Postul intermitent: te ajuta sa traiesti mai mult?

Postul intermitent a castigat in ultima perioada o atentie semnificativa in randul persoanelor care duc un stil de viata sanatos. Printre motive se numara: rolul sau potential in pierderea in greutate, combaterea sau prevenirea unor afectiuni si speranta mai lunga de viata.

postul intermitent

Dar ce este postul intermitent si cum actioneaza mai exact?

Postul intermitent se bazeaza pe calcularea timpului in care mananci toate mesele dintr-o zi si cel in care nu bei decat apa.

Numeroase studii arata ca poate avea beneficii importante, atat pentru corp, cat si pentru psihic.

Cand nu mananci o perioada mai lunga de timp, in corpul tau au loc o serie de reactii:

  • se initiaza procese de regenerare celulara
  • nivelul insulinei scade
  • metabolismul se regleaza
  • nivelul de stres scade
  • se echilibreaza nivelul colesterolului
  • creste nivelul hormonilor la nivelul creierului, ceea ce duce la crearea de noi celule nervoase
  • are efecte antiimbatranire.

In plus, acest tip de alimentatie te ajuta sa consumi mai putine calorii, in timp ce stimuleaza metabolismul. Este un instrument foarte eficient de pierdere in greutate si pentru topirea tesutului adipos din jurul abdomenului.

Studiile la sobolani au aratat ca postul intermitent prelungeste durata de viata. In unele dintre aceste studii, efectele au fost destul de dramatice. Intr-unul, sobolanii care au postit in fiecare alta zi au trait cu 83% mai mult decat sobolanii care nu au postit.

Desi acest lucru nu s-a dovedit in cazul oamenilor, postul are destul de multi adepti datorita beneficiilor care te ajuta sa ai o viata mai sanatoasa si de ce nu, chiar mai lunga?

Tipuri si diferente

Exista multe tipuri de post intermitent, cum ar fi metodele 16/8 sau 5: 2. Hai sa discutam despre ele pe larg, ca sa intelegi pe ce principii se bazeaza.

tipuri de post intermitent

1. Metoda 16/8 – tine post 16 ore pe zi

Regulile sunt simple. Acest tip de post intermitent presupune ca timp de 16 ore pe zi sa nu ai niciun alt aport caloric in afara de apa. Ceea ce inseamna ca aportul caloric trebuie facut in restul de 8 ore ramase.

Spre exemplu, daca iei un mic dejun tarziu, la ora 10 dimineata, cina trebuie servita la ora 18. In fereastra de 8 ore, poti consuma ce alimente doresti, cat mai sanatoase si nutritive. Totusi, incearca sa te rezumi la maximum 3 mese principale.

Daca stilul de viata nu iti permite, poti mari timpul alocat mancatului cu maxim 2 ore, astfel incat sa tii post numai 14 ore pe zi. In timpul orelor de restrictii calorice, unii nutritionisti permit si consumul de cafea sau ceai neindulcite.

Acest lucru te ajuta mai ales in primele zile, in perioada de adaptare a organismului, pentru ca „pacalesti” stomacul, iar senzatia de foame se diminueaza.

2. Metoda 5:2 – scade aportul caloric 2 zile pe saptamana

Ce inseamna asta mai exact? 5 zile pe saptamana, la alegere, poti manca indiferent de ora, fara sa te mai gandesti la orele dintre mese. In restul de 2 zile, aportul caloric trebuie sa fie de numai 500 calorii (pentru femei) si 600 calorii (pentru barbati).

Este recomandat ca zilele de post sa nu fie consecutive. Spre exemplu, poti incepe intr-o zi de weekend, in care stai acasa, iar a doua zi de restrictie calorica sa fie in timpul saptamanii.

3. Mananca, opreste-te, mananca: postul negru timp de 24 de ore

Il poti tine o data, maximum de doua ori pe saptamana. In rest, poti manca normal. Spre exemplu, daca iei cina la ora 19:00, nu trebuie sa mai mananci nimic pana a doua zi la ora 19:00 (apa este permisa).

Este o metoda mai extrema si nu poate fi tinuta de oricine. Insa, este important sa cunosti toate tipurile de post intermitent ca sa alegi ce ti se potriveste mai bine.

Tu ce parere ai? Ai incerca sa tii post intermitent?

Articol scris de,
Daniela Marc – Specialist Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *