Pantenolul, secretul hidratarii de durata a pielii

Pantenolul, in lumea atat de vasta a ingredientelor hidratante, nu atat de cunoscut, sau poate trecut cu vederea deoarece este asociat mai ales cu produsele de ingrijire pentru bebelusi.

Insa lucrurile nu stau chiar asa. Pantenolul este potrivit si pentru adulti si este folosit la scara larga in industria cosmetica. Dar haideti sa aflam mai multe despre acest ingredient minune.

Ce este pantenolul?

Cunoscut si sub denumirea de provitamina B5, pantenolul se gaseste intr-o gama larga de produse de ingrijire a pielii, precum si in produse de machiaj si ingrijire a parului, datorita calitatilor sale excelente de hidratare.

Functioneaza in mai multe moduri, atat ca umectant, atragand apa si mentinand-o in piele, cat si ca emolient, netezind si catifeland pielea.

Pantenolul are o structura chimica similara cu alcoolul. Este folosit pentru a ajuta la hidratarea si netezirea pielii si a parului din interior (in forma sa ingerabila) si din exterior (in forma sa topica).

Pantenolul este o substanta chimica obtinuta din acid pantotenic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B-5. Apare organic si poate fi, de asemenea, produs din surse vegetale si animale. Este folosit ca aditiv in diverse produse cosmetice de pe tot globul.

Pantenolul ia forma fie a unei pulberi albe, fie a unui ulei transparent la temperatura camerei. Veti vedea uneori pantenolul listat sub unul dintre celelalte nume de pe lista de ingrediente, inclusiv:

  • dexpantenol
  • alcool D-pantotenilic
  • butanamida alcool
  • analog al acidului pantotenic
  • provitamina B-5

Cand este absorbit in organism, pantenolul devine vitamina B-5.

Pantenolul – in ce produse pentru piele se gaseste

Vitamina B-5 este esentiala pentru o dieta sanatoasa, piele si par. Este logic ca pantenolul, derivatul sau, este un element de baza al multor produse de ingrijire a pielii, cum ar fi lotiunile si cremele de corp.

Se gaseste si in produse cosmetice la fel de variate, cum ar fi rujul, fondul de ten sau chiar mascara. Pantenolul apare si in cremele facute pentru a trata muscaturile de insecte, iedera otravitoare si chiar eruptia cauzata de scutec la bebelusi.

Centrul National pentru Informatii Biotehnologice listeaza pantenolul ca un protector al pielii cu proprietati antiinflamatorii. Poate ajuta la imbunatatirea hidratarii, elasticitatii si aspectului neted al pielii.

De asemenea, calmeaza: pielea rosie, inflamatia, micile taieturi sau rani, cum ar fi muscaturile de insecte sau iritatia de barbierit.

Beneficiile pantenolului

  1. Repara si intareste parul deteriorat, ingroasa parul, reduce varfurile despicate si creste rezistenta la tractiune a parului
  2. Stimuleaza vindecarea ranilor. Se revendica sinergia cu oxidul de zinc.
  3. Imbunatateste repararea barierei pielii si reduce inflamatia si iritatia.
  4. Activitate antiinflamatoare. Poate creste factorul de protectie solara (SPF).
  5. Pantenolul stimuleaza proliferarea fibroblastelor dermice si poate accelera turnover-ul celular.
  6. Are beneficii anti-imbatranire. Este revendicat sinergismul cu niacinamida (Vitamina B-3).
  7. Este o crema hidratanta penetranta. Poate patrunde si hidrata unghiile si parul.
  8. Protejeaza buzele impotriva herpesului indus de soare.

Pantenolul – sa vorbim pe larg despre cele mai importante beneficii ale sale

Hidrateaza profund

Desi pantenolul este o forma alcoolica a vitaminei B5, nu va lasati indusi in eroare – asta nu inseamna ca se usuca la fel ca alcoolul obisnuit (pe care stiti ca trebuie sa il evitati, nu?).

Pantenolul nu iti usuca pielea, ci o hidrateaza. Si o face foarte bine si eficient. Actionand ca un umectant, pantenolul atrage apa din mediul inconjurator catre pielea ta, mentinand-o in celule, ca pielea ta sa arate proaspata. Mentinerea nivelurilor optime de umiditate in piele este esentiala pentru pielea cu aspect tanar si sanatos.

Beneficii anti-imbatranire

Datorita proprietatilor sale minunate de hidratare, pantenolul este un ingredient esential atunci cand alegeti o crema hidratanta zilnica sau o crema de noapte.

Pantenolul nu numai ca atrage apa spre piele, dar imbunatateste si functia barierei de protectie a pielii, reducand astfel pierderea de umiditate – actiune dubla pentru a asigura pielea hidratata 24/7.

O alta problema asociata cu imbatranirea cu care pantenolul poate ajuta este hiperpigmentarea. Mai multe studii au aratat ca aplicarea topica a produselor care contin pantenol timp de cateva saptamani uniformizeaza nuanta pielii si lumineaza petele intunecate. Un adevarat multi-tasker!

O crema hidratanta cu pantenol – cum actioneaza

Principalele beneficii: Leaga si retine apa in piele, hidratand-o si lasand-o moale, neteda si mai supla. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii si este implicat in activarea proliferarii celulelor care sunt importante pentru vindecarea ranilor si restabilirea functiei barierei cutanate.

Cine ar trebui sa o foloseasca: in general, pantenolul este bun pentru toate tipurile de piele si in special pentru cele cu piele uscata sau descuamata.

Cat de des o poti folosi: Poti utiliza zilnic produse care contin pantenol.

Functioneaza bine cu: umectanti precum acidul hialuronic si glicerina, precum si ceramide.

A nu se utiliza cu: In general, pantenolul poate fi folosit cu majoritatea ingredientelor.

Produse de ingrijire a pielii: Puteti gasi multe produse cu pantenol pentru rutina de ingrijire personala si de ingrijire a pielii. Acestea includ: creme hidratante faciale, sampoane, masti de fata, seruri, produse de curatare a fetei, toner, creme pentru ochi, creme de protectie solara, demachiante, bai cu spuma si produse pentru ras.

Iti recomandam NOUL PRODUS – Crema regeneranta cu pantenol 5%, pentru bebelusi, copii si adulti

Special conceputa pentru epiderma deteriorata, sustine procesul natural de regenerare a pielii, mentinand-o hidratata, moale si catifelata.

Ingrijeste intensiv pana si cea mai sensibila piele si este recomandata in cazul pielii uscate in exces, iritatii sau zgarieturi.

Calmeaza mancarimile si ofera protectie impotriva factorilor daunatori externi.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *