Ashwagandha, adaptogenul care lupta impotriva stresului

Ashwagandha

Ashwagandha este o planta folosita pentru a elimina stresul si anxietatea. Face parte din medicina Ayurveda de secole, sistemul traditional de medicina din India, si este folosita pentru a trata o serie de afectiuni, cum ar fi reumatismul si insomnia.

Ashwagandha face parte dintr-o clasa de plante numite adaptogeni, cunoscute pentru beneficiile lor pentru sanatate atunci cand sunt ingerate sub forma de ceaiuri, pulberi, tincturi si suplimente sau in formele lor brute. Poti citi mai multe despre cum functioneaza adaptogenii, AICI.

Cunoscut si sub denumirea de ginseng indian, cires de iarna sau prin numele sau stiintific Withania somnifera, ashwagandha este un arbust ale carui radacini si fructe sunt folosite pentru proprietatile lor medicinale.

Ashwagandha contine substante cu proprietati miraculoase care ar putea ajuta la mentinerea functionalitatii sistemului nervos, la reducerea inflamatiei, la scaderea tensiunii arteriale si la intarirea sistemului imunitar.

Ashwagandha – cele mai importante beneficii pentru sanatate

1. Amelioreaza stresul si anxietatea

Ashwagandha este recunoscut pentru proprietatile sale de ameliorare a stresului. Mai multe studii evidentiaza acest avantaj, observand capacitatea ashwagandha de a reduce semnificativ nivelul de stres si anxietate in randul participantilor.

2. Scade nivelul zaharului din sange

Unele studii clinice au descoperit ca ashwagandha este utila in reducerea nivelului de glucoza din sange si a trigliceridelor (cel mai comun tip de grasime din sange care afecteaza sanatatea inimii).

3. Imbunatateste functia sexuala la femei

Ashwagandha poate aduce beneficii femeilor care se confrunta cu disfunctie sexuala sau au probleme in a concepe in mod natural. Administrarea acestui adaptogen a dus la imbunatatiri semnificative, printre care cresterea libidoului si reglarea functiilor sexuale.

4. Creste fertilitatea si nivelul de testosteron la barbati

Administrarea de ashwagandha barbatilor infertili s-a dovedit ca imbunatateste semnificativ calitatea spermei prin reechilibrarea nivelurilor hormonilor reproductivi.

5. Accentueaza focalizarea si imbunatateste memoria

Ashwagandha poate ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de a sta focusat si concentrat. Studiile au demonstrat ca, in comparatie cu un placebo, ashwagandha a imbunatatit semnificativ timpii de reactie ai participantilor in timpul testelor cognitive si psihomotorii.

6. Poate avea proprietati anticancerigene

Withaferina – un compus din ashwagandha – ajuta la inducerea apoptozei, care este „moartea” programata a celulelor canceroase. De asemenea, administrarea de ashwagandha impiedica cresterea de noi celule canceroase.

7. Poate reduce simptomele depresiei

Desi acest lucru nu a fost studiat in detaliu, cateva studii sugereaza ca adaptogenul poate ajuta la ameliorarea starilor depresive.

Intr-un studiu controlat de 60 de zile, realizat pe 64 de adulti afectati de stres, cei care au luat 600 mg de extract de ashwagandha cu concentratie mare pe zi au raportat o reducere cu 79% a depresiei severe, in timp ce grupul placebo a raportat o crestere cu 10%.

Cu toate acestea, doar unul dintre participantii la acest studiu a avut antecedente de depresie. Din acest motiv, relevanta rezultatelor este neclara.

8. Poate reduce inflamatia din organism

Studiile realizate pe oameni au descoperit ca ashwagandha creste activitatea celulelor ucigase naturale, care sunt celule imunitare ce lupta impotriva infectiilor si va ajuta sa ramaneti sanatos.

De asemenea, s-a demonstrat ca scade markerii inflamatiei, cum ar fi proteina C reactiva (CRP). Acest marker este legat de un risc crescut de boli cardiovasculare.

Intr-un studiu controlat, grupul care a luat zilnic 250 mg de extract standardizat de ashwagandha a avut o scadere de 36% a CRP, in medie, comparativ cu o scadere de 6% in grupul placebo.

Ashwagandha: contraindicatii si mod de utilizare

Cand este administrata pe cale orala: poti consuma Ashwagandha in siguranta timp de pana la 3 luni (zilnic). Siguranta pe termen lung a ashwagandha nu este cunoscuta.

Dozele mari de ashwagandha pot provoca tulburari ale digestiei, diaree si varsaturi. Rareori, pot aparea probleme hepatice.

Sarcina: Este probabil nesigur sa utilizati ashwagandha in timpul sarcinii. Exista unele dovezi ca ashwagandha ar putea provoca avorturi spontane.

Alaptarea: Nu exista suficiente informatii fiabile pentru a sti daca acest adaptogen este sigur de utilizat in perioada alaptarii. Cel mai bine este sa evitati utilizarea.

„Boli autoimune”, cum ar fi scleroza multipla (SM), lupusul (lupus eritematos sistemic, LES), artrita reumatoida (RA) sau alte afectiuni: Ashwagandha poate face ca sistemul imunitar sa devina mai activ, iar acest lucru ar putea accelera simptomele bolilor autoimune. Daca suferiti de una dintre aceste afectiuni, cel mai bine este sa evitati utilizarea.

In general, ashwagandha este o planta care poate fi consumata cu incredere. Exista foarte putine cazuri specifice in care nu este indicata, deoarece nu exista suficiente studii care sa ii confirme efectele in aceste cazuri.

Noi iti recomandam NOUL nostru produs, Energy Maca, cu Aschwagandha si Omega 3

Ashwagandha

Energy Maca, cu Aschwagandha si Omega 3, Life Care® are actiune energizanta asupra mintii si organismului. Contribuie la revitalizarea intregului organism si ofera o stare de bine si echilibru interior.

Complexul de ingrediente contribuie la imbunatatirea starii generale de spirit, sustinerea vitalitatii si a rezistentei la stres.

Are actiune energizanta asupra mintii si a organismului. Contribuie la revitalizarea intregului organism si ofera o stare de bine si echilibru interior.

Cele 4 ingrediente actioneaza sinergic si au un rol important in mentinerea echilibrului functiilor cerebrale. In acest timp, sprijina puterea de adaptare a organismului.

Tu consumi plante adaptogene? Daca da, ce efecte au asupra sanatatii tale? Lasa-ne un comentariu si povesteste-ne experienta ta!

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *