Obiceiuri care-ți stimulează memoria

37735106Cum îți stimulezi memoria

Află de ce substanțe nutritive are nevoie creierul pentru a funcționa în cele mai bune condiții, ce să mănânci, să bei și ce să faci ca să îți  stimulezi memoria.

Ce mănânci

Știai că?… Creierul reprezintă 2% din masa corpului, dar consumă 20% din oxigen și  calorii?  Orice dietă care presupune renunțarea la anumite alimente pe termen lung face  rău creierului și celulei nervoase, care suferă din pricina carențelor de vitamine, minerale și  aminoacizi.

Pentru o bună funcționare, creierul are nevoie de: vitamina B12, creatină, vitamina D,  carnosină și DHA, care se găsesc doar în carne și produsele de origine animală; toate  vitaminele din complexul B, și în special B1, care se găsesc în lapte, cereale integrale, drojdie, cartofi, fasole, mazare si ouă; acizi grași esențiali omega-3, care se găsesc din abundență în peștele oceanic; ouăle conţin o grăsime asemănătoare cu vitamina B, numită colină, care poate îmbunătăţi memoria și timpul de reacție, alungând oboseala.

De fapt, creierul are nevoie de o dietă cât mai variată pentru a funcționa în parametrii optimi. Glucoza este combustibilul creierului, care consumă aproximativ 40% din toată glucoza ingerată, de aceea nivelurile fluctuante de glucoză în sânge nu fac bine la creier. Cea mai indicată glucoză e cea obținută din carbohidrați integrali, care mențin constant nivelul glicemiei și al insulinei.

Ce bei

Ceai verde pentru memoria pe termen scurt

Ceaiul verde originar din China și India e obținut din frunzele plantei Camellia sinensis, printr-o minimă procesare, ceea ce îi conferă efectul puternic antioxidant. Ceaiul verde aduce multe beneficii sănătății, inclusiv protecție împotriva cancerului, a bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. Cercetări recente (Prof. Christoph Beglinger și Prof. Stefan Borgwardt de la Universitatea din Basel, Elveția) susțin că ceaiul verde contribuie și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, în particular a memoriei pe termen scurt. Astfel, ceaiul verde ar putea fi folosit ca tratament al afecțiunilor cognitive de tipul demenței. Medical News Today citează un studiu în care ceaiul verde poate reduce riscul atacurilor vasculare și încă unul care îl prezintă ca protector împotriva cancerului de prostată. S-a observat de asemenea că extrasul de ceai verde îmbunătățește conexiunile între cortexul parietal și cel frontal, cu efect bun asupra memoriei de scurtă durată.

Cafea pentru memoria de lungă durată

Un studiu recent realizat la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, sugerează că o doză de 200 mg de cofeină crește capacitățile cognitive și memoria pe termen lung. La studiu au participat 160 de persoane cu vârsta între 18 și 30 de ani. Subiecții care au primit o pastilă de 200 mg de cofeină au avut rezultate mai bune la testele de memorie comparativ cu cei care au primit placebo. Interesant este faptul că la 200 mg performanțele au fost mai bune decât la 100 mg de cofeină, dar au rămas aceleași la doze mai mari – de 300 mg. Așadar, pentru consolidarea memoriei avem nevoie de cafea, dar nu în exces.

Râsul, cel mai bun medicament pentru memorie

Împotriva pierderilor de memorie legate de înaintarea în vârstă, râsul pare să fie într-adevăr o terapie excelentă, susține un studiu recent realizat de Universitatea din Loma Linda, California. Acesta a demonstrat că umorul scade nivelul distrugerilor asupra celulei nervoase provocate de cortizol (hormonul stresului), îmbunătățind astfel memoria. Echipa de cercetători condusă de dr. Gurinder Singh Bains și-a prezentat rezultatele la o reuniune pe teme de biologie experimentală care a avut loc la San Diego. Se știe că stresul e dăunător organismului, poate înrăutăți multe afecțiuni, printre care și diversele alergii, scade capacitatea de memorare și de învățare în cazul bătrânilor.

Studiul a cuprins un grup de vârstnici bolnavi de diabet și un alt grup de vârsnici, sănătoși. Ambelor grupuri li s-a prezentat un video umoristic, înainte de completarea unui test de măsurare a recunoașterii vizuale, capacității de învățare și memorare. Un al treilea grup a fost rugat să facă testul de memorie fără să vadă comedia. Primii au avut rezultate mai bune la testul de memorie comparativ cu ceilalți, dar grupul bolnavilor de diabet a prezentat cea mai mare scădere a nivelului de cortizol și cele mai bune rezultate la testul de memorie.

Râsul reduce nivelul hormonului de stres, responsabil de distrugerea neuronilor din zona hipocampică, scade presiunea arterială, îmbunătățește circulația și dispoziția. Simpla acțiune de a râde – sau a te bucura de ceva – crește nivelul endorfinelor și dopaminei din creier, care la rândul lor dau senzația de plăcere și recompensă. Aceste modificări neurochimice din creier cresc și „frecvența undelor gama”, care îmbunătățesc memoria, spune studiul.

 

Mihaela Doina Rădulescu

24life.ro

 

 

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *