1 aprilie este ocazia perfecta daca ai nevoie de o scuza ca sa faci o farsa celor dragi. Ziua Pacalelilor este sarbatorita in intreaga lume de sute de ani. In Romania, oamenii au inceput sa pacaleasca si sa se lase pacaliti incepand cu secolul al XIX-lea. Se spune ca daca nu faci cuiva o farsa de 1 aprilie, vei fi pacalit tot restul anului. Afla care sunt traditiie si superstitiile de Ziua Pacalelii, pacaleste sau lasa-te pacalit cu zambetul pe buze.
Cum se sarbatoreste 1 aprilie in lume
Ziua Pacalelilor are originea in Franta. In 1582, atunci cand regele Carol al IX-lea a adoptat calendarul Gregorian, prima zi a anului a devenit 1 ianuarie, nu 1 aprilie ca pana atunci. Schimbarea nu a fost adoptata rapid si mai existau oameni care sarbatoreau Anul Nou in aprilie. Ei erau denumiti „pacaliti de 1 aprilie”.
Francezii obisnuiesc sa lipeasca un peste din hartie pe spatele prietenilor ca farsa. Atunci cand farsa este descoperita, trebuie sa strige: „Poisson d`Avril”, adica „Pestele de aprilie”.
Englezii sarbatoresc „April Fools Day” din secolul al XVIII-lea, inaintea germanilor care au importat sarbatoarea cu un secol inainte. In Scotia, 1 aprilie se numeste Ziua Cucului, datorita pasarii care vesteste inceputul primaverii.
Japonezii sarbatoresc Ziua Papusilor, in care le ofera in dar copiilor cate o papusa. Cele mai cunoscute farse la americani sunt inlocuirea zaharului cu sare sau legarea siretelor la incaltaminte.
Traditii si superstitii
Daca vrei sa nu ai ghinion tot restul anului, atunci trebuie sa faci farsa inainte de pranz. La fel, se spune ca iti vei alunga norocul daca esti pacalit si te superi. Copiii nascuti in 1 aprilie vor fi norocosi in afaceri. In Elvetia, in regiunea Tirol, oamenii ingroapa un manunchi de paie pentru ca recolta urmatoare sa fie bogata.
Care a fost cea mai buna pacaleala de 1 aprilie pe care ai facut-o?