Ritualuri pe timpul verii!

Dacă iarna avem trebuință de hrană consistentă, pentru structurare, cum sunt proteinele, vara este firesc să simțim a ne apropia de hrana ușoară, crudă, plină de apă, spre o bună hidratare. Alegerea fructelor zemoase aduce un aport crescut de micronutrienți – vitaminele! -, cu rolul de curățare și detoxifiere a organismului, de eliberare a stazelor căpătate în perioada de asimilare de peste iarnă a organismului.

În plus, starea de hidratare optimă este asigurată și prin consumul fructelor de sezon. Fiecare fruct să-l savurați din plin, să faceți cure din fiecare, toate având un rol terapeutic. De carne, brânză și de ouă să ne depărtăm un pic, spre bucuria unei diete crude, vii, de vară! Proteinele sunt importante pentru organism, însă vara, starea primită din savoarea unui fruct este peste puterea lor…

ritualuri_vara

  • Beți multă apă, între mese și cu 20-30 minute înainte de masă. Niciodată apă în timpul sau după servirea mesei!
  • Nu confundați senzația de sete cu cea de foame! La senzația de foame beți un pahar de apă, mai vedeți apoi ce stare și nevoi aveți.
  • Beți apă la temperatură normală, încercați să evitați gheața sau apa de la frigider, nu face bine homeostaziei interne. Doar pentru că este vară, din când în când, la plajă, da…
  • Consumați multe fructe de sezon, întotdeauna pe stomacul gol, înlocuiți una sau două mese din zi cu fructe. Dacă nu acum, atunci când să ne bucurăm de ele?!
  • Înainte de masă, faceți-vă obiceiul de a consuma o salată de crudități, stropită cu ulei de măsline și multă lămâie. Când sunt roșile mai bune, asortate cu alte legume? Ce senzație de bucurie să ai așa o salată ca o alegere de bună rânduire a sănătății și frumuseții?
  • Nu consumați mai mult de un aliment concentrat la o masă – orice aliment care nu este fruct sau legumă este un aliment concentrat!
  • Pe perioada verii este bine să evitați băuturile carbogazoase, energizantele și cafelele, stați departe de tot ce înseamnă stimulente! Luați doza de energie de la Soare, din Libertatea verii și de la Bucuria trăirii ei!
  • Nu uitați de cremele de soare, sunt ”must have” în orice moment. Să le purtați cu voi în poșete!
  • Bine, fie, și înghețată, din când în când, ca o savoare și mai mare a verii…
  • Bucuria și voia bună să vă însoțească, amintirea copilărie și tot ce însemna ”vacanța mare” să fie cu voi în suflete, mereu! Să fie o vară cât o ”vacanță mare”, cu energie bună și încântare!

Vara, e atâta vacanță și libertate în noi, să le lăsăm și să ne bucurăm de ”ele”! Vara mâncăm și gândim mai puțin, dar trăim mai intens…

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

0749 194 944

 

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *