Cum „joaca” durerea de cap?

O zi buna este una in care ii ai alaturi pe cei dragi, in care savurezi din plin o experienta placuta, in care te simti recunoscator pentru acest dar minunat numit „viata” si in care sanatatea este de partea ta. Intr-o zi buna, durerea de cap nu face parte din scenariu. Ti s-a intamplat vreodata ca o durere de cap aparuta din senin sa te scoata din ritm, dorindu-ti, mai degraba sa pui „pauza” pana ce aceasta dispare, iar lucrurile revin la normal?

durere-cap_271867040Sigur, odata ce durerea s-a instalat, ai la dispozitie o serie de metode pentru a scapa de ea. Insa ar fi mult mai bine daca ai putea sa o eviti, nu-i asa? Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela spunea ca este bine sa „iti cunosti dusmanul si sa afli care este sportul lui preferat” pentru a putea gasi cea mai buna solutie. Asadar, sa ne imaginam ca durerea de cap este „dusmanul”.:)  Unul nevazut, care se simte cel mai bine atunci cand te ia prin surprindere. Sa ne dam cativa pasi inapoi si sa analizam cum „joaca” durerea de cap. Care este terenul sau: care sunt cele mai frecvente cauze?

Somnul insuficient. Stii acele personaje de film care au puteri cu totul iesite din comun, adevarati eroi care salveaza pana si cele mai dificile situatii? Ei, bine, fara sa exageram catusi de putin, putem spune ca somnul este „super-puterea” organismului nostru. El contribuie semnificativ la refacerea organismului, asa cum se spune, „peste noapte”. Durerea de cap semnaleaza o stare interna de panica a organismului. Aceasta stare interna de panica se instaleaza inclusiv atunci cand nu te odihnesti suficient sau atunci cand nu reusesti sa dormi bine. Asadar, rezista tentatiei de a sacrifica in mod constant ore de somn pretioase si acorda o atentie sporita saltelei si pernelor pe care le folosesti.

O alimentatie haotica. Sunt zile in care ai atat de multe lucruri de facut, incat abia reusesti sa „ciugulesti” cate ceva. Din pacate, asta este unul dintre cele mai daunatoare obiceiuri pentru sanatate. Chiar daca nu iti dai seama, organismul este infometat, iar una dintre reactiile imediate este scaderea glicemiei si…ai ghicit, aparitia durerii de cap. Asadar, inapoi la planul A: trei mese principale, plus doua gustari (sanatoase!), in fiecare zi.

O postura incorecta la birou. Tu ce pozitie ai atunci cand stai pe scaunul de la birou? Spatele drept, umerii usor inapoi, privirea inainte, bratele sprijinite la 90 de grade pe birou – poate fi descrisa asa? Orice alta postura duce la incordare si tensiune la nivelul coloanei, al gatului si al umerilor si, intr-un final, la aparitia durerii de cap.

Stresul. Vei spune ca este imposibil sa eviti complet stresul si momentele tensionate, atat acasa, cat si la locul de munca. Si este adevarat. Insa, pentru a preveni instalarea unei stari cronice de stres, este vital sa dai importanta cuvenita timpului personal si, din cand in cand, sa uiti complet de griji si sa te bucuri din plin de compania celor dragi sau de pasiunile tale – aceasta este cea mai accesibila si placuta terapie. In plus, poti apela si la „asul din maneca”: Life Impulse® Valeriana BIO, un supliment alimentar BIO, cu efect relaxant si antidepresiv, care te ajuta sa iti regasesti mai usor calmul si starea de bine, chiar si in situatiile cele mai stresante.

Durerea de cap apare si atunci cand:

  • Privesti pentru prea mult timp, fara pauza, in calculator/laptop
  • Petreci foarte mult timp in soare sau in camere foarte puternic luminate (lumina artificiala)
  • Stai intr-un mediu cu foarte mult zgomot
  • Nu faci deloc miscare sau, din contra, depui efort fizic excesiv, neadaptat conditiei tale fizice curente

In concluzie, trebuie sa remarcam ca durerea de cap nu este un jucator care triseaza. Din contra, ea actioneaza cu foarte mult fairplay si, in cele mai multe cazuri, apare atunci cand stilul tau de viata ii permite acest lucru. Asadar, tine de tine sa iti creezi o linie de aparare de netrecut!

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *