Odata cu inceperea noului an, cu totii ne propunem sa fim mai buni, sa realizam mai multe si sa ne bucuram mai mult de viata. De cele mai multe ori, rezolutiile noastre raman simple ganduri ce nu devin realitate. Unde gresim? Daca vrei sa reusesti ceea ce iti propui, respecta pasii de mai jos.
Trebuie sa ai asteptari realiste
Daca iti propui sa devii milionar peste noapte, poti taia visul de pe lista. Propune-ti schimbari realizabile, cum ar fi: sa petreci mai mult timp alaturi de familie si prieteni, sa te dezvolti personal, sa iti eficientizezi timpul petrecut la munca, sa iti schimbi job-ul (daca cel actual nu te multumeste), sa iti acorzi tie mai mult timp sau sa mergi mai des in vacante.
Daca iti setezi obiective nerealiste, vei ajunge sa fii stresat si frustrat pentru ca nu le poti implini. Gandeste-te ce ai vrea sa imbunatatesti in viata ta si porneste cu pasi mici. Pentru asta, cel mai bine este sa iti faci un plan.
Creeaza-ti un plan
Care sunt scopurile si obiectivele tale pentru anul urmator? Nu uita, scopul este schimbarea principala pe care o doresti in viata ta, iar obiectivele sunt pasii care te ajuta sa il implinesti. Sa luam un exemplu concret. Daca doresti sa devii antreprenor, solutia nu este sa demisionezi azi si sa pornesti la drum fara un plan. Daca vrei sa ai succes, trebuie sa:
- ai o idee originala de afacere
- cercetezi piata, publicul si concurenta
- iti creezi un plan de afacere
- investesti in tine (cursuri de antreprenoriat, de public speaking, de negociere etc.)
- ai un capital de investit
- cunosti domeniul in care vrei sa te lansezi
- dai dovada de ambitie, perseverenta si curaj
La fel ca in domeniul antreprenoriatului, si in celelalte trebuie sa pornesti la drum cu un plan. Te ajuta sa iti organizezi mai bine gandurile si sa iti eficientizezi actiunile. Scrie pe o foaie pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa indeplinesti un obiectiv. Daca vrei sa petreci mai mult timp cu familia, fa o lista cu lucrurile pe care le faci intr-o saptamana obisnuita.
Acorda mai putin timp celor mai putin importante, nu pierde vremea in trafic, lucreaza eficient la munca si nu iti lua din sarcini acasa, trezeste-te dimineata, nu te implica in proiecte in care nu iti doresti sa te afli, invata sa spui NU celor din jur si vei avea mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi.
Investeste in dezvoltarea ta personala si profesionala
Omul trebuie sa invete ceva nou in mod constant, altfel nu poate evolua. O rezolutie viitoare poate fi participarea la cursuri de dezvoltare personala si profesionala. Gandeste-te la ce trebuie sa lucrezi – poate e teama de a vorbi in public, firea ta introvertita sau dependenta de munca. Fa-ti o lista cu ce vrei sa imbunatatesti la tine si gaseste metode realizabile prin care o poti face.
Participa la conferinte, cursuri, citeste mai mult, intalneste-te cu persoane care te influenteaza in bine, ia atitudine si schimba-ti viata in bine. Practica un hobby, ia lectii de dans, fa mai mult sport, acorda-ti mai mult timp tie.
Lupta pentru ceea ce iti doresti
Ti-ai propus un obiectiv realizabil, dar nu reusesti sa il atingi? Nu renunta, marea majoritate a oamenilor se impiedica de obstacole in drumul spre implinirea profesionala sau personala. Tot ce trebuie sa faci e sa crezi in tine si in visurile tale. Daca ai incercat o metoda si ai dat gres, gandeste-te la alte modalitati prin care poti atinge succesul si mai incearca o data.
Iesi din zona de confort
Daca nu iesi din zona de confort, nu vei putea sa faci nimic din ceea ce ti-ai propus. Numai cei care isi depasesc limitele si isi recunosc calitatile si defectele pot obtine viata pe care si-o doresc. De cele mai multe ori, atunci cand faci ceva la care ai fost reticent pentru prima oara, descoperi ca iti face placere.
Iti e frica de inaltimi? Fa o plimbare cu balonul sau zboara cu parapanta. Nu iti place sa canti? Mergi la karaoke cu prietenii. Iti doresti sa skiezi, dar crezi ca e prea tarziu sa inveti? Nu e adevarat. Esti blocat la jobul actual? Nu iti fie teama sa il schimbi.
Nu e vorba sa faci lucruri care nu iti plac, ci sa descoperi daca parerile tale sunt reale sau nu. Daca iesi din zona de confort, experimentezi lucruri noi, cunosti oameni noi si te vei distra, chiar daca acum nu esti de aceeasi parere.
Autoevalueaza-te
Autoevaluarea este un proces prin care trebuie sa trecem cu totii. Gandeste-te:
- ce iti doresti cu adevarat?
- ce faci ca sa obtin ceea ce iti doresti?
- cate reusite ai si cate esecuri?
- cu ce ai gresit?
- care este planul tau pe viitor?
- ce poti face in viitor ca sa ajungi unde iti doresti?
Daca nu iti evaluezi dorintele, reusitele si esecurile, nu vei putea sa iti indeplinesti rezolutiile. Faptul ca te autoevaluezi inseamna ca iti doresti sa fii un om mai bun si mai implinit si ca faci totul ca sa reusesti.
Care sunt rezolutiile tale in anul 2018?
Ce faci ca sa le implinesti?
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager