Maca, superalimentul care iti reechilibreaza organismul

Maca ( sau sub denumirea stiintifica de Lepidium meyenii) este radacina unei leguminoase originare din regiunea Anzi din Peru.

Este cunoscuta si sub numele de „ginseng peruvian”, chiar daca nu apartine aceleiasi familii botanice ca ginsengul. Maca este consumata ca aliment si se spune ca stimuleaza energia si libidoul.

maca

De fapt, maca este o leguma crucifera din familia broccoli, conopida, varza. Are o lunga istorie a utilizarii culinare si medicinale in Peru.

Planta Maca a „explodat” in popularitate in ultimii ani. Este disponibila in mod obisnuit sub forma de pulbere sau ca supliment, in capsule.

Hai sa o cunoastem mai bine

Principala parte comestibila a plantei este radacina. Maca exista in mai multe culori, de la alb la negru.

Radacina de Maca este in general uscata si consumata sub forma de pulbere, dar este disponibila si in capsule si ca extract lichid. Are un gust de nuca, usor pamantiu, si nu e neaparat pe placul tuturor.

Locuitorii din Anzi au crescut maca de mii de ani. Ei folosesc radacina ca supliment alimentar, precum si ca medicament traditional cam pentru orice, de la probleme de fertilitate la oase fragile si memorie slaba.

Proprietati nutritionale ale radacinii maca:

28 de grame de pulbere de radacina de maca contin:

  • Calorii: 91
  • Carbohidrati: 20 grame
  • Proteine: 4 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Grasimi: 1 gram
  • Vitamina C: 133% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • Cupru: 85% din DZR
  • Fier: 23% din DZR
  • Potasiu: 16% din DZR
  • Vitamina B6: 15% din DZR
  • Mangan: 10% din DZR

Maca este o sursa buna de carbohidrati, este saraca in grasimi si contine o cantitate echitabila de fibre. De asemenea, are un continut ridicat de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina C, cupru si fier.

Maca contine niveluri ridicate de fier si iod, care mentin buna functionare a metabolismului. Dozele mari de potasiu ajuta digestia. Calciul, aminoacizii, vitaminele si mineralele pe care le contine iti dau energie si vitalitate.

Beneficiile consumului de maca, adaptogen si superaliment

Se spune ca Maca este o planta adaptogena, ceea ce inseamna ca ofera corpului tau capacitatea de a se adapta sau de a rezista la ceea ce se intampla in jur, cum ar fi anxietatea, stresul si depresia.

Cercetatorii nu au descoperit exact cum functioneaza maca in corp. Unele dovezi stiintifice sugereaza ca efectul ei este ca un „boom” de energie.

1. Maca regleaza hormonii si imbunatateste functiile aparatului reproducator

Maca are o reputatie ca fiind un ajutor de nadejde in problemele sexuale si reproductive. Unele studii, desi putine ca numar, au aratat ca poate creste dorinta sexuala la barbati si femei, poate creste numarul de spermatozoizi, poate regla disfunctiile erectiile si poate usura simptomele menopauzei.

O revizuire din 2010 care a inclus patru studii clinice randomizate cu un total de 131 de participanti a gasit dovezi ca maca a imbunatatit dorinta sexuala dupa cel putin 6 saptamani de ingestie.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca, deoarece acest studiu a fost restrans sunt necesare mai multe cercetari pentru a trage concluzii.

Declinul natural al estrogenului care apare in perioada menopauzei poate provoca o serie de simptome neplacute. Acestea includ bufeuri, uscaciune vaginala, schimbari ale dispozitiei, probleme de somn si iritabilitate.

Un numar mic de studii au sugerat ca maca poate ajuta la ameliorarea bufeurilor si a altor simptome postmenopauzale la femei.

Unele studii efectuate la femei aflate la menopauza au constatat ca maca a ajutat la atenuarea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeurile si somnul intrerupt.

Unele studii au constatat, de asemenea, ca femeile si barbatii care au luat extracte de maca au aratat o crestere semnificativa a nivelurilor de dorinta sexuala (libido).

De asemenea, maca poate ajuta la cresterea concentratiei de spermatozoizi si la imbunatatirea calitatii spermei, potentand potentialul fertilitatii la barbati.

2. Iti da energie si poate imbunatati starea de spirit

De-a lungul timpului, maca a fost asociata cu o stare redusa de anxietate si depresie, cu mai multa energie si vitalitate.

Maca contine compusi vegetali numiti flavonoizi, despre care s-a sugerat ca sunt cel putin partial responsabili de aceste beneficii psihologice. In plus, flavonoizii lupta contra stresului oxidativ si protejeaza organismul datorita efectului antioxidant pe care il au.

Pudra de maca iti da energie, rezistenta si putere, mai ales daca ai un stil de viata stresant. Echilibreaza si stabilizeaza sistemele organismului nostru si furnizeaza energie fara sa ne suprastimuleze.

Maca este recunoscuta pentru capacitatea sa de a intari rezistenta fizica si de a crea energie. De ce se intampla acest lucru? Este simplu! Doarece acest superaliment contine o multime de nutrienti care ajuta la functionarea unui metabolism energetic normal.

3. Creste capacitatea de concentrare si imbunatateste memoria

Exista unele dovezi care sugereaza ca maca poate imbunatati capacitatea de memorare si de concentrare. De fapt, maca era utilizata in mod traditional de localnicii din Peru pentru a creste performantele scolare ale copiilor.

In plus, unele cercetari arata ca maca ar putea fi de ajutor in prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Altzheimer.

Contraindicatii

Maca este considerat in general sigur ca aliment sau ca supliment daca nu luati mai mult de 3 grame (mai putin de o lingurita) pe zi timp de pana la 4 luni.

Sunt necesare mai multe teste pentru a sti daca si la ce doze poate avea contraindicatii in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor sau persoanelor cu afectiuni hepatice sau renale.

Daca utilizati medicamente anticoagulante, este posibil ca maca sa nu fie potrivita pentru dvs. Are atat de multa vitamina K – care va ajuta sangele sa formeze cheaguri – incat poate contracara efectul medicamentelor.

La fel este pentru barbatii cu PSA din sange crescut (antigeni specifici prostatei), care NU AU VOIE sa consume maca.

Extractele plantei ar putea actiona ca estrogenul, deci evitati sa utilizati daca aveti afectiuni sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de san, uter si ovarian sau endometrioza.

Iata ce iti recomandam

Energy Maca, cu Aschwagandha si Omega 3

energy maca

Complexul de ingrediente precum Maca, Aschwagandha si Omega 3, alaturi de ceai verde, contribuie la imbunatatirea starii generale de spirit, sustinerea vitalitatii si a rezistentei la stres.

Are actiune energizanta asupra mintii si a organismului. contribuie la revitalizarea intregului organism si ofera o stare de bine si echilibru interior.

Cele 4 ingrediente actioneaza sinergic si au un rol important in mentinerea echilibrului functiilor cerebrale. In acest timp, sprijina puterea de adaptare a organismului.

Radacina de maca – reprezinta o sursa importanta de calciu, fier, vitamina B6, tiamina (B1) si rioflavina. Energizeaza organismul si contribuie la intarirea sistemului imunitar.

De asemenea, continutul bogat in zinc regleaza activitatea hormonala, intareste sistemul osos si imbunatateste circulatia sangelui si functiile cognitive.

Aschwagandha – este un puternic antioxidant ce stimuleaza imunitatea organismului si contribuie la imbunatatirea performantelor fizice si mentale. In plus, mentine sanatatea sistemului cardiovascular si sustine reechilibrarea sistemului hormonal.

Ceaiul verde – este un energizant natural, care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi si care creste capacitatea naturala de autoaparare a organismului.

Omega 3 – contribuie la cresterea performantelor cognitive si ofera suport sistemului imunitar si celui cardiovascular.

Energizeaza-te si reechilibreaza-ti organismul in mod natural!

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *