Bronsita de sezon este comuna si foarte suparatoare. Ea apare atunci cand branhiile si a bronsiolele (canalele prin care circula aerul de la trahee la plaman), se inflameaza.
Cand aceste canale devin inflamate, se poate acumula mucus in exces. Aceasta afectiune se numeste bronsita si provoaca simptome care pot include tuse, dificultati de respiratie si febra.
Descopera cum o poti preveni, dar si cum o poti trata atunci cand apare
De ce apare bronsita de sezon?
Dezvoltandu-se adesea dintr-o raceala sau alta infectie respiratorie, bronsita acuta este foarte frecventa. Bronsita cronica, o afectiune mai grava, este o iritare sau o inflamatie constanta a captuselii canalelor bronsice, adesea din cauza fumatului.
Bronsita este cauzata cel mai frecvent de o infectie comuna a cailor respiratorii superioare, cum ar fi raceala comuna. Virusul strabate corpul si inflameaza branhiile si a bronsiolele, provocand bronsita acuta.
Bronsita cronica este cauzata mai frecvent de iritatia cauzata de fumatul activ sau pasiv si de alti factori de mediu, dar numarul persoanelor afectate de acest tip de bronsita este semnificativ mai mic.
De ce iarna sunt mai multe cazuri de bronsita?
S-a demonstrat ca temperaturile scazute nu fac ca oamenii sa se imbolnaveasca, pur si simplu. Atunci, de ce sunt intotdeauna mai multe cazuri de bronsita in timpul iernii? Raspunsul este unul simplu: deoarece bronsita este cauzata de un virus, deci este contagioasa.
Bronsita poate fi contractata prin inhalarea picaturilor (provenite din tuse, stranut) de la cineva care este afectat de virus sau prin atingerea unei suprafete infectate acoperita cu picaturi si apoi atingerea ochilor, gurii sau nasului.
Vremea rece nu provoaca de fapt virusi, dar ii determina pe oameni sa petreaca mult mai mult timp in interior. Cand oamenii petrec mai mult timp in interior, mai aproape unul de altul, virusii sunt obligati sa gaseasca noi moduri sa se raspandeasca, astfel apar mai multe cazuri de bronsita de sezon.
Diferenta dintre bronsita acuta si cea cronica
Bronsita acuta dureaza de obicei mai putin de 10 zile, dar tusea poate continua cateva saptamani.
Bronsita cronica, pe de alta parte, poate dura cateva saptamani si, de obicei, revine. Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele cu astm sau emfizem.
Simptomele bronsitei de sezon
Primele simptome ale bronsitei acute sunt similare cu cele ale unei raceli sau gripei. Aceste simptome pot include:
- curgerea nasului
- Durere de gat
- oboseala
- stranut
- respiratie suieratoare
- senzatie de frig
- dureri de spate si musculare
- febra (de la 37,7°C la 38°C)
Daca aveti bronsita cronica, este posibil sa aveti perioade in care tusea sau alte simptome se agraveaza. In acele momente, este posibil sa aveti o infectie acuta pe langa bronsita cronica.
Consultati-va medicul daca tusea:
- Dureaza mai mult de trei saptamani
- Te impiedica sa dormi
- Este insotita de febra mai mare de 38°C
- Produce mucus decolorat
- Produce sange
- Este asociata cu respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie.
Cum se trateaza bronsita
Daca aveti bronsita, ar trebui sa:
- Beti multe lichide, cum ar fi apa sau ceai, pentru a dilua mucusul. Adaugati ghimbir in ceai sau apa fierbinte. Ghimbirul este un antiinflamator natural care poate calma tuburile bronsice iritate si inflamate.
- Odihniti-va suficient.
- Nu fumati.
- Ameliorati durerile musculare luand un medicament antiinflamator sau un analgezic.
- Daca tusiti mucus, retineti cat de des tusiti, precum si culoarea si cantitatea de mucus. Raportati acest lucru medicului dumneavoastra.
- Luati un umidificator pentru a crea umiditate in aer. Acest lucru poate ajuta la slabirea mucusului din caile nazale si din piept, facilitand respiratia.
- Consumati miere pentru a-ti calma tusea. Mierea iti calmeaza gatul si are proprietati antivirale si antibacteriene.
Deoarece virusii cauzeaza majoritatea cazurilor de bronsita, antibioticele de obicei nu ajuta. Dar le puteti lua daca aveti o infectie bacteriana sau daca aveti alte probleme pulmonare.
Iti recomandam:
Ceai Eco cu ghimbir si portocale, pentru energizare. Ghimbirul are proprietati tonice si energizante si sustine sanatatea inimii si a sistemului vascular.
Portocalele ajuta sistemul respirator, avand efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, fiind un bun aliat al organismului in sezonul rece.
Sirop ECO, cu miere, fenicul si cimbru. Ajuta la combaterea tusei seci, calmeaza iritatiile provocate de aceasta si calmeaza raguseala. Mierea stimuleaza producerea de saliva, care ajuta la umezirea gatului.
Extractele BIO de ulei de fenicul si cimbru pot sa calmeaze iritatile gatului cauzate de tuse si sa reduca durerea. Cimbrul, fiind o planta aromatica, are puterea de a desfunda caile respiratorii. Extractul de fenicul din compozitia siropului poate ameliora senzatia de durere in gat, deoarece are un efect rapid de calmare.
UltimateImmuno este un supliment alimentar bogat in vitamina C, care ajuta in ameliorarea simptomelor neplacute ale gripei si racelii, cum sunt febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare. Acesta este un produs vegan, realizat cu extracte naturale de salcie si fruct de acerola.
Cum pot evita sa fac bronsita?
Respecta urmatoarele sfaturi:
- Nu fuma.
- Nu permiteti altora sa fumeze in casa dvs.
- Stati departe sau reduceti timpul petrecut in jurul lucrurilor care va irita nasul, gatul si plamanii, cum ar fi praful.
- Daca racesti, odihneste-te din plin.
- Luati medicamentul exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
- Adoptati o dieta sanatoasa.
- Spalati-va des pe maini.
- Nu impartiti mancare, cani, pahare sau ustensile de mancare.
Citeste mai multe despre cum iti poti mentine tractul respirator sanatos, AICI.
Iata ce produse iti mai recomandam pentru a trata bronsita de sezon:
LarynxForte, spray pentru gat, cu galbenele BIO. Contribuie la mentinerea sanatatii cavitatii bucale, prin actiunea protectoare si prin atenuarea simptomelor specifice gatului iritat.
Galbenelele BIO – datorita uleiurilor volatile din compozitie, actioneaza eficient in cazul inflamatiilor de la nivelul faringelui si a laringelui, calmeaza senzatia de uscaciune si disconfortul la inghitire si accelereaza procesul de recuperare.
Scortisoara – revigoreaza organismul si contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Menta – are in compozitie L-menthol, o substanta ce poate reduce inflamatiile de la nivelul gatului si a tractului respirator.
Eucaliptul – este un remediu natural deosebit de util in ameliorarea racelii si tusei, dar este eficient si in raceli si tulburari respiratorii ce pot afecta bronhiile.
Poti descoperi toate produsele noastre pentru imunitate AICI.
Tu cum ai grija de sanatatea ta in sezonul rece?
Articol scris de,
Adriana Petrescu, Junior Marketing