Matcha: 7 motive pentru care trebuie sa o iubesti

matcha

Matcha este un superaliment folosit de secole, initial in cultura japoneza, de unde isi are originea. Matcha este practic ceai verde obtinut din planta Camellia Sinensis, dar principala diferenta fata de ceaiul verde obisnuit este ca matcha este creata din utilizarea intregii frunze.

Aceste frunze sunt culese, uscate, prajite si apoi macinate pana se obtine pudra de matcha. Datorita utilizarii intregii frunze de Camellia Sinensis si a procesului de macinare, ceaiul verde matcha ofera de zece ori mai multi antioxidanti decat o ceasca obisnuita de ceai verde.

Frunzele din care se obtine matcha sunt extrem de bogate in clorofila, substanta nutritiva care le da plantelor culoarea verde. Clorofila are proprietati antioxidante, antianemice, antiinflamatorii. In plus, ajuta la vindecarea rănilor, mentinerea echilibrului hormonal, detoxifierea organismului si promovarea sanatatii digestive.

Ce gust are si cum se prepara?

Matcha are o aroma blanda, o textura cremoasa si un gust dulce umami, atunci cand este preparata cu lapte vegetal. Datorita gustului, poate fi folosita si in gatit. De la briose, torturi, la inghetata matcha, prajituri si chiar supa matcha, creativitatea nu are limite. Totusi, modul preferat de consum este sub forma de ceai sau latte.

Ceaiul matcha este foarte simplu de facut – adaugi pudra in apa fierbinte sau lapte (sau o combinatie de apa si lapte) si folosesti un tel de bambus special pentru a omogeniza continutul. Ceaiul matcha este ca o carte vie. Este vedeta spectacolului din ceremoniile japoneze ale ceaiului care dateaza de peste 800 de ani. A fost folosit in mod obisnuit de calugari inainte de meditatie si, de asemenea, de razboinicii samurai inainte si dupa lupta.

Acest ceai iti ofera vigilenta si liniste, pace si meditatie, si beneficii nesfarsite pentru sanatate.

Indragosteste-te de matcha latte, de ceaiul matcha delicat sau chiar de matcha cu gheata savurat in zilele calduroase de vara. Iata la ce sa te astepti de la aceasta bautura parfumata:

1. Imbunatateste sanatatea inimii

Matcha reduce colesterolul LDL, cunoscut si sub numele de colesterol „rau” care poate duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si alte probleme grave de sanatate. Face acest lucru prin cresterea nivelului de colesterol HDL („bun”).

Catechinele, care sunt unul dintre principalii antioxidanti din matcha, ajuta la prevenirea bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale si a atacului de cord, datorita calitatilor antihipertensive, antiinflamatorii si antitrombogenice.

Descopera AICI mai multe suplimente naturale pentru protejarea sanatatii cardiovasculare.

2. Protejeaza ficatul

Ficatul este unul dintre cele mai esentiale organe din organism si mentinerea acestuia in forma maxima este foarte importanta pentru sanatatea si bunastarea noastra generala. Ficatul este responsabil pentru eliminarea toxinelor si procesarea nutrientilor.

Consumul regulat de matcha scade inflamatia ficatului, ajuta in caz de ficat gras si sprijina functia de detoxifiere naturala.

3. Imbunatateste functia cerebrala

Deoarece este bogat in polifenoli, aminoacizi si L-teanina, ceaiul matcha stimuleaza undele alfa din creier. Aceste unde alfa sunt responsabile in calmarea mintii, mentinerea concentrarii si gandirii cu claritate si usurinta.

Un studiu privind efectele combinate ale L-teaninei si cofeinei asupra performantei cognitive si a dispozitiei generale a constatat ca atat viteza, cat si acuratetea performantei la participanti au fost imbunatatite, impreuna cu o crestere a memoriei.

Descopera AICI mai multe produse esentiale pentru sanatatea creierului.

4. Matcha imbunatateste aspectul pielii

Pudra este folosita si extern, in mastile pentru ten. Dar te poti bucura de beneficiile ei pentru piele si atunci cand o consumi intern, mai ales sub forma de ceai, latte sau smoothie.

Matcha te ajuta sa incetinesti procesul natural de imbatranire celulara. Acest lucru se datoreaza faptului ca matcha este bogat in catechine care ajuta la oprirea radicalilor liberi ce ataca pielea.

De asemenea, proprietatile antioxidante si antiinflamatorii pot calma pielea iritata. Daca suferiti de rozacee, acnee sau orice afectiune a pielii care provoaca iritatii, matcha poate fi un ajutor de nadejde.

Pentru persoanele cu ten gras, taninurile din matcha pot ajuta la reglarea productiei de sebum. Polifenolii din ceai ar putea fi utilizati pentru a trata acnee datorita proprietatilor antiinflamatoare si de reducere a sebumului.

Citeste AICI ce sunt antioxidantii si ce efecte au asupra organismului nostru.

5. Amelioreaza simptomele de artrita

Polifenolii si compusii sanatosi din matcha sunt recunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii care ajuta cartilajele si imbunatatesc mobilitatea.

Descopera AICI mai multe suplimente alimentare naturale care sprijina mobilitatea.

6. Un cocktail de vitamine si minerale

Matcha contine: vitaminele C, A si toate vitaminele B, minerale care te pot ajuta sa te feresti de raceala si gripa, care elimina radicalii liberi, ajuta sanatatea oaselor si cartilajelor si nu numai.

Compozitia nutritionala a 100 g pudra de matcha:

  • 324 kcal
  • 30 g proteine
  • 38 g carbohidrati
  • 38 g fibre
  • 1200 mcg folat
  • 5000 UI vitamina A
  • 17 mg fier
  • 420 mg calciu 
  • 2700 mg potasiu
  • 2900 mcg vitamina K
  • 60 mg vitamina C
  • 350 mg fosfor
  • 230 mg magneziu

7. Intareste sistemul imunitar

Componentii din ceaiul verde si mai ales din matcha, care este o formula imbunatatita a ceaiului verde, pot creste numarul de celule T din organism.

Celulele T identifica antigenele prezente pe celulele organismului. Atunci cand un microorganism patrunde in celulele corpului, complexul major de histocompatibilitate schimba suprafata celulelor, adaugandu-le noi antigene. Celulele T sunt, apoi, alertate ca a aparut o infectie, odata ce celulele straine se leaga de antigenele de mai devreme. Acest lucru declanseaza un raspuns imunitar.” (sursa AICI)

matcha life care

Iti recomandam NOUL nostru produs, Matcha Ecologica Life Care.

Are un gust placut, este usor de preparat si este excelenta in regimul vegan sau vegetarian. Are utilizari variate, se poate consuma in ceaiuri, smoothie-uri, latte sau in diferite preparate culinare.

*Fabricat in Germania.

Tu ce parere ai despre matcha?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *