Rezolutiile de Anul Nou: de ce dau gres

Rezolutiile de Anul Nou ar trebui sa fie un obiectiv clar si realizabil care poate fi indeplinit cu usurinta. De cele mai multe ori, rezolutiile noastre raman simple ganduri ce nu devin realitate. Unde gresim? Descopera in articolul nostru:

Un an nou simbolizeaza un nou capitol care se deschide in fata noastra. Obisnuim ca la fiecare inceput de an sa urmam noi rezolutii care sa ne faca viata mai buna. Dar, atunci de ce majoritatea rezolutiilor esueaza? Iata 3 motive principale care stau in calea indeplinirii rezolutiilor tale:

Te grabesti si nu iei lucrurile pas cu pas

Daca ai o multime de obiceiuri mai putin bune astazi, ultimul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti remodelezi intreaga viata peste noapte. Vrei sa slabesti? In loc sa urmezi un plan super restrictiv care interzice orice distractie, adauga un obicei pozitiv pe saptamana.

De exemplu, poti incepe cu ceva usor, cum ar fi sa bei mai multa apa in prima saptamana. In saptamana urmatoare, poti trece la mancarea a 3 fructe si legume in fiecare zi. Si saptamana viitoare, ai putea urmari sa mananci numai proteine sanatoase la fiecare masa.

Nu esti la un maraton al schimbarii! Ideea este sa introduci treptat cate un lucru sanatos in viata ta, pana devine obisnuinta, nu o corvoada.

Rezolutiile de Anul Nou nu sunt suficient de specifice

Unul dintre cele mai mari motive pentru care oamenii nu reusesc sa-si indeplineasca rezolutiile de Anul Nou este ca nu sunt suficient de specifici.

De exemplu, daca spui ca vrei sa faci mai multa miscare – este gresit. Acestei rezolutii ii lipsesc modalitati de a marca progresul si este putin probabil sa te tina motivat pe tot parcursul anului.

In schimb, incearca sa specifici clar obiectivul, cum ar fi: sa iti alegi un antrenor personal, sa te inscrii la un mini-maraton, sa participi la cursuri de aerobic, yoga, pilates sau ce iti place tie mai mult.

Este util sa ai o cronologie a rezolutiei tale, asa ca gandeste-te la repere pe termen scurt, mediu si lung, care te vor face sa stii ca esti pe cale de a-ti atinge obiectivul.

„Ce trebuie sa fac saptamana aceasta, ce trebuie sa fac in urmatoarea luna si ce sper sa realizez in urmatoarele cateva luni?

Nu crezi in tine si vezi rezolutiile ca pe ceva negativ, greu de indeplinit

Esecul de a actiona te poate paraliza inainte de a parasi linia de start. Daca ai incercat (si nu ai reusit) sa stabilesti o rezolutie de Anul Nou (sau mai multe) in trecut, stiu ca ar putea fi greu sa crezi in tine din nou.

Indoiala este o voce sacaitoare in capul tau. Singura modalitate de a invinge indoiala este sa crezi in tine. Cui ii pasa daca ai esuat o data sau de doua ori? Anul acesta, poti incerca din nou (dar mai bine de data aceasta).

O alta problema cu care se confrunta oamenii atunci cand isi stabilesc rezolutiile de Anul Nou este incadrarea lor cu un limbaj negativ.

Cand oamenii se hotarasc sa nu mai risipeasca banii sau sa nu mai manance junk food, de exemplu, de multe ori acest lucru se intoarce impotriva lor deoarece ii face sa se gandeasca la ceea ce incearca sa-l evite.

Iata care este mecanismul schimbarii:

Conform modelului transteoretic al schimbarii, exista cinci etape de baza prin care vei trece inainte de a crea o schimbare in viata ta:

  • Precontemplarea: Negi ca ai o problema
  • Contemplarea: Te gandesti la avantajele si dezavantajele schimbarii.
  • Pregatire: Faci pasi pentru a te pregati sa faci o schimbare.
  • Actiune: Iti schimbi comportamentul.
  • Intretinere: Iti dai seama cum sa pastrezi schimbarea pe termen lung.

Reprezentarile mai noi ale modelului includ o a sasea etapa – recidiva. Acest lucru reflecta faptul ca greselile fac parte din proces si modul in care abordezi pasii gresiti joaca un rol important in capacitatea ta de a ramane fidel schimbarii.

Schimbarea nu are o data fixa. Rezolutiile de Anul Nou pot fi adoptate oricand.

Da, ai citit bine. Schimbarea nu functioneaza de obicei de la 1 ianuarie. Acesta este probabil motivul principal pentru care rezolutiile nu au succes.

Cand oamenii isi lanseaza rezolutia pe 1 ianuarie, fac o schimbare pe baza unei date calendaristice cand cred ca sunt pregatiti sa-si schimbe viata. Acesta este adevaratul motiv pentru care majoritatea rezolutiilor esueaza.

Care sunt sansele ca tu sa fii pregatit pentru etapa de actiune exact in acelasi timp in care calendarul trece la un nou an? Probabil sunt destul de mici. Poate ca procentul mic de oameni care isi pastreaza rezolutiile sunt acei putini norocosi a caror etapa de actiune a schimbarii are loc intamplator la 1 ianuarie.

In ceea ce priveste rezolutiile esuate, exista o sansa mare ca multi dintre acesti indivizi au stabilit o rezolutie de Anul Nou pentru ca au simtit presiunea sa o faca, nu pentru ca erau de fapt pregatiti.

Solutia este sa iti incepi rezolutia cand esti cu adevarat pregatit/a.

In loc sa fixezi rezolutia pe 1 ianuarie, decide ca iti veti schimba obiceiurile cand esti gata sa te dedici in totalitate schimbarii benefice. Indiferent daca asta inseamna ca astepti cateva zile sau amani lansarea obiectivului pentru cateva luni, este mai bine sa intarzii obiectivul decat sa il abandonezi cu totul.

Tu cum iti planifici rezolutiile de Anul Nou?

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *