Colesterolul si trigliceridele: dieta adecvata

Colesterolul si trigliceridele

Colesterolul si trigliceridele sunt doua valori pe care trebuie sa le tinem sub control. In caz contrar, pot aparea probleme de sanatate precum: boli de inima sau accident vascular cerebral.

Atunci cand este marit, colesterolul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Printr-o dieta variata si echilibrata, dar si miscare fizica regulata, colesterolul poate fi adus in limite normale.

Retine! HDL se mai numeste si „colesterol bun”, iar LDL „colesterol rau”.

Nivel de colesterol:

  • HDL: >60 mg/dl (pentru orice categorie de varsta)
  • colesterol total: intre 125 mg/dl si 200 mg/dl (la femei si barbati cu varsta de cel putin 20 de ani) si mai mic de 170 mg/dl (la persoanele cu varsta de 19 ani sau mai putin)
  • LDL: mai mic de 100 mg/dl (la femei si barbati cu varsta de cel putin 20 de ani) si mai mic de 110 mg/dl (la persoanele cu varsta de 19 ani sau mai putin)

La fel se intampla si in cazul triglicerildelor. Ele sunt grasimi (lipide) care se deplaseaza in sange si care pot fi stocate in tesuturile din organism.

Nivel de trigliceride:

  • Normal: <150 mg/dL
  • Borderline crescut: mg/dL
  • Valoare crescuta: 200-499 mg/dL
  • Valoare foarte crescuta: >500 mg/dL

Valorile trigliceridelor si ale colesterolului pot fi influentate de: factorii genetici, stilul de viata, stres, o dieta bogata in grasimi saturate (citeste AICI care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate), sedentarism, consumul excesiv de alcool, diabet, afectiuni ale ficatului sau rinichilor, varsta, obezitatea, hipotiroidismul.

Dieta indicata pentru reducerea colesterolului si a trigliceridelor trebuie sa contina: antioxidanti, grasimi sanatoase, multe fibre, probiotice, acizi grasi Omega 3, flavonoizi. Dar haide sa vedem exact despre ce este vorba, pe categorii de alimente.

Colesterolul si trigliceridele: ALIMENTE PERSMISE (RECOMANDATE)

  1. Fructe (minim 1-2 fructe pe zi) – orice fructe, dar in special fructele rosii, deoarece sunt bogate in antioxidanti: fructe de padure, mere rosii, dar si pere, struguri, capsuni, coacaze, afine, caise, prune, kiwi
  2. Citrice – lamai galbene sau verzi, grapefruit, pomelo, portocale etc.
  3. Legume – sparanghel, dovlecel, zucchini, vinete, fenicul, broccoli, legume cu frunze verzi, ardei gras, morcov, ceapa, cartofi albi, rosii sau dulci (copti sau facuti piure cu unt si lapte vegane), castravete
  4. Verdeturi – patrunjel, varza kale, spanac proaspat, varza de Bruxelles, mix de verdeturi pentru salata
  5. Carne – carne de curcan, de pui (fara piele), peste gras (somon, hering, merluciu, macrou, ton, sardine), fructe de mare (EXCEPTIE CREVETII) – carnea sa fie gatita pe gratar sau in cuptor (fara ulei)
  6. Nuci si seminte (maxim 5 nuci pe zi deoarece sunt bogate caloric) – migdale, caju, nuci braziliene, fistic nesarat, seminte de dovleac, seminte de chia (se poate face budinca cu ele), seminte de in (nu se consuma intregi, doar sfaramate)
  7. Superalimente bogate in antioxidanti – Goji, acai
  8. Leguminoase bogate in fibre – linte, naut, fasole neagra sau rosie (se pot face ciorbe, tocanite sau chiftelute fara ulei)
  9. Surse de fibre din cereale – ovaz (facut terci sau adaugat in smoothie), tarate de psyllium (se adauga 2-3 linguri de tarate si se lasa peste noapte in frigider intr-o ceasca cu apa. Apoi, din amestecul rezultat se consuma cate 1-2 lingurite in fiecare dimineata. Recomandat este sa se adauge in smoothie sau in terci), quinoa, orez salbatic rosu sau negru (fara orez alb!!)
  10. Ceaiceai verde, negru, ceai kombucha, matcha
  11. Probiotice – mancare fermentata: kimchi, muraturi, iaurturi vegane acre si slabe in grasimi sau suplimente alimentare cu probiotice ca ProbioLife, cu complex de germeni
  12. Paine (se recomanda un consum redus si renuntarea la painea din faina alba) – paine bogata in fibre si cereale
  13. Deserturi – curmale (se consuma ca atare sau pentru indulcit smoothie-urile), ciocolata neagra cu minim 85% cacao, budinca din chia
  14. Ulei – ulei de canola sau de masline extravirgin
  15. Condimente – scortisoara, turmeric, usturoi, ghimbir, piper negru, coriandru.

Colesterolul si trigliceridele: ALIMENTE INTERZISE

Colesterolul si trigliceridele
  1. Zaharul – sub toate formele lui (in cafea sau ceai, in diferite preparate, inclusiv in paine sau cereale – acorda o atentie deosebita etichetelor produselor pe care le achizitionezi din magazin)
  2. Carnea rosie – fara porc, vita sau rata
  3. Unt si preparatele care contin unt
  4. Patiserie
  5. Alcool
  6. Sucuri carbogazoase
  7. Pastele
  8. Cafeaua
  9. Granola cumparata
  10. Mezeluri
  11. Lactate (branza, sana, iaurt)
  12. Creveti
  13. Produsele pe baza de faina alba (paine, patiserie etc)
  14. Organe (ca ficatul)
  15. Alimente semipreparate
  16. Oua
  17. Suc de fructe cumparat din magazin (daca iti faci suc de fructe acasa, in ziua aceea nu mai mananci cele 2 fructe recomandate)
  18. Fructe confiate

RECOMANDARI:

  1. Minim 15 minute de sport pe zi; ideal 30 de minute (acasa sau la sala. Noi iti recomandam sa incerci platforma Healthy Club+)
  2. NU TE MAI STRESA (citeste AICI cateva modalitati prin care poti ameliora sau chiar elimina stresul)
  3. Un smoothie bogat in fibre pe zi (descopera produsul nostru Smoothie Vegan Detox cu inulina si tarate de psyllium, care ajuta la reducerea colesterolului din sange)
  4. Suplimente alimentare: acai, supliment cu patrunjel sau usturoi
  5. Adauga ghimbir proaspat in orice poti (smoothie, apa, mancare gatita)

Life Impulse® Acai – Antioxidant si reglator metabolic este un complex nutritiv ideal de minerale, vitamine, antioxidanti, fitonutrienti si bioflavonoide.

Este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce sistemului nervos, cardiovascular, circulator sau persoanelor cu diabet zaharat. Acest fruct ajuta la echilibrarea metabolismului prin arderea rapida a grasimilor, reducerea colesterolului „rau” din sange sau corp si reglarea glicemiei. 

Omega 3 cu ulei de peste – protector cardiovascular, are in compozitie cei mai importanti acizi omega 3: E.P.A. (Eicosapentaenoic) si D.H.A. (Docosahexaenoic).

Poate avea efecte benefice in cazul unor probleme cardiace si in controlul tensiunii arteriale, cu un rol important in dezvoltarea structurii si functiilor creierului si a inimii. Acizii grasi esentiali diminueaza aparitia problemelor cardiovasculare, ajutand la mentinerea functionalitatii aparatului circulator.

Garlic and Parsley – scade tensiunea si colesterolul, valorifica proprietatile usturoiului si ale patrunjelului. Aceste plante sunt cunoscute pentru efectele lor benefice in scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului. Complexul de ingrediente poate dezintegra depozitele de colesterol de pe peretii vasculari.

Descopera AICI toate suplimentele noastre alimentare care sprijina sanatatea sistemului cardiovascular.

Tu cum ai grija de inima ta?

Articol scris de

Adriana Petrescu, Junior Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *