Urinarile frecvente la femei sunt extrem de neplacute. Pot veni insotite de senzatia de vezica plina tot timpul, senzatie de arsura la urinare, incapacitatea de a goli complet vezica si multe altele. Nu trebuie ignorate, de aceea trebuie gasita cauza aparitiei lor, nu doar tratate simptomele.
Cand ne pune probleme urinarea
Urinarea frecventa poate fi cauzata de boli care afecteaza tractul urinar la orice nivel. Tractul urinar include rinichii, tuburile care leaga rinichii de vezica urinara (uretere), vezica urinara si canalul prin care urina curge din vezica in afara corpului (uretra).
Cu toate acestea, urinarea frecventa poate indica si o problema de baza. Unele dintre acestea pot include: infectii urinare, pietre la rinichi, chiar si stres sau anxietate.
Urinarea frecventa si sanatatea ta
Urinarea de pana la 7 ori in 24 de ore este considerata normala, majoritatea oamenilor urinand de aproximativ sase pana la sapte ori. Dar nu este iesit din comun sa urinezi mai mult sau mai putin intr-o zi. Frecventa urinara depinde de multi factori, cum ar fi:
- varsta
- sex
- cate de multe lichide bei intr-o zi
- afectiuni medicale, cum ar fi diabetul sau o infectie a tractului urinar (ITU)
- utilizarea anumitor medicamente (diuretice)
- dimensiunea vezicii urinare.
Alte cauze sau factori inruditi pot include:
- uretrita (inflamatie a uretrei)
- sarcina
- cistita interstitiala (inflamatie a peretelui vezicii urinare)
- pietre ale tractului urinar
- infectii cu transmitere sexuala (ITS)
1. Infectia tractului urinar (ITU)
O ITU este o afectiune comuna. Oricine poate dezvolta ITU, desi acestea sunt mai frecvente la femei, deoarece uretra este mai scurta decat la barbati. O ITU te poate face sa simti o nevoie urgenta de a urina, chiar daca ti-ai golit recent vezica urinara.
In timpul unei infectii, s-ar putea sa urinezi mai des, dar in cantitati mai mici. De asemenea, probabil vei simti o senzatie de arsura atunci cand eliberezi urina.
Exista multe cauze posibile pentru o ITU, asa ca cel mai bine este sa consulti un medic daca banuiesti o infectie a tractului urinar.
2. Sarcina
O sarcina, dar si perioada post-partum, pot creste frecventa urinara. In timpul sarcinii, o persoana urineaza mai des din cauza modificarilor hormonale si a presiunii vezicii urinare de la fatul aflat in crestere.
Dupa nastere, poti continua sa ai un flux urinar crescut timp de cateva saptamani. Acest lucru este cauzat de fluidele suplimentare pe care le-ai primit in timpul travaliului.
3. Pietre la rinichi
Statisticile arata ca 25% dintre romani sufera de litiaza renala (pietre la rinichi). Ele pot provoca dureri extreme de-a lungul coastei si spatelui, care pot radia catre abdomen sau inghinal. Alte simptome includ:
- urinare frecventa
- durere in timpul urinarii
- urgenta urinara (incontinenta urinara)
- sange in urina
- urina tulbure
- febra si frisoane
4. Stres si anxietate
Urinarea frecventa poate fi uneori un raspuns la sentimentele de ingrijorare sau nervozitate. Nu este clar de ce, dar poate implica reactia naturala a corpului la stres.
Daca te confrunti cu anxietate acasa, la locul de munca sau in viata sociala, gasirea unor modalitati de a gestiona eficient stresul poate ajuta la scaderea frecventei urinare. Descopera produsele noastre antistres AICI.
5. Subtierea/ slabirea muschilor pelvieni
Muschii pelvieni sustin multe dintre organele sistemului urinar, inclusiv vezica. Daca acesti muschi slabesc, organele se pot deplasa si pot duce la o urinare mai frecventa.
Nasterea vaginala este o modalitate prin care muschii podelei pelvine se pot incorda si pot incepe sa-si piarda puterea. Imbatranirea poate duce, de asemenea, la slabirea muschilor podelei pelvine.
6. Scaderea nivelului de estrogen
Hormonul estrogen joaca un rol important in sustinerea vezicii urinare. Daca nivelul de estrogen este scazut (ca in timpul menopauzei), este posibil sa te confrunti cu urinarile frecvente, deoarece vezica urinara se simte plina. Nivelurile reduse de estrogen pot determina si cresterea frecventei urinarilor nocturne.
Cand sa contactati un medic
Daca urinarea frecventa afecteaza calitatea vietii unei persoane, atunci este momentul sa contacteze un medic.
Persoanele cu urinare frecventa ar putea prezenta alte simptome care ar putea necesita atentie suplimentara. Acestea includ:
- durere sau disconfort in timpul urinarii
- sange in urina
- pierderea controlului vezicii urinare sau incontinenta urinara
- o crestere a urgentei urinare
- dificultate la urinare in ciuda nevoii
- durere in abdomenul inferior
- sete crescuta
- febra
- greata, varsaturi sau ambele
- scurgeri vaginale.
Remedii pentru urinarile frecvente
Exista mai multe remedii pe care le puteti incerca impotriva urinarii frecvente. Un medic va poate sugera urmatoarele pentru a va imbunatati simptomele:
- Evita consumul de lichide inainte de culcare
- Reducerea consumului de alcool, cofeina, indulcitori artificiali si alimente sau bauturi acide
- Exercitii pentru podeaua pelvina (cum ar fi Kegels)
- Incercarea de tehnici de reantrenare a vezicii urinare.
Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a trata o afectiune de baza sau pentru a aborda in mod specific o vezica hiperactiva.
Suplimente alimentare pentru sanatatea tractului urinar si urinarile frecvente
UroBlock Complex – functionare optima a aparatului urinar
Are la baza o formula speciala ce combina ingrediente precum D-Manoza, merisoare si Vitamina C, cunoscute pentru efectele lor de preventie si inlaturarea infectiilor urinare.
Acest supliment alimentar contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar si imbunatateste activitatea vezicii urinare. Poate fi administrat chiar si persoanelor cu diabet, deoarece nu creste glicemia.
D-manoza reprezinta noua descoperire a specialistilor, care ajuta la tratarea si preventia totala de infectii urinare atat la barbati, cat si la femei. Se absoarbe in proportie de 90% la nivelul intestinului subtire, unde ajuta la blocarea dezvoltarii bacteriilor in tractul urinar. In plus, D-manoza ajuta la inhibarea aderarii bacteriei E Coli.
Renalo Complex, cu seminte BIO de dovleac – sustine sistemul urinar
Este o alternativa naturala de sustinere a sanatatii intregului sistem urinar. Protejeaza inclusiv rinichii si prostata.
Compozitia special gandita, cu ingrediente de baza precum semintele de dovleac BIO si extractul de merisor BIO, poate ajuta la prevenirea infectiilor.
Reduce aderenta bacteriilor pe peretii tractului urinar.
Semintele de dovleac sunt energizante, vermifuge, laxative si antianemice. O astfel de cura amelioreaza afectiunile prostatei. Combate insomniile si simptomele cauzate de carenta de fier.
Iti recomandam sa citesti si urmatoarele articole de blog:
Vitamina C si D-Manoza impotriva infectiilor urinare
Beneficiile minune ale merisoarelor, pe langa tratarea infectiilor urinare
Sanatatea rinichilor: sfaturi, tipsuri si suplimente naturale
Tu te confrunti cu urinarile frecvente?
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing Specialist