Viata sanatoasa – cum o obtii in 3 pasi simpli

Viata sanatoasa, care sa iti schimbe rutina in bine, sa iti dea mai multa energie si sa te faca sa te simti mai bine in propria piele? Se poate! Daca iti doresti cu adevarat, poti face schimbarea pe care ti-o doresti incepand chiar de azi.

Iti propunem 3 concepte simple care functioneaza numai impreuna: modul in care te hranesti, activitatea fizica pe care o ai si cantitatea de apa pe care o consumi zilnic. Nu mai putin importante sunt evitarea stresului, odihna suficienta si timpul pe care il acorzi propriei persoane.

viata sanatoasa

Nu te simti coplesita inainte sa incepi. In primul rand, trebuie sa iti setezi niste obiective: Ce aspect al vietii tale vrei sa imbunatatesti? Vrei sa ai o conditie fizica mai buna, sa iti reglezi tranzitul intestinal, sa ai mai multa pofta de viata?

Sau poate iti doresti sa fii mai putin stresata, sa te bucuri mai des de lucrurile marunte ori sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi tie (gatirea unei cine sanatoase si invitarea familiei la masa este o modalitate minunata prin care te poti deconecta).

Acum, ca ti-ai stabilit obiectivele, trebuie sa fii realista si sa perseverezi in atingerea lor. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa traiesti o viata sanatoasa!

1. Pentru o viata sanatoasa, fa exercitii de trei ori pe saptamana (cel putin)

Activitatea fizica regulata (de cel putin trei ori pe saptamana) te mentine sanatoasa si in forma. Este importanta pentru ca previne bolile de inima, accidentul vascular cerebral si pentru ca promoveaza sanatatea cardiovasculara generala.

Asociatia American Heart recomanda 150 de minute de exercitiu pe saptamana, care este egala cu aproximativ o ora de activitate, de cate trei ori pe saptamana.

Poti lua in considerare sa faci sport timp de 30 de minute cate cinci zile pe saptamana.

Poate fi destul de greu sa cobori din canapeaua ta confortabila si sa fii activa dupa o zi lunga, dar te poti motiva cu exercitii distractive, de intensitate mica spre medie, precum yoga, dans sau alergare.

Odata ce veti deveni activa in mod regulat, exercitiile fizice te vor face sa te simti mai energica. In plus, in timpul sportului, creierul tau elibereaza endorfine, care iti dau o stare de fericire.

2. Bea multa apa

Apa are numeroase avantaje pentru sanatate: furnizeaza organismului nutrienti si hidratare, participa in procesele de detoxifiere, absorbtie si digestie, nutritia celulara, echilibreaza nivelul acido-bazic ala organismului.

Mai mult, iti ofera energie, te ajuta sa te concentrezi mai usor, sa iti mentii rinichii sanatosi, dar si sa ai o piele elastica si hidratata. Nu uita sa bei 8 – 10 pahare de apa pe zi pentru a obtine toate beneficiile ei.

3. Mananca fructe si legume

Fructele si legumele sunt un cocktail de nutrienti precum vitamine, minerale, enzime si antioxidanti.

Antioxidantii au grija de sanatatea ochilor tai, intaresc sistemul imunitar si previn imbatranirea prematura a pielii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul de fructe si legume ca parte regulata a alimentatiei pentru a reduce riscul de aparitie a unor afectiuni ca bolile de inima, cele cronice sau degenerative.

Incearca sa mananci minim 5 portii de fructe si legume in fiecare zi.

Evalueaza-ti constant starea de spirit si bucura-te de o viata sanatoasa

Starea de spirit este o parte importanta a sanatatii mentale. Poate ai o dispozitie proasta, esti prea agomerata la locul de munca sau nu stii cum sa iti mai imparti timpul si responsabilitatile.

In acest caz, poti observa cate efecte negative iau nastere in interactiunile cu ceilalti si cat de tare te afecteaza in mod direct pe tine. Evalueaza cum te simti zilnic, astfel incat sa-ti ajustezi stilul de viata si alegerile in functie de starea ta de spirit.

Ce iti recomandam?

  • Implica-te in activitati sociale, distractive sau fa voluntariat
  • Fa exercitii in natura
  • Dormi 7-8 ore in fiecare seara
  • Petrece-ti timpul cu cei dragi
  • Cauta consiliere profesionala daca ai nevoie.

 Ce parere ai? Cand incepi schimbarea?

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *