In zilele noastre, stresul se numara printre cei mai puternici inamici ai sanatatii. Din pacate, este din ce in ce mai prezent in viata fiecaruia si poate castiga usor controlul daca nu invatam cum sa il combatem. Pentru persoanele care sufera de diabet, stresul trebuie evitat deoarece le poate creste nivelul de zahar din sange. Incapacitatea de a-si controla nivelul de glucoza din sange poate duce la complicatii la rinichi, probleme cardiace, si chiar orbire.
Cum influenteaza stresul persoanele diabetice
Atunci cand vorbim de diabet de tip II, stresul poate duce la cresterea semnificativa a nivelului de glucoza din sange. La persoanele care sufera de diabet de tip I, poate creste sau chiar scadea nivelul de glucoza. Primul pas in combatere stresului este sa identifici cauzele care il provoaca, apoi sa incerci sa le rezolvi.
Locul de munca iti provoaca stres? Nu petreci destul timp cu familia? Sau ai prea multe activitati si nu ai timp liber pentru tine? Stii ca esti stresat atunci cand incepi sa ai probleme de concentrare sau memorare, esti irascibil fara motiv, suferi de tulburari de somn, incepi sa eviti socializarea si iesirile in public.
Stresul se mai manifesta si prin dureri de cap sau migrene, dureri musculare oboseala continua, insomnii, schimbari bruste de comportament, anxietate, neliniste, atacuri de panica, stari depresive si lipsa motivatiei chiar si pentru indeplinirea celor mai mici sarcini, ca prepararea unei mese sau mersul la cumparaturi.
In cazul persoanelor care sufera de diabet, stresul constant ii poate face sa devina indiferenti, sa nu mai acorde atentia necesara starii lor de sanatate, sa devina frustrati sau sa refuze tratamentul, sa nu isi mai verifice nivelul de glucoza in fiecare zi sau sa se refugieze in vicii ca fumatul, consumul de alcool ori sa inceapa sa urmeze o dieta bazata pe alimente tip junk-food.
Metode eficiente de combatere a stresului
Este important sa constientizezi efectele negative pe care le poate avea stresul pentru oricine, dar mai ales in cazul persoanelor care sufera de diabet. Daca te afli intr-un mediu stresant, ia-ti macar 10 minute de pauza si retrage-te intr-un loc linistit. Inspira adanc timp de cateva secunde, tine aerul in piept, apoi expira incet – asa iti vei incetini bataile inimii si iti vei regla respiratia.
O metoda eficienta prin care poti combate stresul este meditatia zilnica, alaturi de miscare fizica. Dintre toate, yoga te ajuta sa devii mai relaxat si sa gandesti pozitiv. Sunt recomandate si antrenamentele cardio, joggingul, plimbarile in aer liber, mersul pe bicicleta sau practicarea unui sport (inot, fotbal, baschet). Descopera mai multe modalitati de combatere a stresului AICI.
Grupurile de suport te pot ajuta sa depasesti problemele legate de stres si diabet. Poti apela la un specialist terapeut care sa te indrume in lupta cu stresul. Incearca terapii de relaxare ca acupunctura sau masajul, mananca sanatos, hidrateaza-te suficient si gaseste-ti un hobby care sa te ajute sa depasesti perioadele stresante din viata ta.
Articol scris de,
Daniela Marc
Specialist Marketing