Dezvoltarea personala: exercitii la indemana

Dezvoltarea personala presupune echilibru. Iti doresti sa il obtii, sa inveti sa te bucuri de lucrurile marunte si sa scapi de stresul de zi cu zi? Cu totii ne dorim sa obtinem armonia care sa ne ajute sa impacam viata personala cu cea profesionala.

Dar, inainte de toate, trebuie sa fim fericiti cu propria persoana si sa ne gasim echilibrul interior. Abia atunci putem sa construim o viata de succes, o afacere de succes si asa mai departe.

Daca te intereseaza sa aprofundezi subiectul, poti citi AICI mai multe despre cum ne afecteaza stresul si cum il poti combate cu succes.

Iti propunem 3 exercitii simple despre care s-a dovedit stiintific ca pot contribui la dezvoltarea personala si profesionala si implicit la imbunatirea calitatii vietii:

1. Activitatea fizica – creste nivelul de serotonina si longevitatea

sportul si dezvoltarea personala

Sanatatea fizica este in stransa legatura cu sanatatea psihica. Atunci cand ai un stil de viata activ, fie ca practici un sport, mergi la sala sau pur si simplu alergi in parc, creierul tau emite serotonina, un hormon responsabil cu starea de fericire.

In plus, persoanele care practica sport in mod regulat au o speranta de viata mai mare, iar sansele sa dezvolte afectiuni ale inimii sau degenerative sunt mult mai scazute decat in cazul celor care nu fac miscare fizica regulata.

S-a demonstrat ca persoanele active au mai multa incredere in ele, iau decizii mai usor si sunt mult mai concentrate si focusate ca sa-si indeplineasca obiectivele pe termen scurt si lung.

Iata cateva dintre beneficiile sportului:

  • protejeaza sanatatea cardiovasculara, intareste muschiul inimii si ajuta la oxigenarea celulelor
  • sistemul imunitar este imbunatatit 
  • imbunatateste digestia, accelereaza metabolismul, previne aparitia bolilor degenerative, mentine densitatea oaselor
  • imbunatateste flexibilitatea, mobilitatea si echilibrul
  • imbunatateste starea de spirit, concentrarea si iti da mai multa energie
  • poate corecta postura

Descopera AICI batoanele noastre proteice si vegane, cu boabe de cacao sau cappucino, gustarea perfecta post-antrenament.

2. Alege un hobby si imbunatateste-ti viata

dezvoltarea persoanala si hobby-urile

Atunci cand ai un hobby, iti petreci timpul liber facand ceea ce iti place. Un hobby este o pasiune care te defineste. Fie ca este vorba de fotografiat, gatit, colectionat, pictat, scris sau orice altceva, hobby-uri te definesc ca persoana si iti influenteaza modul in care percepi lumea si interactionezi cu ceilalti oameni.

Job, deadline-uri, provocari zilnice – toate cauzeaza anxietate, stari de iritabilitate si stres si iti pot afecta dezvoltarea personala. Efectele stresului sunt extrem de neplacute, asa ca trebuie combatute cat mai rapid. De aceea, practicarea unui hobby este solutia perfecta pentru oricine.

Un hobby poate presupune participarea la anumite cursuri si ateliere de invatare sau perfectionare si cunoasterea altor oameni. Cel mai important este ca un hobby nu te tine izolat, ci te implica in activitati de socializare, astfel iti poti creste cercul de contacte si sa faci networking. 

3. Citeste, urmareste seminarii, TED Talk-uri si nu inceta sa inveti

Crezi ca daca esti adult, ai un job stabil sau ai siguranta financiara te-ai oprit din invatat? Nimic mai gresit. Stii cum se spune, ca „omul cat traieste, invata”. Asa ca, nu ignora lectiile pe care le poti invata de la altii, dar si de la tine, trecand prin diferite experiente atat personale, cat si profesionale.

Iti recomandam sa:

  • citesti carti de dezvoltare personala/ care te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele
  • participi la seminarii si traininguri pe teme de interes pentru tine
  • te integrezi intr-un grup (sau mai multe), online sau offline – pot fi grupuri de suport, de dezvoltare antreprenoriala, de hobby-uri etc.

Carti care te pot inspira:

start in antreprenoriat

Daca ai o afacere, iti recomandam sa citesti cartea Start in antreprenoriat, de Cristian Onetiu.

Cristian Onetiu vorbeste pe limba celor ce isi doresc o afacere proprie, pe intelesul celor care au deja o afacere, dar vor sa o faca sa creasca exploziv, dar si spre bucuria celor care au o afacere mare si vor sa o dezvolte in continuare.

Fiecare dintre aceste trei categorii de antreprenori gaseste raspunsuri si confirmari in cele scrise de Cristian, care nu si-a propus sa scrie o carte informativa lejera, ci un material care sa te implice profund intr-un proces de actiune si crestere, care sa aduca realmente prosperitate in afacerea si in viata ta.

nu manca broasca remus balan


Un alt aspect important de dezvoltare personala si profesionala tine de managementul timpului. Asa ca, iti recomandam cartea Nu manca broasca, de Remus Balan.

Autorul a ales 12 dintre cele mai importante concepte si tehnici de Time Management, care sunt gresit intiparite in mintea majoritatii oamenilor, si le-a intors pe dos. Esenta pe care a „stors-o” in ultimii 25 de ani de studiu si practica, o gasesti in aceasta carte. Totul este lucrat si testat de autor si pe autor, precum si impreuna cu participantii la programele lui de training, consultanta si coaching.

„Chiar vreau sa intelegi ca nu iti spun povesti auzite si citite pe internet, ci vorbesc despre lucruri REALE si APLICABILE adunate din experienta multor ani.” – Remus Balan

Tu cum lucrezi la dezvoltarea personala si profesionala?

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *