Category Sănătate

Daca iti doresti sa duci o viata cat mai sanatoasa, trebuie sa cunosti regulile de nutritie care te vor ajuta sa mananci cat mai echilibrat si nutritiv. Ai tot auzit sa eviti grasimi, insa stii care este diferenta dintre grasimile sanatoase si cele nesanatoase? Ce rol au ele in organism? In ce cantitati trebuie consumate? Afla raspunsul la toate aceste intrebari si nu numai in articolul urmator.

Despre grasimi, de ce trebuie sa le consumam (sau evitam)

Grasimile (lipidele) sunt esentiale pentru organism, asa ca nu trebuie sa te feresti de toate tipurile de grasimi daca doresti sa slabesti, sa iti mentii silueta sau sa ai un nivel normal al colesterolului, ci doar sa consumi grasimi sanatoase si o cantitate foarte mica (sau egala cu zero) de grasimi nesanatoase.

Grasimile au un rol important in procesul de digestie, de absorbtie a nutrientilor din alimente in sange, mai ales in cazul vitaminelor A, D, E si K, care sunt liposolubile, adica solubile in grasimi. In plus, grasimile furnizeaza organismului energie; se recomanda ca 25% din ratia zilnica energetica sa provina din lipide.

Ce sunt grasimile sanatoase (nesaturate)

Sunt de doua feluri: mononesaturate si polinesaturate. Contrar miturilor din jurul grasimilor, ele reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare deoarece regleaza nivelul de colesterol si de trigliceride din sange si contribuie la buna functionare a organismului, in timp ce ofera o nutritie bogata celulelor.

Grasimi mononesaturate: ulei de avocado, ulei de masline, ulei de susan, migdale, nuci romanesti, nuci de macadamia, caju, nuci pecan, alune de padure, masline, avocado.

Grasimi polinesaturate: seminte de in, ulei de in, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, tofu, peste gras (hering, somon, macrou), ulei de peste, lapte de soia, nuci.

Ce sunt grasimile nesanatoase (saturate si trans)

Spre deosebire de grasimile sanatoase, cele saturate si trans maresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare; cresc nivelul de colesterol rau din sange, favorizeaza depunerea de grasimi pe artere si aparitia kilogramelor in plus.

Grasimi saturate: carne, lactate, oua, grasimi vegetale (ulei de palmier, unt); trebuie consumate cu moderatie.

Grasimi trans (artificiale): sunt cele mai periculoase pentru organism; se obtin prin hidrogenare, un proces chimic ce transforma grasimea de origine vegetala din stare lichida intr-una solida. Un exemplu este margarina. Evita produsele care pot avea la baza grasimi trans (mancarea tip fast-food, chipsurile, produsele de patiserie, cartofii prajiti).

Evita complet consumul de grasimi trans, care nu numai ca maresc nivelul de colesterol rau, insa il si micsoreaza pe cel bun. Citeste cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi. Din anul 2006, producatorii sunt obligati prin lege sa specifice existenta grasimilor trans pe eticheta produsului.

Asadar, nu elimina grasimile din dieta, alege-le pe cele sanatoase, consuma cu moderatie grasimile saturate si elimina complet consumul celor trans!

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *