Caderea parului vara: explicatii si remedii

Caderea parului vara este extrem de obisnuita. Soarele, valurile si vremea calda fac din lunile de vara o perioada fericita. Insa multi dintre noi vor descoperi ca vara, caderea parului este excesiva si poate deveni frustranta.

Caderea parului vara este observata atat la barbati, cat si la femei si este cauzata de un mix de factori interni si externi. Un studiu recent a demonstrat ca luna de varf in care se inregistreaza cea mai mare cadere a parului este august. De asemenea, studiul a constatat ca momentul de varf pentru cresterea parului are loc la inceputul primaverii.

Este normal sa pierdeti in jur de 50 pana la 100 de fire de par pe zi. Cu toate acestea, atunci cand organismul pierde o cantitate excesiva, aceasta afectiune se numeste efluviu telogen.

Caderea parului poate varia mult de la o persoana la alta si se imparte in trei mari categorii: 

  • caderea ocazionala a parului (efluviu telogen acut si efluviu anagen)
  • caderea cronica a parului (efluviu telogen cronic, alopecia androgenetic)
  • alopecia indusa de varsta.

Cateva statistici despre caderea parului:

  • Pana la varsta de 50 de ani, 85% dintre barbati vor avea parul subtiat
  • Aproximativ 50% din femei încep sa isi piarda parul pana la varsta de 50 de ani
  • Firul de par are o durata medie de viata de 2-6 ani .

Ce cauzeaza caderea parului in exces vara?

Caderea parului vara

Vara, caderea parului este cauzata de: temperaturile ridicate, apa sarata din mare, apa cu clor din piscine si expunerea excesiva sau fara protectie adecvata la soare (palarie, produse hidratante etc.)

Foliculii de par care supravietuiesc tot anul nu mai sunt necesari ca scut impotriva soarelui, asa ca pur si simplu acestia cad. De aceea, s-ar putea sa observi ca parul tau cade mai mult decat te astepti. Nu exista niciun motiv de panica. Daca suferi de caderea sezoniera a parului, exista modalitati de a inversa daunele.

RETINE! Daca nu ai grija de parul tau in sezonul estival, acesta poate deveni fragil, uscat si predispus la deteriorare dupa ce trece vara.

1. Efectul hormonilor asupra parului in timpul verii

Un factor major care impacteaza aspectul parului tau este testosteronul, ale carui niveluri sunt de obicei mai ridicate primavara si toamna.

Desi testosteronul este adesea considerat un hormon masculin, este prezent atat la barbati, cat si la femei si poate provoca caderea parului in timpul verii. Poate fi usor confundat cu alte tipuri de caderea parului, cum ar fi alopecia sau efluviul telogen.

2. Razele UV (UVA, UVB si UVC)

Avem tendinta de a sta in soarele fierbinte de vara fara o protectie adecvata. Aceasta este principala cauza a caderii parului vara. Razele UV deterioreaza parul, pe care il fac tern, uscat si decolorat. De asemenea, parul uscat este casant, asa ca se rupe usor. Pentru a preveni acest lucru, va puteti proteja parul cu o palarie sau un protector termic.

3. Clorul din piscine

Apa din piscine este adesea tratata cu substante chimice, care iti pot deteriora parul. Clorul contine proprietati chimice ce usuca firul de par si elibereaza sebum, facandu-l tern, fragil si aspru la atingere. Pentru a preveni acest lucru, noi iti recomandam sa porti mereu o casca de protectie atunci cand inoti in piscina.

4. Matreata

Este cunoscut faptul ca vremea calda agraveaza matreata si provoaca o mancarime a scalpului mai intensa. Temperaturile mai ridicate sunt ideale pentru microbii care provoaca dezvoltarea matretii. Daca este lasata netratata, matreata poate provoca mancarime si inflamatie, provocand caderea temporara a parului.

Pentru a evita acest lucru, este esential sa folositi sampon antimatreata vara. Iti recomandam Sampon antimatreata, cu extract de plante BIO, Life Care®. Este eficent impotriva matretii, iar datorita plantelor din compozitie are un efect calmant si relaxant. Ingrijeste, curata, degreseaza, hraneste si tonifica pielea capului.

5. Periajul pe parul umed

Vara, parul nostru intra in contact cu apa mai mult decat de obicei, pentru ca suntem in piscina sau mergem des la mare sau facem dus mai des. Daca parul este ud, nu trebuie sa-l prinzi sau sa il periezi.

Cel mai bine este sa iti misti degetele prin par pentru a descurca firele. De asemenea, investeste in sampoane, balsamuri si masti de par calitative, care sunt formulate cu ingrediente active care intaresc radacinile si reduc caderea parului.

6. Aerul conditionat

Aparatele de aer conditionat indeparteaza umezeala din par si il usuca, facandu-l sa se rupa. Pentru a evita acest lucru, poti incerca sa folosesti un balsam hidratant, care contine multe uleiuri sau sa aplici pe par o masca de par hidratanta.

Cum sa previi caderea parului vara:

Protejeaza-ti parul cand petreci timp afara

O solutie simpla impotriva caderii parului vara este sa blochezi razele solare care ataca direct firul de par. Acopera-ti parul de fiecare data cand iesi la soare. Introdu in garderoba ta de vara cateva palarii cu borul larg si esarfe, iar parul tau iti va multumi.

Verifica-ti nivelul de hidratare

Stiai ca apa reprezinta aproape 25% din greutatea unei singure suvite de par? Vara, corpul nostru are mai multe sanse sa se deshidrateze daca nu ai o hidratare adecvata.

Deshidratarea duce la caderea parului. Apa este un ingredient cheie care mentine fluxul de nutrienti catre scalp, care contribuie la cresterea parului si elimina problemele precum matreata. Daca te hidratezi corespunzator, foliculii de par raman umezi, iar textura parului se imbunatateste.

Evita instrumentele de stilizare termica

Evita pe cat posibil instrumentele pentru coafare termica in timpul verii. Ne referim la uscatoarele de par si aparatele de indreptat parul sau pentru crearea buclelor. Ele vor dauna parului, deoarece parul este deja uscat din cauza temperaturilor si a umiditatii ridicate din aer.

Citeste si acest articol: TOP vitamine pentru un par sanatos.

Iti recomandam:

Ser pentru stimularea cresterii parului, cu cofeina si plante BIO, Life Care®

Dezvoltat special pentru a reduce pierderea ereditara, temporara sau hormonala a parului si pentru a promova cresterea sanatoasa a parului.

Cofeina, ingredientul de baza, alaturi de urzica BIO si menta BIO, stimuleaza circulatia sanguina de la nivelul scalpului, protejeaza radacina, reface structura firului de par, ofera energia necesara cresterii sanatoase.

Pentru toate tipurile de par.

Sampon impotriva caderii parului, cu cofeina si plante BIO, Life Care®

Intareste radacina firului de par si combate matreata. Continutul bogat in cofeina revitalizeaza scalpul si protejeaza impotriva fatorilor externi.

Samponul contine urzica BIO si menta BIO care impiedica aparitia matretii, lupta impotriva caderii parului, stimuleaza cresterea densitatii si grosimii firului de par.

Pentru toate tipurile de par. Fara parabeni. Fara coloranti. Fara uleiuri minerale. Efect dublu: impiedica aparitia matretii si opreste caderea parului.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *