Legume de toamna care iti intaresc imunitatea

Legume de toamna – avem de unde alege: exista o multime de alternative sezoniere care sa ne incante papilele gustative si cu care putem crea mese de neuitat.

legume de toamna

Pe masura ce vremea incepe sa se raceasca si frunzele incep sa-si schimbe culorile, multi dintre noi incepem sa ne gandim la binecunoscutul dovleac, merele zemoase in culori tomnatice, chiar si filme infricosatoare si decoratiuni de Halloween.

Acesta este momentul perfect pentru a ne gandi, de asemenea, la modul in care putem adauga mai multe legume de toamna in dieta noastra zilnica. Cu sezonul de raceala si gripa la colt, acum este momentul sa incepem sa consumam alimente sezoniere, dense in nutrienti cu proprietati de stimulare a imunitatii.

Legume de toamna care iti coloreaza mesele si iti sustin imunitatea

Alege legume sezoniere de toamna care se gasesc din abundenta in piete si magazine alimentare. Este ideal sa mancati alimente de sezon, deoarece acestea sunt culese la inaltimea maturitatii.

Acest lucru inseamna ca nu numai ca legumele de sezon sunt delicioase, dar sunt, de asemenea, pline de fitonutrienti, vitamine si minerale care ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

Iata lista noastra de legume sezoniere pe care trebuie sa le consumi cel putin o data pe saptamana:

  • Dovleac placintar
  • Sfecla
  • Varza de Bruxelles
  • Morcovi
  • Brocoli
  • Cartofi dulci
  • Conopida
  • Spanac
  • Kale
  • Ridichi
  • Pastarnac
  • Varza
  • Gulie
  • Mazare
  • Praz
  • Usturoi

TOP 6 legume sezoniere pe care trebuie sa le incerci

1. Dovleacul placintar

Dovleacul placintar este unul dintre motivele pentru care ne bucuram ca este toamna. Gustul dulce si aromat, dar si cantitatea bogata de nutrienti esentiali fac din el unul dintre cele mai iubite alimente ale sezonului. Are numai beneficii pentru sanatate si poate fi gatit intr-o multime de feluri.

De asemenea, este bogat in antioxidanti, care ajuta organismul sa lupte impotriva stresului oxidativ. Cu cat consumati mai multi antioxidanti, cu atat mai mari sunt sansele corpului dumneavoastra de a lupta impotriva bolilor.

Citeste mai multe despre dovleacul placintar AICI.

Descopera Renalo Complex cu seminte BIO de dovleac, o alternativa naturala de sustinere a sanatatii intregului sistem urinar. 

2. Usturoiul

Acest ingredient versatil face ca orice fel de mancare sa fie mai gustoasa. Este eficient in sustinerea sistemului imunitar deoarece contine alicina, o substanta cu efect puternic antibacterian si antibiotic.

Usturoiul se remarca prin importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu.

Datorita compozitiei complexe, usturoiul este benefic si in caz de tahicardie, are efect vasodilatator si anticarcinogen.

Descopera Garlic and Parsley, ce imbunatateste sanatatea inimii si stimuleaza sistemul imunitar.

3. Cartofii dulci

La fel ca dovlecii, cartofii dulci au un continut ridicat de beta-caroten, care se transforma in vitamina A in organism. Vitamina A joaca un rol important in raspunsul imun al organismului.

Cartofii dulci contin, de asemenea, micronutrienti, cum ar fi manganul, cuprul si acidul pantotenic, toate importante pentru sanatatea imuna si functia enzimatica adecvata.

4. Broccoli

Broccoli vine „la pachet” cu diverse substante fitochimice si antioxidanti in plus fata de vitaminele A, C si E. Sfat: cu cat gatiti mai putin aceasta leguma, cu atat va fi mai hranitoare si isi va pastra mai mult din nutrienti.

5. Spanac

Acest superaliment verde cu frunze contine vitaminele A si C care stimuleaza imunitatea, precum si nutrientii folat, magneziu si fier. Ca si in cazul broccoliului, veti profita de cele mai multe beneficii consumand spanac crud sau foarte usor gatit.

Incearca varianta noastra rapida si sanatoasa – Smoothie Vegan – Green Smoothie Meal Balance®.

Este o combinatie unica cu un amestec verde 100% natural, din spanac BIO, moringa, urzica, orz verde si spirulina. Acest amestec de ingrediente bio poate fi benefic la intarirea sistemului imunitar, osos si cardiovascular.

Spanacul este excelent in imbunatatirea vederii, este antiinflamator si antioxidant, iar clorofila lupta impotriva infectiilor si contribuie la formarea hemoglobinei.

6. Sfecla

Sfecla contine un fitonutrient puternic numit betalaina, care ii confera culoarea rosie aprinsa. Sfecla rosie, dar si frunzele ei, de asemenea, sunt surse excelente de vitamine A, B si C, importante pentru raspunsul imun.

Sfecla este  bogata in vitamine (A, B, C), calciu, fier, mangan, potasiu, siliciu, sodiu, iod, acid folic, flavonoizi si carotenoizi. Sucul din sfecla este indicat in curele de detoxifiere datorita proprietatilor de purificare a sangelui. In plus, intareste imunitatea, oxigeneaza celulele si elimina substantele toxice din organism.

Poti citi mai multe despre beneficiile sfeclei AICI.

Care sunt legumele tale preferate de toamna?

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *