de praf, polen etc.) Astfel, organismul incearca sa scape de intrusi si sa isi restabileasca functia.

Tusea apare atunci cand in tractul respirator exista o cantitate prea mare de mucus, care ajunge sa ingreuneze respiratia.

Cascatul apare mai ales cand suntem obositi pentru ca atunci se inregistreaza si o scadere a nivelului de oxigen din sange.

Iata ce recomandari naturale avem pentru tine:

Sirop ECO cu miere impotriva tusei, cu fenicul si cimbru Kräuter® – un calmant natural, combate tusea seaca, calmeaza iritatiile provocate de ea si calmeaza raguseala. Mentine sanatatea gatului si a cailor respiratorii. Nu contine aditivi, arome artificiale, coloranti si indulcitori.

Life Impulse® ECO Propolis – Intareste imunitatea. Cunoscut din vechime pentru actiunile puternic antibiotice, Propolisul inhiba peste 50 de tipuri de infectii, bacterii, paraziti sau afectiuni, avand efect puternic local antiinflamator, antiviral si antibacterian .

Bomboane cu echinaceea sau salvie BIO Kräuter® – mentin sanatatea gatului si a faringelui, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la calmarea tusei si durerilor in gat.

Tu cum iti protejezi sanatatea tractului respirator?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *